„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2008 m. gegužės 16 d., Nr. 5 (102)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Duoklė žiniasklaidos globėjui šv. Pranciškui Salezui

Svetlana Adler

Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienos proga kalbėjomės su VDU Katalikų teologijos fakulteto magistrante, KMU Kardiologijos klinikos administratore Svetlana Adler.

Baigėte VDU bakalauro studijas ir nusprendėte studijuoti toliau, bendradarbiaujate spaudoje ir radijuje, dirbate, daug laiko bei dėmesio skiriate jaunimo ir konkrečiai studentų sielovadai. Kam teikiate pirmenybę?

Studijuodama VDU Katalikų teologijos fakultete buvau fakulteto tarybos nare, seniūne, dalyvavau studentų atstovybės veikloje. Dvejus paskutiniuosius studijų metus dirbau VDU laikraščio „University Vytauti Magni“ „Studentų kampo“ redaktore.

Darbą Kauno medicinos universitete ir jo klinikose pasirinkau neatsitiktinai. Užaugau baltų chalatų ir medicininių terminų aplinkoje – mano šviesaus atminimo mama buvo gydytoja higienistė. Augau ir brendau lyg su etikete „vyr. gydytojos dukra“. Pasakiau sau, kad viską darysiu (nestudijuosiu medicinos), kad tik išvengčiau šios etiketės. Pradėjau domėtis akademine sielovada, susipažinau su VDU, KMU studentais, tačiau vis tiek jutau, kad medicina man artima. Gavau siūlymą dirbti KMU Kardiologijos klinikoje ir nusprendžiau, kad nebeverta bėgti nuo medicinos.

Jaučiate sąsajų tarp medicinos ir teologijos, tarp kūno ir sielos ligos? Kas bendra tarp kardiologijos ir teologijos?

Tai neatsiejama. Medicina paaiškina, kaip veikia mūsų kūnas, krikščioniška antropologija teigia, kad mūsų dvasia įkūnyta – kūnas neveiktų šiaip sau – viskas susiję. Mano dėstytojai kartais pajuokauja: jei nori atverti žmogaus širdį, turi būti kunigas arba chirurgas. Taigi, kardiologija ir teologija – simboliškai, bet susijusios.

Bėgdama nuo medicinos pasirinkote teologiją?

Mane krikštijo beveik 13 metų. Taigi, jau beveik sąmoningai aš atradau tikėjimą. Jonavos higienos centras, kuriame dirbo mano mama, buvo įkurtas vienuolyno patalpose. Mama, kaip vyr. gydytoja, labai rūpinosi, kad būtų pastatytos naujos patalpos. Kai jos svajonė išsipildė ir vienuolynas buvo grąžintas Bažnyčiai, nuėjau pažiūrėti, kaip atrodo buvęs mamos kabinetas. Labai apsidžiaugiau: ten įsikūrė biblioteka. Manau, ir mama būtų patenkinta, nes ji visuomet daug skaitė, vertino knygą ir mano akyse išliko su knyga rankose.

Kada pajutote poreikį rašyti?

Visada mėgau rašyti laiškus, rašinėlius. Trečiame kurse tuomet buvęs VDU kapelionas kunigas Stasys Kazėnas, SJ, paprašė manęs parašyti VDU laikraščiui apie mūsų fakultetą. Po kiek laiko redakcijoje keitėsi darbuotojai ir man pasiūlė dirbti oficialiai.

VDU laikraštis spausdino mano poeziją, kurią pastebėjo poetas Robertas Keturakis ir ragina išleisti eilėraščių knygą. Dar vis neprisiruošiu jos parengti...

Kaip manote, kur linksta Jūsų poreikis rašyti?

Rašau laiškus, straipsnius. Jei yra galimybė rinktis, renkuosi ne informacinį žanrą, nes man įdomu gilintis į problemą, sutikti įvairių ir įdomių žmonių, iš kurių gana daug sužinai ir pasimokai. Patinka interviu, nes privalu atsisakyti noro perdirbti viską pagal save, reikia palikti autentišką pašnekovo kalbą. Tai sudėtinga, bet įdomu.

Gal dar studijuosite lietuvių kalbą ar žurnalistiką?

Ne, nes lietuvių kalba man nėra gimtoji. Gimtoji mano kalba yra rusų – iki 16 metų gyvenau Jonavoje ir iki 7 klasės mokiausi rusų mokykloje, iš kurios perėjau į lietuvišką.

Koks buvo motyvas?

Bendravau su lietuviais ir pastebėjau, kad mokykloje rašydama rusiškai mintyse iš lietuvių verčiu į rusų kalbą. Mano seneliai pasipiktino, kad man mama leido taip pasielgti. Buvo ir kitas motyvas: tais metais buvo paskelbta, kad Lietuvos aukštosiose mokyklose bus naikinamos grupės rusų kalba. O aš norėjau studijuoti.

Baigusi VDU, toliau neketinu studijuoti, nes kol kas esu nusivylus aukštojo mokslo sistema Lietuvoje ir abejoju, ar iš viso norėčiau studijuoti dar kitą specialybę. Be to, studijuoti žurnalistiką ir rašyti – du skirtingi dalykai.

Bet ar jos – žurnalistikos – Jums reikia?

Kaip gyvenimo būdo, kaip galimybės dalintis informacija su kitu – taip. Kaip mokslo – ne. Profesionaliai nenorėčiau ir negalėčiau dirbti žurnalisto darbo, nes tai gali neatitikti mano įsitikinimų. Todėl studijuoti žurnalistiką nematau prasmės.

Kokia buvo pažintis su radiju?

Pernai kovo mėnesį dalyvavau Lietuvos jaunimo dienose Klaipėdoje ir gavau pasiūlymą parengti keletą informacijų „Marijos radijui“. Vasarą buvau Akademinės sielovados konferencijoje Romoje ir susipažinau su Vatikano radijo Lietuviškų laidų redakcijos darbuotojais, kuriuos taip pat domino Klaipėdoje vykusios Lietuvos jaunimo dienos. Taip pradėjau bendradarbiauti su Vatikano radijo Lietuviškų laidų redakcija.

Tai kas vis dėlto sielai artimiausia: teologija, medicina, studentija ir akademinė sielovada, žiniasklaida, poezija?..

Labiausiai man rūpi krikščioniška pasaulėžiūra. Siekiu magistro laipsnio ir studijuoju šeimotyrą. Matau, kad ši visuomenės ląstelė patiria krizę. Tai man rūpi. Rašydama magistro darbą remiuosi ir popiežiaus Jono Pauliaus II veikalu „Kūno teologija“.

Kas Jums yra šeima?

Šeima man yra daugiau nei du žmonės bei jų vaikai. Šiandien mano šeima man yra VDU Katalikų teologijos fakultetas.

Ar matote savo ateities ir karjeros viziją, galimybes?

Stengiuosi būti atvira gyvenimui ir per daug neplanuoti. Šiandien dirbu KMU Kardiologijos klinikos administratore ir studijuoju magistratūrą VDU. Paskui bus matyt: kas ką siūlys, kas kaip susiklostys, ar atlygis atitiks išsilavinimą ir pan.

Kokias mintis kelia žodžiai „dvasingumas ir materiali gerovė“?

Sakoma, kad alkano žmogaus negalima apkaltinti materialumu. Nemanau, kad dvasinius dalykus galima ugdyti per nepriteklių. Jei būtų galima dėti lygybės ženklą tarp sąvokų „skurdas“ ir „dvasingumas“, tai trečiojo pasaulio šalys būtų ypač dvasingos. Bet taip nėra. Bėda ne ta, kad neturime. Bėda, kad nemokame dalintis. Ir atsakomybės stoka.

Taip ir žiniasklaida – turi ugdyti, nešti daugiau teigiamų emocijų ir rezultatų, nei neigiamų bei tarnauti tiesai. „Tarp nuostabiausių dalykų“ – taip vadinasi Vatikano II susirinkimo dokumentų skyrius apie žiniasklaidą, kuris pripažįsta žiniasklaidos svarbą ir įtaką. Bažnyčia yra išleidusi keturis dokumentus apie žiniasklaidą, taip pat ir apie internetą, reklamą.

Komunikacijos dienos proga, kuri minima gegužės 4 dieną, popiežius Benediktas XVI parašė keletą įdomių minčių: „Etines šaknis praradęs bei iš visuomenės kontrolės ištrūkęs komunikavimas galiausiai nebeatsižvelgia į žmogaus centrinę vietą bei nepažeistiną kilnumą, keldamas grėsmę daryti neigiamą poveikį jo sąžinei ir apsisprendimams bei galiausiai lemti žmogaus laisvę ir pačią gyvybę. Štai kodėl būtina, kad visuomenės komunikavimo priemonės aistringai gintų žmogų kaip asmenį ir be išlygų gerbtų jo kilnumą. Kai kas mano, kad šioje srityje „infoetika“ šiandien būtina lygiai taip pat, kaip ir bioetika medicinos ir su gyvybe susijusių mokslinių tyrimų srityje“.

Ačiū už įdomų pokalbį.

Kalbėjosi Džiuljeta Kulvietienė

Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija