„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2013 m. birželio 21 d., Nr.6 (163)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Kristus ir pasaulis

Sidabrinė gija

Atodangos

Abipus Nemuno

Mokyklos 60-metis su liūdesio gaida

Daiva Červokienė

Pastrėvio pagrindinės mokyklos
60-mečio šventės dalyviai

Scenoje išsirikiavo mokyklos
pedagogai ir darbuotojai

Šventės akimirka

Lauko estradoje koncertuoja
mokyklos pradinukai

Mokykla – kiekvienai gyvenvietei labai reikšmingas kultūros židinys. Štai po Pastrėvio pagrindinės mokyklos stogu telpa ir seniūnija, biblioteka, paštas, visuomenės sveikatos priežiūros specialistai.

Sujungė kaimų mokyklėles

Pirmoji mokykla Pastrėvio kaime buvo caro laikais įsteigta ir iki 1918 metų egzistavusi pradinė, trijų klasių rusiška mokykla, kažkodėl vadinta realine. Tačiau aplinkiniuose kaimuose gyveno lietuviai, Nepriklausomoje Lietuvoje jie ėmė reikalauti mokyklų savo vaikams šviesti. Pirmoji lietuviška pradinė mokykla įsikūrė Mustenių kaime apie 1925 metus Karolio Kazakevičiaus name, ji pabuvojo Antano Ališausko, Damino Dauksevičiaus namuose. Kai mokytoja M. Pazuraitė ištekėjo už Jurgio Matusevičiaus, jiedu pasistatė vienkiemyje sodybą ir mokyklą perkėlė į savo namą. Taip mokyklos veikė Mustenių gyvenvietėje, Peliūnų, Stančikų kaimuose.

Mūrinukė naujoje gyvenvietėje

1953 metais Pastrėvyje buvo pradėta, o 1954 metais baigta statyti medinė septynmetė mokykla, ir aplinkinių kaimų vaikai nukreipti į ją. Pirmojoje laidoje 1956 metais buvo 9, antrojoje laidoje 1957 metais – jau 16 mokinių.

Kaip buvo pastatyta mūrinė Pastrėvio pagrindinė mokykla? Ilgametė jos direktorė Anelė Žukauskienė pasakoja, kad 1967 metų pradžioje pirmaujančio Pastrėvio Marytės Melnikaitės kolūkio apžiūrėti atvažiavo tuometinis Komunistų partijos vadovas Antanas Sniečkus. A. Žukauskienės vyras buvo kolūkio pirmininkas, šeima gyveno mokyklos pastate, ten pasisvečiuoti pakvietė ir svečią. A. Sniečkus labai nustebo, kad tokiame pažangiame kolūkyje, kur dirba daug žmonių ir auga daug vaikų, nėra tinkamos mokyklos. Trys suvalkiečiai draugiškai įsikalbėjo, ir A. Sniečkus pažadėjo pastatyti naują, erdvią mokyklą. Tais pačiais metais buvo padėtas kertinis akmuo naujai mokyklai pačiame Pastrėvio centre. Tai buvo užfiksuota nuotraukose, kurių autorius – ilgametis šviesios atminties Pastrėvio mokyklos lietuvių kalbos ir literatūros mokytojas Juozapas Tidikis, išleidęs devynias aštuntokų laidas.

Pasiekimai ir laimėjimai

2001 metais mokykla renovuota 30 metų mokyklai atidavusios direktorės Dangutės Stasiūnienės pastangomis. Pasikeitė ne tik mokyklos vidus ir išorė, įsigyti kompiuteriai, pasirinkta ekologinė kryptis.

Pastrėvio pagrindinės mokyklos mokiniai dalyvauja įvairioje veikloje, pasiekia daug laimėjimų. Štai ketvirtokai ir penktokai dalyvavo savivaldybės mokyklų matematikos olimpiadoje, kurios antrame etape Deividas Stančikas užėmė pirmą vietą. Mokyklos aštuntokai Gabrielė Rakauskaitė ir Deividas Pranckūnas yra geriausių savivaldybės mokinių dešimtuke, kaimo vietovių mokyklų olimpinio festivalio krepšinio 3x3 varžybose Pastrėvio pagrindinės mokyklos mergaičių komanda užėmė pirmą vietą, mokyklos atstovai pirmavo ir keturkovės varžybose, savivaldybės mokyklų lengvosios atletikos atskirų rungčių varžybose, projekte „Vietoj gatvės – krepšinis“, savivaldybės mokyklų rudens kroso varžybose, antrokas Andrius Rakauskas Žemės ūkio ministerijos konkurse „Po tėviškės dangum 2012“ apdovanotas diplomu.

Šventės detalės

Susirinkusius į šventę V. Bagdono atliekama daina „Mano senai mokyklai“ pasveikino bendruomenės aktyvistai, pedagogai Viktorija ir Virginijus Juknevičiai. Renginys prasidėjo baigiamąja pamoka, kurioje mokytojai priminė pagrindines gyvenimo tiesas. Štai lietuvių kalbos mokytoja Natalija Kančiauskienė paragino neskubėti dėti kablelių skaičiuojant svetimas nuodėmes, geriau juos vartoti rikiuojant savo pasiekimus, gerai viską pasverti prieš dedant tašką. 50 metų mokykloje išdirbusi matematikė Leokadija Vyšniauskienė paragino mylėti vienetą, nes visa, kas brangiausia, būna tik vieną kartą: turime vieną širdį, vieną motiną, tėvynę...

Nuskambėjo ir Seimo narės Dangutės Mikutienės per patarėją Vaidą Vincevičiūtę perduoti sveikinimo žodžiai ir pažadas rudenį visus mokyklos mokinius nuvežti į Seimą, 100 metų jubiliejaus sulaukti linkėjo Elektrėnų savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus atstovės Ramunė Veronika Puidokaitė ir Lina Rupšlaukienė, Semeliškių vidurinės mokyklos direktorė Irena Adomėnienė, Pastrėvio seniūnijos seniūnas Arūnas Kanapeckas...

Jubiliejaus proga mokyklos pradinukai, vadovaujami mokytojų Jurgitos Stasiūnaitės ir Dalės Rakauskienės, muzikos mokytojos Janetos Ališauskienės atliko meninę programą. O kai Pastrėvio kaimo kapela „Varnalėša“ sveikindama mokyklą pakvietė visus buvusius kapelos narius uždainuoti dainą „Tėviškėlė“, scenoje visi vos tilpo. Visgi šventėje jautėsi ir liūdesio gaida: nuo rugsėjo 1-osios Pastrėvio pagrindinė mokykla taps Semeliškių vidurinės mokyklos padaliniu.

Elektrėnų savivaldybė
Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija