„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2013 m. birželio 21 d., Nr.6 (163)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Kristus ir pasaulis

Sidabrinė gija

Atodangos

Abipus Nemuno

Alma Mater norėtų būti su Tavimi, mielas JAUNIME!

Prieš kelis metus besilankydamas Čikagoje išgirdau apie didžiulius namus, kurie priklausė garsiam, jau mirusiam gydytojui. Deja, jis nepaliko testamento, ir galbūt tie namai gali atitekti JAV valstybei, kalbėjo Amerikos lietuviai. Pamaniau sau, kad giminių neturintis daktaras galėjo parašyti testamentą ir palikti turtus tiems, kam labiausiai reikia paramos Lietuvoje. Man atrodo, kad šiuo metu labiausiai to reikia mūsų jaunimui. Kaip gaila, kad niekas to daktaro nepaprotino. Juk tikras patriotas privalo ne tik savo gyvenimu, bet ir mirtimi pasitarnauti tautai. Tiesa, nevertėtų to maldauti praradus orumą, bet derėtų suprasti, kiek gero gali padaryti mūsų sukauptas turtas, kurio nė vienas nepasiimsime Anapus. Svarbiausia, kad palikimas būtų skiriamas patikimam ir patikrintam adresatui, ne politinėms partijoms.

Tų minčių lydimas gal prieš metus drįsau atsiklausti VDU rektoriaus habl. dr. prof. A. Lydekos leidimo, užsiminiau ir dekanui prof. Š. Liekiui bei Viešojo administravimo katedros vedėjui doc. S. Pivorui. Taigi, neseniai buvo registruota viešoji įstaiga Alma Mater. Tai – paramos ir labdaros fondas, skirtas paremti studentus, mokslinę kultūrinę studentų ir dėstytojų veiklą, padėti mokslinių žurnalų ir laikraščių redakcijoms. Pajudėjo ir Lietuvos dvasininkų enciklopedijos-žinyno paruošimo reikalai – tam irgi reikės lėšų.

Alma Mater fondo steigėjai – garbingi, žinomi akademinio gyvenimo atstovai: prof. habil. (hp) dr. Dalia Marija Stančienė („Logos“ redaktorė ir Klaipėdos universiteto dėstytoja), doc. dr. Ilona Tamutienė ir doc. dr. Remigijus Civinskas (VDU mokslininkai),doc. bioetikos mokslų dr. Eimantas Peičius, Kauno Sąjūdžio pirmininkas doc. sociologijos mokslų dr. Raimundas Kaminskas (dėstantys Lietuvos sveikatos mokslų universitete). Man tenka Fondo direktoriaus pareigos.

Norint duoti, reikia pirmiausia turėti. Fondo pajamų šaltinį sudarys asmeninės aukos ir dirbančiųjų pajamų mokesčio 2 proc. skyrimas. Tikiu, kad ir VDU dėstytojai aukos mūsų jaunimui minėtus du procentus. Jaunimas, viliuosi, jaus padėką ir paragins savo artimuosius sekti kilniu pavyzdžiu, pamąstys, kur rasti labdaringų žmonių, norinčių, kad jų aukos būtų racionaliausiai panaudotos. Studentai, nukreipę aukotojus į Alma Mater, įgyja pirmumo teisę gauti lėšas iš bendros sumos.

Kreipiuosi ir į politikus, disponuojančius partijų lėšomis. Artėjant rinkimams šimtai tūkstančių paleidžiami vėjais lankstinukams, kalendoriukams, abejotinai propagandai. Ponai, čia ir dabar padėkite besimokančiam jaunimui, paaukokite nors po 10 tūkst. litų iš partijos lėšų! Mes visada padėkosime, ir tai bus geriausia reklama Jums. Jei to nesuprantate, esate silpni politikai…

Turėtų susimąstyti ir kunigai, juk kalbame apie gyvąją Bažnyčią, suvokiame, kad jaunimas, nors savo laiku ir valiūkiškas, tačiau jis yra mūsų Tėvynės ateitis.

Daryti gera – visada rizikinga. Dar tuščias fondas, o jau pareikalauta tūkstančio litų steigimo išlaidų. Sakau tai dėl to, kad būtume jautrūs vieni kitiems ir siektume palengvinti vienas kito gyvenimą.

O kaip su skaidrumu? Visų pirma, kompetentingos institucijos akylai prižiūri viešųjų įstaigų veiklą, tikrina sąskaitas. Antra, fondo komisija, kurią sudarys keletas narių-steigėjų ir direktorius, į posėdžius kviesis studentų atstovus ir to pageidaujančius geradarius. Paramos paskirstymo kriterijai bus atidžiai pasveriami. Tikslinės aukos, pavyzdžiui, įvardijus „Logos“ žurnalą ar kitą leidinį, atiteks pagal aukotojų valią. O galbūt aukotojai norės konkrečiai paremti susirgusius studentus, kad jie galėtų baigti studijas. Gavusieji paramą privalės parašyti aukotojams padėkas, o bendra pajamų ir išlaidų situacija bus skelbiamos viešai, nurodant sumas (studentų pavardžių skelbti neketinama). Tikiuosi, kad mūsų kreipimasis pasieks pačias kilniausias sielas ir Fondo veikla nežlugs. Kviečiu prisidėti prie prasmingo tikslo, kad kuo daugiau išsilavinusių jaunų žmonių liktų gimtojoje šalyje ir taptų savo valstybės šeimininkais.

Alma Mater sąskaitos duomenys:

LT15 7300 0101 3519 2178, BIC – HABALT 22.

Pildant formuliarą dėl 2 proc., reikalinga nurodyti tokį juridinio asmens kodą: 303044542.

Pagarbiai,
Jūsų kunigas Robertas Pukenis

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija