„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2013 m. rugpjūčio 17 d., Nr.8 (165)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Kristus ir pasaulis

Sidabrinė gija

Atodangos

Abipus Nemuno

Vasaros atostogas pradėjo malda ir gera nuotaika

Į Kuršėnų parapiją sugrįžus
su klebonu kun. Sauliumi Paliūnu

Pakeliui į Jaunimo dienas,
laukiant traukinio Kaišiadoryse

Kuršėnų Šv. Jono Krikštytojo parapijos jaunimas, grįžęs iš Lietuvos jaunimo dienų ,,Jus aš draugais vadinu“ (Jn 15, 15), vykusių Kaune birželio 28–30 dienomis, nori pasidalinti savo džiaugsmu, gera nuotaika ir įspūdžiais.

Šiai kelionei mes, moksleivių vadovai (Kuršėnų Stasio Anglickio mokyklos tikybos mokytoja Rima Kareivienė, Drąsučių mokyklos tikybos mokytoja Daiva Gailiūtė bei dailės mokytoja Modesta Purienė ir Kuršėnų Pavenčių mokyklos tikybos mokytoja Aušra Nemunaitė), pradėjome ruoštis iš anksto. LJD organizatorių pakviesti negalėjome neatsiliepti ir būti nuošalyje. Mūsų parapijos klebonas vicedekanas kun. Saulius Paliūnas ragino, kad dalyvautume kelionėje, kad jaunimas susitiktų bei susipažintų su kitų Lietuvos vietų jaunimu, kad visi kartu liudytų ir dalintųsi su kitais savo tikėjimo džiaugsmu.

Klebonas pasirūpino mūsų kelione pirmyn ir atgal į Šiaulius, ir laukė sugrįžtančių, vaišino ledais. Kartu su kitais jaunais žmonėmis buvome apgyvendinti Kauno miesto vaikų globos namuose „Atžalynas“. Tris dienas mus globojo jauni ir entuziastingi savanoriai Mindaugas ir Rūta. Jaunimui labiausiai patiko teminiai užsiėmimai, kuriuos jie galėjo rinktis individualiai ar grupelėmis. Klausytis pasakojamų liudijimų, istorijų, atlikti užduotis, padiskutuoti, susirasti naujų bičiulių – dalykai, apie kuriuos jaunimas dar ilgai kalbėjo. Moksleiviai sakė, kad jiems pavydi draugai, kurie šiuo metu sėdi prie kompiuterių ir neturi ką veikti, gailisi, kad drauge nevyko. Ir jie teisūs. Tai, ką išgyveno dalyviai, turbūt reikia ne išgirsti, o pamatyti ir pajusti širdimi. Dalyvaudami šlovinimo vakare „Žalgirio“ arenoje ne tik klausėsi krikščioniškosios grupės „Trinity“ iš Olandijos muzikos, Dievo šlovinimo giesmių, bet ir patys dainavo, giedojo, šėlo, rankas iškėlę siūbavo. Tai buvo nepakartojama. Tada paaiškėjo, kiek daug gražaus jaunimo vienoje vietoje moka linksmintis be alkoholio, šlovinti Dievą ir Jam dėkoti.

Grįžome į namus gal kiek ir pavargę fiziškai, bet dvasiškai sustiprėję, pilni įspūdžių ir susiradę naujų draugų. Gyva bendrystė su kitais jaunais žmonėmis, jaunatviškas šurmulys ir patirtis pasiliks dar ilgai. Jaunimas sakė, kad toks renginys galėtų būti kiekvienais metais. Palinkėkime LJD organizatoriams toliau klestėti ir organizuoti tokius masinius renginius, kur jaunimas ne tik būna žiūrovas, bet ir aktyvus dalyvis, kuris liudija Kristų.

Pateikiame keletą moksleivių minčių apie jaunimo dienas.

Į Jaunimo dienas važiavau pirmą kartą. Man jos paliko didelį įspūdį. Visi dalyvavome Švenčiausiojo Sakramento procesijoje į Nemuno salą prie „Žalgirio“ arenos. Žygiavome per Kauną, mums žmonės mojavo rankomis, buvo smagu. Kitą dieną dalyvavau teminiuose užsiėmimuose apie savanorystę. Man labai patiko, nes buvo kalbama apie galimybes savanoriauti ne tik Lietuvoje, bet ir kitose šalyse. Išgirdome ir vieną istoriją apie savanorystės veiklą. Dabar jau pati žinau, kad noriu būti savanore, gal net ir būsimose Jaunimo dienose. Manau, tai bus patirčių ir atradimų metas, o ne vėjais praleistas laikas. Šeštadienio vakare vykęs koncertas buvo nuostabus ir linksmas mums, jauniems žmonėms. Kartu dainavome ir šokome su grupe „Trinity“. Jaunimo dienų himnas puikus, atitinkantis temą, buvo galima ne tik dainuoti ir šlovinti Jėzų, bet ir šokti. Jaunimo dienose susiradau naujų draugų, žaisdami įvairius žaidimus kvietėme ir kitus prisijungti. Visi jautėmės kaip viena šeima, kuriai gera būti kartu.

Gabrielė Rusteikytė,
Kuršėnų Stasio Anglickio mokyklos 7c klasės mokinė

 

Jaunimo dienose dalyvavau pirmą kartą. Švenčiausiojo Sakramento procesijoje buvo nuostabu matyti šitiek šaunaus jaunimo vienoje vietoje. Kitą dieną gražioje Kristaus Prisikėlimo bažnyčioje klausėmės įkvėpiančios vysk. Kęstučio Kėvalo katechezės. Patiko pietūs – gardi kareiviška košė. Mano manymu, viena įdomiausių renginio dalių – teminiai užsiėmimai. Mano pasirinkta tema – „Dievo žodis – Dievo šlovė“. Mums vadovavo kun. Algirdas Akelaitis. Tai buvo viena geriausių paskaitų mano gyvenime. Mane sužavėjo kunigo Algirdo kalbos paprastumas, subtilus, prasmingas ir paprastas humoras, mintys ir ryšys su publika. Paskui buvo šlovinimo vakaras ir koncertas „Žalgirio“ arenoje. Koncertas prasidėjo prasmingu Alekso Mažono mimikos judesių pasirodymu, vėliau koncertavo Olandijos grupė „Trinity“. Net žodžiai ispanų ar pietų afrikiečių (afrikans) kalba netrukdė publikai dainuoti kartu su grupe. Kitą rytą kalbėjome Švč. Mergelės Marijos rožinį. Buvau apstulbęs, matydamas daugybę žmonių, nuoširdžiai kalbančių vieną maldą. Man buvo gera būti šios maldos dalimi. Paskui buvo šv. Mišios, užbaigėme Lietuvos jaunimo dienas. Tai buvo tikrai nuostabus ir įsimenantis renginys, kuriame dalyvavo labai daug šaunaus jaunimo, susiradau naujų draugų. Manau, kad Jėzaus žodžiai „Jus aš draugais vadinu“ tiesiog tobulai tinka apibūdinti šį renginį.

Rinaldas Daujotas,
Drąsučių mokyklos devintokas

 

Jaunimo dienose nuostabiai praleidau laiką ir susipažinau su keliais jaunais žmonėmis. Tikrai nesigailiu, kad vykau, tik labai gaila, jog šis renginys vyksta ne kasmet. Apie jaunimo dienų populiarumą daug ką pasako didelis dalyvių skaičius.

Dovilė Mikulskytė,
Pavenčių mokyklos mokinė

 

Man ši išvyka buvo pati nuostabiausia, nes turėjau galimybę daugiau susipažinti su dvasiniu pasauliu ir suprasti, kad Dievas mus visada saugo ir saugos visados, kad ir kas bebūtų.

Gabija Gintauskaitė,
Pavenčių mokyklos mokinė

 

Jaunimo dienos padėjo mums tapti dar savarankiškesniems, labiau suprasti kitą ir branginti draugystę, įsigilinti į tikėjimą. Jau dabar laukiu kitų jaunimo dienų ir tikrai į jas vyksiu.

Dominyka Juodpalytė,
Kuršėnų Stasio Anglickio vidurinės mokyklos 7c klasės mokinė

 

Rima Kareivienė,
Kuršėnų Stasio Anglickio mokyklos tikybos mokytoja,

Daiva Gailiūtė,
Drąsučių mokyklos tikybos mokytoja

Aušros NEMUNAITĖS ir kun. Sauliaus PALIŪNO nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija