„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2008 m. balandžio 11 d., Nr. 4 (101)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Vaikystės džiaugsmo šokis

Vetusta Prišmantienė

Miniatiūra

Velykos! Kuris Lietuvos žemėje gimęs žmogus šio nuostabiai skambančio, visuotinį džiaugsmą, dvasinį triumfą nešančio žodžio nesieja su savo gyvenimo pradžia – vaikyste, metų tėkmėje vis atklystančia atmintin nutolusių skaidriausių dienų regėjimais!?

„Mamyte, mes norime palakstyti po pievelę basi!“ - tarytum didžiausios pavasarinės dovanos prašo motinų kaimo vaikai.

Nors mama, kartais būgštaudama, kartais pritariamai šypsodamasi, mažiems žmogeliams, blizgančiomis akelėmis liudijantiems atgimstančios gamtos džiaugsmą, mėgina kažką aiškinti apie ankstyvą ar vėlyvą Didžiosios pavasario šventės metą, - šiems tai jau sunkiai suvokiama: juk Velykų varpai, skelbią pergalę prieš žmonijos Atpirkėjo kruviną kančią, lydimi iš visų krūtinių sklindančio džaugsmingo „Aleliuja!“, jau suskambėjo!.. Tad kokios kliūtys dar galėtų sutrukdyti basomis kojelėmis prisiliesti prie žemės, savo gyvybingumo syvais tarytum įliejančios į mažo žmogaus kūnelį taip trokštamą augimo galią?

Ir maža mergytė, čiupusi įvairiaspalvių margučių prikrautą savo pintinėlę, basa pasileidžia į gležnais daigeliais žalsvėjančią pievą.

Bet, išridenusi ant to pavasarinio kilimo savo skaisčiaspalvius velykaičius, mažoji akimirkai apie kažką rimtai susimąsto... Ak, taip! Ji prisiminė mamos pasakojimą prie Nukryžiuotojo paveikslo.

Maža rankelė renka skaisčiai raudonus velykaičius ir kas žingsnį sudėlioja juos vienon eilutėn. Atsigręžusi žiūri: dabar jie tame žalsvame fone – lyg Kristaus kančios kelyje nukritę kraujo lašai!..

Sugrudusia širdele mažylė vėl surenka pintinėlėn velykaičius, saujelėn prirenka pavasarinės žalumos ir... pridengia tą kraują primenantį jų raudonumą...

Juk šiandien – Velykos! Tėveliai sakė – Kristus prisikėlė!..

Ir mažos kojelės, vos liesdamos lengvų pavasarinių atodūsių pažadintą žemę, jau skraido ore, įmantriausiomis figūromis pindamos džiaugsmo šokį!

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija