„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2008 m. balandžio 11 d., Nr. 4 (101)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Santuoka ar partnerystė

Šeima – labai brangus žodis kiekvienam iš mūsų. Jos pradžių pradžia – santuoka, kai du žmonės Dievo akivaizdoje prisiekia mylėti vienas kitą iki mirties, rūpintis ir globoti ligoje ir tada, kai vargas prispaus. Visi šie klausimai buvo aptariami Marijampolėje kovo 27-30 dienomis vykusioje Moksleivių ateitininkų pavasario akademijoje (MAPA).

Į akademiją atvyko apie 100 moksleivių iš visos Lietuvos: Telšių, Vilniaus, Klaipėdos, Kauno apskričių. Apsistojome buvusiame Jaunimo centre, o paskaitos vyko Marijampolės kolegijos Edukologijos bei Socialinio darbo fakulteto aktų salėje. Visais dalyviais rūpinosi ir globojo puikūs vadovai – studentai ateitininkai.

Mums, jauniems žmonėms, kyla daug klausimų, kai vis dažniau girdime, kad „santuoka yra atgyvena“, „kokia prasmė tuoktis, jei galima gyventi tik susitarus“. Paskaitos „Kas yra šeima“, „Santuoka ar partnerystė? Klausimas, vertas milijono“ ir kitos, kurias skaitė mons. Gintaras Grušas, Lietuvos šeimos centro jaunimo programų koordinatorius Saulius Matulevičius, teologijos mokslų daktaras kun. Kęstutis Kėvalas, Katalikų teologijos fakulteto VDU dekanas bei krikščioniškos grupės solistas Benas Ulevičius, buvo įdomios ir ypač naudingos.

Labai svarbi visos akademijos programos dalis buvo žaidimas „Seimas“, kuris tęsėsi du vakarus. Atstovaudami skirtingoms „partijoms“, turėjome apsispręsti, kokį „įstatymą“ pasirinktume: „Gyvenimas partnerystėje“ ar „Tradicinė šeima“. Vykstant karštai diskusijai, teikiant įvairias pataisas, galiausiai buvo priimtas „įstatymas“ už tradicinę šeimą. Žaisdami seimą pajutome, kaip nelengva priiminėti įstatymus, kurie būtų teisingi ir atitiktų daugelio žmonių interesus. Šeima, santuoka mums pasirodė svarbesnė už lengvesnį atsakomybės prasme bei labai populiarų tarp jaunimo gyvenimą partnerystėje. Mes supratome, kad turime gyvenime pasirinkti, kas yra teisinga ir dora.

Žaisdami seimą, mes įtvirtinome paskaitose įgytas žinias, gynėme savo nuomonę, mokėmės būti tolerantiški kitų nuomonei bei rasti bendrus sprendimus. Kasdieninė malda bei dalyvavimas šv. Mišių aukoje padėjo pajusti, kad Dievas yra visada šalia, Jis padeda atrasti teisingą kelią į savęs pažinimą. Bendravimas su bendraminčiais suteikė tiek džiaugsmo, kad ir pavargę klausėmės dėstytojų, diskutavome ir aptarinėjome aktualius klausimus grupelėse ir laisvai reiškėme savo mintis. Pasijutom lyg didelėj laimingoj šeimoj, kurioje kiekvienas asmuo priimamas toks, koks yra.

Ieva Glušauskaitė,
Erika Blusiūtė,

Igliaukos „Saulėtekio“ kuopos ateitininkės

Marijampolė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija