„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2010 m. gegužės 21 d., Nr.5 (126)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Ką mokiniai žino apie Lietuvos kariuomenę

III vietos laimėtojas Erlandas
Paulėkas iš Marijampolės Sūduvos
gimnazijos, II vietos laimėtoja –
Šiaulių Lieporių gimnazijos
moksleivė Kristina Medžiaušytė,
Krašto apsaugos savanorių pajėgų
vadas pulkininkas Antanas
Plieskis ir konkurso nugalėtojas
Vytenis Čipinys iš Visagino
Verdenės gimnazijos

Balandžio 23 dieną Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijoje Vilniuje vyko 15-ojo mokinių konkurso „Ką žinai apie Lietuvos kariuomenę“ finalinis etapas. Konkurso nugalėtoju tapo Vytenis Čipinys iš Visagino Verdenės gimnazijos (mokytojas Valentinas Radzevičius). Antroje vietoje liko Šiaulių Lieporių gimnazijos moksleivė Kristina Medžiaušytė (mokytoja Nijolė Rudienė), trečios vietos nugalėtojas – Erlandas Paulėkas iš Marijampolės Sūduvos gimnazijos (mokytoja  Genovaitė Gudynienė).

Moksleivius ir jų mokytojus pasveikino krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė, ministerijos kancleris Leonardas Bakaitis, Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Arvydas Pocius, Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos viršininkas brigados generolas Edvardas Mažeikis, Krašto apsaugos savanorių pajėgų vadas pulkininkas Antanas Plieskis, švietimo ir mokslo viceministras Vaidas Bacys, Vytauto Didžiojo universiteto Humanitarinių mokslų fakulteto dekanas doc. Jonas Vaičenonis, Lietuvos šaulių sąjungos jaunųjų šaulių vadas Mindaugas Nefas.

Iš įvairių šalies mokyklų atvykę moksleiviai ir jų mokytojai turėjo galimybę iš arti susipažinti su Karo akademija, kariūnų mokymosi sąlygomis, pabendrauti su kariūnais. Visi mokiniai ir jų mokytojai buvo apdovanoti prizais, suvenyrais, knygomis ir kt. Pirmosios vietos laimėtojui Švietimo ir mokslo ministerija padovanojo Lietuvos Respublikos valstybinę vėliavą.

Mokinių konkursas aukštesniųjų klasių mokiniams „Ką žinai apie Lietuvos kariuomenę“ šiais metais vyko jau penkioliktą kartą. Daugiau nei dešimt metų konkursą drauge organizuoja Krašto apsaugos ir Švietimo ir mokslo ministerijos. Konkurso tikslas – paskatinti mokinius domėtis ne tik Lietuvos istorija, bet ir atkreipti dėmesį į kariuomenės vaidmenį Lietuvos valstybės raidoje, taip pat sekti dabartinės kariuomenės veiklą, įvykius, aktualijas. Konkursu siekiama ugdyti jaunimo pilietiškumą, pasididžiavimą savo valstybe ir kariuomene.

Idėja organizuoti konkursą „Ką žinai apie Lietuvos kariuomenę“ gimė 1995 metais Savanoriškos krašto apsaugos tarnybos (SKAT) štabe. Tarnybai tuo metu vadovavo dabartinis Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Arvydas Pocius. Tuomet SKAT daug dėmesio skyrė darbui su jaunimu, ieškojo naujų, įvairesnių bendravimo formų.

Per visus konkurso gyvavimo metus konkurse dalyvavo daugiau kaip dešimt tūkstančių mokinių iš visos Lietuvos.

Kęstučio DIJOKO nuotrauka
Pagal KAM viešųjų ryšių departamento informaciją

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija