„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2008 m. balandžio 11 d., Nr. 4 (101)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Kada baigiasi gyvenimo aušra?

Margarita Ševeliova

Kai mane pavadina vaiku, labai maloniai paglosto savimeilę. Skubėjau suaugti tada, kai kiti dar mėgavosi vaikyste. Ilgai lauktas metas, kada viskas galima ir niekas nedraudžiama, pasirodo, kausto labiau nei bet kokie suvaržymai.

Baisu žiūrėti į gatve einančią dešimties metų mergaitę dažytais plaukais, priklijuotais ryškiais nagais ir bateliais, kurių kulnai (beje, tai nebemadinga) aukštesni už jos plaštaką. Dar baisiau, kai dvylikametės savo noru gulasi į lovą... Vaikai nori kuo greičiau tapti suaugusiais. Taip buvo visada. Bet dabar jie to siekia ne bandydami atlikti žygdarbius, kaip prieš daugelį metų. Yra lengvesnis kelias tapti kietu, pademonstruoti nepriklausomybę. Tėvai to nemoko, netgi draudžia, bet jaunimas nepaiso autoritetų ir yra pasiryžęs mesti iššūkį tėvams, mokyklai, jėgos struktūroms ir visai visuomenei. Apsvaigus nuo alkoholio ar narkotikų baimė dingsta, vidiniai saugikliai atsijungia.

Skubame gyventi, skubame užaugti, skubame viską išbandyti. Vėliau kuriame odes vaikystei, dažnai prisimename ir kitiems primename savo vaikystės laikus ir nuolat kartojam, jog viską atiduotumėme, kad tik galėtumėme dar bent vieną dieną pabūti... mažu vaiku. Ne turtuoliu, ne ekstra klasės profesionalu, bet mažu, besąlygiškai mylimu vaiku.

Nuo šios ar panašios į ją akimirkos prasideda kelias, kuriuo mažoji mergaitė išeina į Didžiąją Kelionę per pasaulį. Ne kuklią piligrimo klajonę, o karališką žygį, kupiną įvykių, džiaugsmų ir nusivylimų, spalvų ir garsų, išminties ir tuštybės, pakilimų ir nuopuolių. Prasideda jis sąmoningu sandoriu su amžinąja maištininke – sąžine. Ji – jau nebe mažylė, o staiga suaugusi – žino, kad prieštarauja nusistovėjusioms dogmoms ir tradicijoms, taisyklėms ir priesakams. Viena ji suvokia – nuo šiol ji mylės pasaulį amžina ir nesibaigiančia meile, vesiančia į nežinią. Tas jausmas ne tik baugina, bet labiau traukia ir vilioja. Vaikystė baigiasi. Pagaliau... Bet gal tai tik iliuzija? Gal vaikiškumas mus lydi visą gyvenimą? Net tada, kai suaugam? Net tada, kai dedamės suaugusiais? Kodėl vaikai trokšta greičiau suaugti? Nori patys spręsti, kas jiems geriau, būti nepriklausomais? Įžengti į suaugusiųjų pasaulį vaikams tiesiog reiškia įgyti daugiau teisių, tapti lygiaverčiais visuomenės nariais. Vaikas šeimoje jaučiasi pernelyg priklausomas, todėl išeina į gatvę ir rūpinasi silpnesniaisiais. Arba, atvirkščiai, juos skriaudžia, rodo savo nepriklausomybę ir autoritetą.

Negreitai žmonės supranta, kad vaikystėje jie galėjo pajusti tikrą tyrą laimę. Basomis kojomis mindyti po lietaus ištežusį purvą, nuolankiai gaudyti griežtus suaugusiųjų žvilgsnius ar klausytis jų pamokymų. Mamai pakvietus namo, paprašyti: „Mamyt, dar trupučiuką...“ O vėliau gulėti lovoje su aukšta temperatūra ir žiūrėti į susirūpinusios mamos akis ir gerti neskanius vaistus. O jeigu pavyko neperšalti, girtis draugams, koks tu nenugalimas. Kiek suaugusiųjų atiduotų bet ką, kad jų ligos virstu tik peršalimu. Paaukotų visus savo pinigus už vaistus, kurie galėtų pagydyti. Ne veltui sakoma, jei tau sunku, pabandyk sugrįžti į vaikystę ir mintimis paklaidžiok gimtosiomis vietomis. Suvalgyk alyvinį obuolį, kurio skonį jauti ligi šiolei, prirink pilną saują prisirpusių vyšnių...

Eidamas vaikystės takais susitik save, tokį mažą, dar nieko neišmanantį, bet laimingą. Vaikystėje visi buvome laimingi – bent taip atrodo po daugelio metų, kai vaikystė išlieka tik prisiminimuose.

Eiti su draugėmis į mišką, burtis iš ramunių. Mesti į upelį vainikėlius, slapčia uždavus klausimą apie kaimynų berniuką, kuris galbūt mane myli. Paprasti vaikiški džiaugsmai. Kartais kvailoki ir nesuprantami, o kartais nevaikiškai išmintingi, kurių galėtų pavydėti dažnas suaugęs žmogus. „Bet juk ir suaugusieji gali džiaugtis lietumi… Kam pavydėti vaikams?” – turbūt sulauksiu priekaištų. Deja, taip šnekantys patys atsako į savo klausimą. Ką reiškia būti vaiku ar suaugusiuoju? Suaugusieji gali džiaugtis, o vaikai džiaugiasi. Toks ir yra skirtumas.

  Žinoma, vaikystė nėra vien šviesi ir nerūpestinga, kaip skaitytojas galėtų pamanyti. Deja, mūsų visuomenėje apstu išniekintų vaikų likimų. Ačiū Dievui, vaikai, nemokantys verkti, kadangi jų širdys surambėjo, kol kas išimtis. Girtaujantys tėvai, nenuoširdūs draugai, nesupratingi pedagogai, aplinkybės, ydos, skaudžios tikrovės taisyklės, kurių nėra, bet jų privalai laikytis, dažnai aptemdo gražiausius vaikystės prisiminimus, o kartais priverčia per anksti suaugti. Bet aš vis tiek drąsiai teigiu, jog vaikystė – pats nuostabiausias gyvenimo laikotarpis, iš kurio, beje, kyla visi ar daugelis mūsų kompleksų. Mokslininkai nustatė, kad, pavyzdžiui, žmonės, kurie stokoja atsakomybės jausmo, turėjo neišpildytų svajonių vaikystėje. Manoma, kad šio reiškinio šaknys glūdi maždaug Ž. Ž. Ruso epochoje, kai į vaikystę imta žiūrėti kaip į žmogaus aukso amžių. Iki tol nebuvo vaikystės kulto, o į vaiką žiūrėta kaip į nevisavertį. Ir kuo greičiau ta vaikystė baigdavosi, tuo geriau, nes tikrasis gyvenimas prasidėdavo paskui. Tada atsirado vaikystės kaip aukso amžiaus idėja, kaip paties geriausio laiko, kurį norėtųsi pratęsti iki begalybės.

Kaip galimą priežastį, dėl ko žmonės taip ir nesubręsta, mokslininkai įvardija nepasitenkinimą vaikyste. Manoma, kad šie žmonės neturėjo vaikystės, neturėjo gerų žaislų, tad dabar stengiasi prarastą laiką kompensuoti būdami 30–40 metų.

O ką reiškia būti suaugusiu? Radau įdomią mintį apie tai, kad vaikystėje mus per gatvę perveda tėvai arba stovi ant šaligatvio ir sako, ką mums reikia daryti. Jei koks pavojus – iš karto šūkteli arba griebia už apykaklės ir tempia į saugią vietą. Ir štai ant šaligatvio atsiduri vienas. Akivaizdu, kad reikėtų pereiti gatvę. Ir kaip gi tu elgiesi? Sako, kad yra keletas elgesio būdų. Pirmas: tu eini tolyn šaligatviu ir lauki, kada susiaurės gatvė arba joje sumažės judėjimas, arba tu tapsi vyresniu. O laikas eina. Antras: tu šoki tiesiai į vidurį gatvės, žviegia stabdžiai, rėkia žmonės. Tu šoki atgal. Ir štai tu vėl apgaubtas tėvelių rūpesčiu – guli lovoje subintuota galva. Tiek to, tą gatvę... Trečias: tu stovi ant šaligatvio ir pastebi, kad ją ruošiasi pereiti kažkoks suaugęs žmogus. Tu prisigretini prie jo ir tarsi juo prisidengdamas atsiduri kitoje gatvės pusėje. Labai patogu. Ketvirtas: tu lieki ant šaligatvio ilgam ir visiems pasakai: „Aš visai nenoriu į kitą gatvės pusę“. O širdies gilumoje tikiesi, kad jei apie visa tai negalvosi, tai staiga pats savaime atsidursi kitoje gatvės pusėje. Kaip pasakoje. Ir penktasis elgesio būdas – pats sunkiausias ir baisiausias – pereiti gatvę pačiam.

Sako, kad pačias gražiausias akimirkas mes išgyvename apie jas negalvodami, kai gaivališkai tiesiog gyvename. Mažai žmonių ryškiai prisimena vaikystę. Nebent tik tam tikrus epizodus. Kažkur giliai mūsų sielose gyvena įvykių refleksijos, vaizdiniai. Nuo kurių pasidaro kartu, bet neapsakomai gera. Ir norisi grįžti...

 Aš žinau, kad ta „suaugusi” dvylikametė kada nors grįžusi namo verks, kad laiko negalima atsukti atgal, kad nepasinaudojo progomis, kad neturi ko prisiminti.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija