„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2010 m. liepos 9 d., Nr.7 (128)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Lietuvos jaunimo dienos: „Kelkis ir eik“

Bronius VERTELKA

Ant ištiestų rankų atnešamas
Lietuvos jaunimo dienų kryžius

Išpažinties klauso apaštalinis
nuncijus Baltijos šalims
arkivyskupas Luigi Bonazzi

Kad dviems yra geriau, liudijo
kauniečiai Aistė ir Darius Ruzgai

Šventėje – svečiai iš užsienio
Autoriaus ir jaunimodienos.lt nuotraukos

Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas
bendrauja su savanorėmis

Visi galėjo paragauti
kareiviško troškinio

Komuniją jaunimui dalija
arkivyskupas Sigitas Tamkevičius

Panevėžio vyskupijos Jaunimo centro
projektų koordinatorė Elona Stasiūnaitė
(dešinėje) turėjo rūpesčių

Prie asiliuko Tiberiados
bendruomenės narys brolis
Siluanas ir savanorė
Marija (dešinėje)

Pamokslą sako kardinolas
Audrys Juozas Bačkis

Šoka s. Ana iš Italijos

Panevėžio vyskupas Jonas
Kauneckas (kairėje) ir miesto
meras Vitalijus Satkevičius

Plaikstėsi vėliavos su užrašu
„Kelkis ir eik“

Brangus jaunime, krikščionybė – tai visų pirma Kristaus patyrimas! Jeigu iš tiesų susitinkame su Juo, mūsų gyvenimas iš esmės pasikeičia, nes suvokiame, kad mums reikalinga Jo meilė; suprantame, kad Jis mus myli – net ir tuomet, kai atsukame Jam nugarą. Suvokimas, kaip Jis mus pamilo, kad net savo gyvybę paaukojo ant Kryžiaus, užtikrina, jog galime tikėtis Jo atleidimo. Tai yra uola, ant kurios reikėtų kurti visą mūsų gyvenimą, tvirtas atramos taškas, kuris leidžia ištverti bet kokius išbandymus: mūsų nuodėmių suvokimą, kančią, drąsos netekimą. Jūs, brangieji, išgyvenate jaunystę – amžių, kai turite didžių lūkesčių, maitinamų atradimu tų dovanų, kurias Dievas dosniai dalija. Tai yra laikas, kuomet klausiama apie autentišką gyvenimo prasmę. Šiuo gyvenimo tarpsniu atverkite širdis Dievui, nes Jis vienintelis gali suteikti gyvenimui prasmę. Tai Jis mus sukūrė, paskyrė būti visuomet su Juo; šioje žemiškoje piligrimystėje esame kviečiami mylėti Jį laisvai ir su džiaugsmu, o tai gimsta iš tikėjimo ir vilties. Priimkite meilės planą, kurį Dievas paruošė kiekvienam iš mūsų!

Iš popiežiaus Benedikto XVI sveikinimo Jaunimo dienų dalyviams

 

Paskutinįjį birželio šeštadienį ir sekmadienį Panevėžyje pastebimai pagausėjo jaunų veidų – mieste prie Nevėžio vyko Lietuvos jaunimo dienos 2010 „Kelkis ir eik“. Šventės pavadinimu pasirinkta Evangelijos citata, kuri kalba apie tikėjimo pergalę bei kviečia jaunus žmones turėti viltį ir ja stiprinti vieni kitus.

Lietuvos jaunimo dienos – kas trejus metus vykstantis krikščioniškojo jaunimo renginys, kurį inicijuoja Lietuvos Vyskupų Konferencija, o įgyvendina Lietuvos pastoracijos centras bei vyskupijų jaunimo centrai. Šiemet tokioje šventėje dalyvavo ir lietuviai iš JAV, Kanados, Ukrainos, Baltarusijos, net tolimojo Sibiro.

Šventės logotipe, kurio autorė Silvija Knezekytė, pavaizduotos dvi plaštakos. Viršutinė, atversta delnu plaštaka – tai kviečiančio, pagalbą teikiančio Kristaus plaštaka. Kryžius joje parodo kokiu būdu, kokia galia Jėzus atleidžia mums nuodėmes, išgydo ir pakelia. Auksinė spalva vaizduoja dieviškumą. Žalia plaštakos spalva simbolizuoja žmogiškumą, žemiškumą. Ši plaštaka siekia pirmosios, pirštai jau susilietę.

Šeštadienį miesto Laisvės aikštę užtvindė jaunimas. Laikrodžio rodyklei artėjant prie 12-tos valandos, danguje pasirodė  lėktuvas, kuriame sėdėjo kun. Virginijus Veilentas. Lėktuvas tempė plakatą „Sveikas , jaunime“. Buvusieji aikštėje lėktuvą sutiko plojimų audra.

Švęsti jaunimo dienų į Panevėžį susirinko per 7 tūkstančius jaunuolių ir merginų. Iš Kaišiadorių vyskupijos atvyko apie 400, iš Kauno– per 800, iš Šiaulių – apie 700, iš Vilkaviškio – 800, iš Vilniaus – 550, iš Telšių – net 900, bet daugiausiai buvo iš Panevėžio vyskupijos – 1200 jaunuolių. Kariuomenės ordinariato atstovė smagiu balsu raportavo, jog šventėje dalyvauja pusė krašto apsaugos jaunimo, kita pusė liko saugoti Tėvynės. Neapsieita ir be siurprizų. 20-ies jaunuolių grupė iš Klaipėdos į Panevėžį atmynė dviračiais, o trys vaikinai iš Tiberiados bendruomenės į šventę atžingsniavo su asilaite. Ypatingą susidomėjimo sulaukė ant ištiestų rankų nešamas beveik 4 metrų ilgio medinis Lietuvos jaunimo dienų kryžius, kuris į Panevėžį per septynias vyskupijas keliavo 532 dienas. (Kelionė su juo buvo pradėta 2009-ųjų sausį.)

Trumpą sveikinimo žodį šventės dalyviams tarė miesto meras Vitalijus Satkevičius. Plojimais sutiktam Panevėžio vyskupui Jonui Kauneckui užteko keliolikos sakinių, kad sugebėtų išsakyti savo brandžias mintis. Kalbėdama Madrido (Ispanija) jaunimo atstovė neužmiršo padėkoti šventės rėmėjams. Pakilus į orą balionams, suskambo Lietuvos jaunimo dienų 2010 „Kelkis ir eik“ himnas, kurį sukūrė 21 metų studentė Justina Mikulytė iš Kaišiadorių. Kurti himno žodžius jai padėjo Darius Žukauskas. Justinos sukurta himno melodija lengvai įsimenama, o priegiesmis skatina giedoti visus.

Po pietų jaunimo dienų dalyvių laukė 31 teminis užsiėmimas skirtingose miesto erdvėse. Užsiėmimų metu galima buvo klausytis paskaitų bei diskutuoti apie tikėjimą ir Bažnyčią, santuoką, vienatvę, priklausomybes, paklusnumą ir gyvenimo kelio pasirinkimą.

Tema „Dviems yra geriau negu vienam... Jei vienas iš jų suklumpa, kitas padeda bičiuliui atsikelti“ buvo gvildenama Fotografijos galerijoje (joje buvo ir teksto autorius). Čia liudijo Aistė ir Darius Ruzgai iš Kauno, susituokę prieš 7 metus ir auginantys dukrelę. Ne viskas gerai buvo jų šeimoje. Netgi buvo atsidūrę prie santuokos iširimo slenksčio. Bet kartą Ruzgai sutiko draugų būrelį, kuriais galėjo pasitikėti. Keturi metai jie jau visai nevartoja alkoholio, treji metai nežiūri televizoriaus. Apie rengiamas Lietuvos jaunimo dienas Ruzgai išgirdo per radiją. Išsikapanoti iš ankstesnių bėdų jiems padėjo sustiprėjęs tikėjimas į Dievą. Darius, anksčiau abejingai žiūrėjęs į tikėjimą (nuo vienerių metų augo be tėvo, mažai į jo auklėjimą dėmesio skyrė buvę patėviai), šiandien teigia, kad be Išganytojo paramos nebūtų sukūręs tvirtų šeimos pamatų. Daug padeda Dariui Biblijos skaitymas. Malda sutuoktiniams jau tapo poreikiu. Ruzgai mielai atsakė į gausybę klausimų.

Po to visi dalyviai ėjo į „Cido“ areną Parko gatvėje. Milžiniškoje erdvėje vyko susitaikinimo pamaldos. Jose dalyvavo Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas, Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila, Vilniaus arkivyskupo generalvikaras vyskupas Arūnas Poniškaitis, Popiežiaus apaštalinis nuncijus Baltijos šalims arkivyskupas Luigi Bonazzi, būrys kunigų. Keturi vyskupai ir 105 kunigai pusantros valandos klausė išpažinčių, tačiau nespėjo visų išklausyti – atėjo laikas vakarienei. Per ją buvo padėkota kunigams už nuoširdų darbą. Pamaldos baigėsi Švč. Marijos šlovinimo malda.

Šeštadienio vakaro programoje dalyvavo publicistas, tinklaraštininkas, religinio gyvenimo apžvalgininkas Tomas Viluckas, Kauno neįgalaus jaunimo užimtumo centro šokių grupė „Žingsnis po žingsnio“, kunigų muzikos grupė „Sacerdos“, krikščioniškos pantomimos grupė.

Po pusryčių sekmadienį visi atėjo į katechezę „Cido“ arenoje. Sutartinai giedojo Vilniaus Šv. Jonų ir Bernardinų bažnyčios jungtinis choras. Tai, kad atėjo laikas atverti širdis, įtaigiai kalbėjo brolis Paulius Vaineikis.

S. Ana iš Italijos sušoko stulbinantį padėkos šokį. Ispanijos jaunimo atstovas, Madride studijuojantis žurnalistiką, pakvietė į kitąmet rugpjūčio 15-21 dienomis vyksiančias Pasaulio jaunimo dienas ir pažadėjo, kad atvykusiems nekainuos maistas, nakvynė bei važiavimas Madride.

Svarbiausias jaunimo dienų akcentas buvo šv. Mišios, kuriose dalyvavo visi Lietuvos katalikų bažnyčios vyskupai, kardinolas Audrys Juozas Bačkis. Jos buvo tiesiogiai transliuojamos per Lietuvos nacionalinę televiziją ir Marijos radiją.

Pradžioje prabilo Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas ir prašė melstis už kunigus, suteikti jiems stiprybės dirbant parapijose ir nuoširdžiai padėkojo šeimoms, priglaudusioms šventės dalyvius.

Kalbėjo ir apaštalinis nuncijus arkivyskupas Luigi Bonazzi. Pamoksle kardinolas A. J. Bačkis teigė, kad šį jaunimo susitikimą organizavo pats Kristus. Jaunuolis, kuris bijo save atskleisti, užsidaro kalėjime. Kristus mus visus išvadavo, kad būtume laisvi. Kardinolas ragino mylėti Kristų ir jo Bažnyčią bei prisidėti, kad ji būtų gyvesnė, dinamiškesnė. „Kelkis, jaunime, ir eik su Kristumi, kuris yra kelias, tiesa ir gyvenimas“ – baigdamas pamokslą sakė jis.

Po to kardinolas ir vyskupai dalijo Komuniją. Kauno arkivyskupas metropolitas palaimino šventės dalyvių turėtus kryželius, kuriuos dvejus metus iš medžio drožė dvi vienuolių bendruomenės. Tada kardinolas susirinkusiems suteikė asmeninį palaiminimą. Išgirdus apie Popiežiaus atsiųstą laišką Lietuvos jaunimo dalyviams bei Šventojo Tėvo palaiminimą, arena skandavo: „Be-ne-dik-tas!“

Prie šventės rengimo prisidėjo daugiau kaip 1000 žmonių, talkino per 500 savanorių. Jaunimo dienų dalyvius laiku ir skaniai maitino Lietuvos kariuomenė. Visiems geradariams padėkojo Lietuvos Vyskupų Konferencijos jaunimo pastoracijos vadovas Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila ir Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas.

Baigiamajame koncerte dalyvavo muzikinė grupė „Aukštyn bures“. Išeinantiems iš arenos buvo įteikiami Popiežiaus laiško Lietuvos jaunimo dienų dalyviams kopijos bei atvirukai su Šventojo Tėvo palaiminimu. Visi gavo ir po indelį medaus iš Tiberiados bendruomenės.

Panevėžys
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija