„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2010 m. liepos 9 d., Nr.7 (128)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Žodžio ir duonos kraštas

Baigiantis mokslo metams Pasvalio Lėvens pagrindinėje mokykloje įvyko tradicinė devintoji kraštotyrinė-pažintinė konferencija „Parymokim prie tėviškės slenksčio“, skirta žiemgalių ir sėlių krašto seniesiems ir dabartiniams amatams.

Konferencijoje dalyvavo „Lėvens“ bendruomenės  kilimų audėjos ir rišėjos (vadovė mokytoja Valerija Stapulionienė), skiautininkė Laimutė Trinkūnienė, Šeimos muziejaus įkūrėja Laima Zigmuntienė, Irena Armonienė, Stasė Margevičienė, poetė   Janina Stumbrienė iš Panevėžio, Pasvalio Ustukių pagrindinės mokyklos kraštotyrininkai (vadovė Violeta Gaigalienė), jaunieji kraštotyrininkai ir istorikai, keramikos, technologijų būrelių nariai, mokyklos mokytojai. Konferenciją organizavo  mokyklos kraštotyros būrelis „Gimtinė“, ją vedė šeštokė Gintarė Žeimytė ir aštuntokas Karolis Gudas.

Svečiai bei konferencijos organizatoriai iškilmingai  įnešė tradicinį bičiulystės aukurą, kurio šiluma pasklido po visą aktų salę. Konferencijos dalyvius muzikiniu kūriniu pasveikino dešimtokės Gintarė Dambrauskaitė ir Judita Trybaitė   ir Ustukių pagrindinės mokyklos jaunieji kraštotyrininkai. Ustukiečiai ne tik atliko lietuvių liaudies dainas, pritardami kanklėmis ir dūdelėmis, bet ir pristatė šiuos instrumentus  bei papasakojo jų atsiradimo istoriją.

 Vaizdingai savo darbą apie senuosius ir šiuolaikinius amatus  pristatė mokyklos keramikos būrelis (Aina Gaigalaitė, Rusnė Vaitekūnaitė), jaunieji istorikai (Aivita Gegevičiūtė, Eglė Pundziūtė, Tadas Dominavičius,  Arnas Baliūnas ir kiti).

Įdomiai, kūrybingai   savo darbų parodas pristatė Pasvalio krašto amatininkės V. Stapulionienė, L. Trinkūnienė, L. Zigmuntienė, I. Armonienė, S. Margevičienė, J. Stumbrienė. Jos nuoširdžiai dalijosi patirtimi su jaunaisiais konferencijos dalyviais, papasakojo ne tik apie savo amatus, bet ir vaikystę, jaunystę bei profesijos vertę gyvenime. Viešnios skatino mylėti Dievą, tėvelius, mokyklą, gerai mokytis,  rūpintis savo  gimtine Lietuva, ją gražinti šauniais darbais ir niekuomet nepamiršti mūsų tautos papročių, tradicijų. Jos ragino kraštotyrininkus skleisti žinias apie savo  gyvenamą vietovę, Lietuvą, krikščioniškas, lietuviškas tradicijas, kalbėti apie prasmingus tėvynės istorijos puslapius, gamtos grožį, džiaugtis gyvenimu, Nepriklausomybe.

Po konferencijos amatininkėms ir kūrybingiems kraštotyrininkams bei darbų vadovams buvo nuoširdžiai padėkota ir  įteikti  mokyklos padėkos raštai, gėlės bei kuklios dovanėlės. Organizatoriai svečius ir visus konferencijos dalyvius  pakvietė pabendrauti prie vaišių stalo.

 Vlada Čirvinskienė

Pasvalys

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija