„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2008 m. gegužės 16 d., Nr. 5 (102)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Telšių vyskupijos ministrantų diena

Pranciškus ŽUKAUSKAS

Grupė ministrantų įsiamžino
su generalvikaru
Juozu Šiuriu (viduryje)
ir Varnių klebonu kanauninku
Jonu Petrauskiu (dešinėje)

Ministrantams kalba Telšių
Vyskupo Vincento Borisevičiaus
kunigų seminarijos prefektas
kun. Viktoras Ačas

Ministrantai Varnių kultūros
centro salėje

Ministrantai dirba grupėse
pagal programą „Ministrantų
vertybės”, vadovaujami
grupių vadovams klierikams

Balandžio 26-osios rytą į Varniuose minimą vyskupijos ministrantų dieną suvažiavo Telšių vyskupijos parapijų ministrantai, šv. Mišių metu patarnaujantys kunigams. Renginį organizavo Telšių vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarija, vadovaujama kanauninko rektoriaus Vyginto Gudeliūno, ir Telšių vyskupijos Jaunimo centras, vadovaujamas kunigo Rimanto Gudlinkio. Varnių parapijos klebonas kan. Jonas Petrauskis su savo aptarnaujamų bažnyčių personalu padarė viską, kad Telšių vyskupijos ministrantai turėtų puikias sąlygas tos dienos veiklai. Varniai pasirinkti dėl to, kad čia yra dvi garbingos istorinės bažnyčios, Telšių vyskupystės muziejus, kad Varniuose dar yra išlikę Žemaičių vyskupo Motiejaus Valančiaus ir kitų dvasininkų bei anų laikų kultūros veikėjų pėdsakai. Tad jaunieji ministrantai turėjo puikią galimybę ne tik aptarti savo veiklos reikalus, pasidalyti patirtimi, pamąstyti apie pašaukimą kunigystei, bet ir daug ką pamatyti, susipažinti su Žemaičių vyskupystės ir Varniuose kadaise aktyviai veikusio dvasinio ir kultūrinio centro palikimu...

Po ministrantų registracijos dešimtą valandą prasidėjo renginys Varnių Kultūros centro salėje, kurį vedė Telšių vyskupijos Jaunimo centro referentė Rita Dirgėlaitė ir seminarijos dekanas klierikas Vytautas Lėsis (nors jis dar tik klierikas, bet yra ir seminaristų vyresnysis, seminaristų vadinamas dekanu). Susirinkusius jaunuolius, juos atlydėjusius parapijos kunigus pasveikino Telšių vyskupo V. Borisevičiaus kunigų seminarijos kunigas prefektas Viktoras Ačas. Prefektas kvietė visus ministrantus pamąstyti ir apie pašaukimus kunigystei.

Paskui visus renginio dalyvius nuotaikingu koncertu džiugino Varnių kultūros centro vaikų ir jaunimo ansamblis, vadovaujamas šio centro direktorės Ritos Viktoravičienės.

Po tokios gražios įžangos prasidėjo darbas. Visi ministrantai, pasiskirstę į trylika grupių, vadovaujant klierikams, žaidimo forma iš pateiktų teigiamų ir neigiamų žmogaus vertybių sąrašėlių turėjo išrinkti po tris teigiamas ir neigiamas savybes. Daugelis ministrantų prie teigiamų savybių priskyrė mandagumą, dvasingumą, pamaldumą, tikėjimą, o prie neigiamų keikimąsi, melavimą, garbės troškimą. Prie neigiamų savybių jaunuoliai priskyrė alkoholio vartojimą. Šį teorinį užsiėmimą-žaidimą aptarė ir apibendrino Telšių vyskupo generalvikaras prel. Juozas Šiurys ir Jaunimo centro vadovas kun. R. Gudlinkis. Čia savo žodį apie žmogaus dorą, jo pašaukimą kunigystei, apie pasitikėjimą Dievu ir drąsą tai viešai išpažinti kalbėjo varniškis klebonas kan. J. Petrauskis. Kartu buvo supažindinta ir su šią vasarą veiksiančiomis ministrantų stovyklomis.

Po teorinių užsiėmimų, pratybų ir koncertų ministrantai, lydimi gidų, apsilankė Žemaičių vyskupystės muziejuje, apžiūrėjo 1691 metais statytą Šv. Petro ir Povilo bažnyčią, kitas įžymesnes dvasines bei kultūrines Varnių vietas.

Galiausiai visi susirinko prie Varnių parapijos klebonijos. Nuo čia pasipuošę baltomis kamžomis ministrantai su vyskupu Jonu Boruta, SJ, jo palydovais generalvikaru prel. J. Šiuriu, kancleriu kanauninku Remigijumi Saunoriumi, kunigais, seminaristais iškilminga eisena, su priekyje nešamu kryžiumi per Varnių miestą patraukė į parapinę Šv. Aleksandro bažnyčią. Čia vyskupas J. Boruta, SJ, aukojo šv. Mišias ir pasakė homiliją apie Lurdo Šv. Mergelės Marijos įvykius, įvykusius prieš 150 metų (mat neseniai grįžo iš ekskursijos į Lurdą, kurioje buvo su vyskupijos kunigais ir tikinčiaisiais). Šv. Mišių metu giedojo Telšių vyskupijos Jaunimo centro Šlovinimo grupė ir Varnių parapijos vaikai.

Vyskupijos ministrantų diena baigėsi bendra agape ir nuoširdžiu atsisveikinimu iki kitų susitikimų.

Varniai, Telšių rajonas

Autoriaus ir Antano IVINSKIO nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija