„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2010 m. spalio 15 d., Nr.10 (131)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

„Moksleiviai – į Vyriausybę“

Erlandas Paulėkas iš Marijampolės
Sūduvos gimnazijos ir Kristina
Medžiaušytė iš Šiaulių Lieporių
gimnazijos su Sausumos pajėgų vadu
generolu majoru Jonu Vytautu Žuku

Rugpjūčio 23–27 dienomis Krašto apsaugos ministerijoje (KAM) praktiką atliko du projekto „Moksleiviai – į Vyriausybę“ dalyviai – Kristina Medžiaušytė iš Šiaulių Lieporių gimnazijos ir  Erlandas Paulėkas iš Marijampolės Sūduvos gimnazijos.

Visą savaitę jaunieji praktikantai gilinosi į KAM veiklą, susipažino su įvairių ministerijos departamentų funkcijomis ir jų kasdieniu darbu, lankėsi Lietuvos kariuomenės štabuose, susipažino su jų funkcijomis ir pagrindiniais uždaviniais, bendravo su juose tarnaujančiais karininkais, susitiko su štabų viršininkais.

Susipažinę su Sausumos pajėgomis moksleiviai su Sausumos pajėgų vadu generolu majoru Jonu Vytautu Žuku diskutavo apie karo istoriją, kario profesiją, jos žavesį ir sunkumus, karjeros kariuomenėje galimybes.

Jaunieji projekto dalyviai lankėsi Karo prievolės administravimo tarnyboje, su jos  atstovais aptarė priėmimo į profesinę karo tarnybą Lietuvos kariuomenėje klausimus. Krašto apsaugos savanorių pajėgose domėjosi kario savanorio profesija,  savanorių tarnyba tarptautinėse misijose.   

Moksleiviai lankėsi ir Daktaro Jono Basanavičiaus Karo medicinos tarnyboje Kaune, domėjosi, kaip galima tapti karo medikais, kokia yra karių sveikatos priežiūros sistema, susipažino su karo medicinos vystymosi Lietuvoje istorija. Vėliau Vytauto Didžiojo jėgerių batalione moksleiviai apžiūrėjo specialią jėgerių ginkluotę ir techniką.

Jaunieji praktikantai susitiko su krašto apsaugos ministre Rasa Juknevičiene, su kuria dalijosi savaitės, praleistos krašto apsaugos sistemoje, įspūdžiais, aptarė savo svajones ir siekius profesijas sieti su krašto apsauga ir Lietuvos kariuomene.

Jaunieji Krašto apsaugos ministerijos praktikantai domisi Lietuvos istorija, krašto apsauga. Šių metų moksleivių konkurse „Ką žinai apie Lietuvos kariuomenę“ Kristina užėmė antrą vietą, Erlandas – trečią. Kristina yra jaunoji šaulė, Lietuvos šaulių sąjungos Generolo P. Plechavičiaus Šiaulių apskrities šaulių rinktinės jaunųjų šaulių vadė.

Kristinos ir Erlando įspūdžius apie praktiką Krašto apsaugos ministerijoje galima skaityti interneto dienoraštyje adresu www.moksleiviaivyriausybeje.lt .

Kaip pranešė Krašto apsaugos ministerijos Viešųjų ryšių departamentas, projektu „Moksleiviai – į Vyriausybę“ siekiama skatinti jaunimą domėtis Lietuvos valstybės institucijų veikla, aktyviau dalyvauti politiniuose procesuose,  domėtis valstybės institucijų priimamais sprendimais. Programoje kviečiami dalyvauti visos Lietuvos ir užsienio šalių lietuvių bendrojo lavinimo mokyklų paskutinių mokslo metų moksleiviai ir gimnazistai arba ką tik mokyklą baigę abiturientai.

Šiais metais įvairiuose Vyriausybės institucijose praktiką atliko trisdešimt programos „Moksleiviai – į Vyriausybę“ jaunuolių.

Mindaugo Neimonto nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija