„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2013 m. rugpjūčio 17 d., Nr.8 (165)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Kristus ir pasaulis

Sidabrinė gija

Atodangos

Abipus Nemuno

Lietuvos ateitininkų diena

Kan. teol. lic. Andriejus Sabaliauskas

Ateitininkų giesmės

Apie paminklo sukūrimą kalba
jo kūrėjas Antanas Vaškys.
Dešinėje – Žemaičių Kalvarijos
šventovės rektorius kan. Jonas Ačas

Šv. Jono Kalno papėdėje iškilo
Žemaitijos kryždirbio Antano Vaškio
iš ąžuolo išdrožtas paminklas –
koplytstulpis, kuriame pavaizduota,
kaip vyskupas krikštija į Varduvos
upelį įsibridusį žemaitį, jame
iškalti šv. Jonas Krikštytojas,
krikštijąs Jėzų, bei Lietuvos
valdovai Vytautas ir Jogaila

Giedodami Kalnų giesmes ateitininkai
patraukė link Šv. Jono Kalno

Ateitininkai į Žemaičių
Kalvariją atvyko su vaikais

Panevėžio vyskupas emeritas Jonas
Kauneckas išsamiai analizavo,
ką reiškia gyventi pagal Kristaus
mokymą ir praktikuoti tikėjimą

Ateitininkai šv. Mišiose

Vaikų programa

Ateitininkų žygis link Šv. Jono Kalno

Liepos 30-oji Žemaičių Kalvarijos šventovėje, švenčiant jubiliejinį IV Telšių vyskupijos Eucharistinį kongresą, buvo skirta Lietuvos ateitininkams. Nuo tos dienos ryto iš visos Lietuvos rinkosi ateitininkai, vyko jų registracija, o 10 val. ant Šv. Jono Kalno, prie III ir IV Žemaičių Kalvarijos Kryžiaus kelio koplyčių buvo sakomas „Kalno pamokslas“, kurio metu į gausiai susirinkusiuosius, prieš tai meninę programą parodžius Mosėdžio ir Skuodo parapijų ateitininkams, kreipėsi Telšių vyskupas Jonas Boruta SJ. Jis išsamiai kalbėjo apie Krikščionybės atėjimo į Žemaitiją aplinkybes, papasakojo, kaip žemaičiai prieš 600 metų buvo ruošiami Krikšto sakramentui, kaip keitėsi jų gyvenimas tapus katalikais, kaip su žemaičių krikštu buvo užbaigta Europos kristianizacija.

Po vyskupo katechezės meninę programą parodė Telšių ateitininkai. Paskui, giedodami Kalnų giesmes, visi patraukė prie Šv. Jono Kalno papėdėje pastatyto garsaus Žemaitijos kryždirbio Antano Vaškio iš ąžuolo išdrožto paminklo – koplytstulpio, skirto Žemaičių krikšto 600 metų jubiliejaus paminėjimui. Šį paminklą, kuriame pavaizduota, kaip vyskupas krikštija į Varduvos upelį įsibridusį žemaitį, jame iškaltas šv. Jonas Krikštytojas, krikštijąs Jėzų, bei Lietuvos valdovai Vytautas ir Jogaila, pašventino Telšių vyskupas J. Boruta SJ. Apie šio monumentalaus paminklo sukūrimą savo mintimis pasidalino jo kūrėjas Antanas Vaškys bei visiems prisidėjusiems padėkos žodį tarė Žemaičių Kalvarijos šventovės rektorius kan. Jonas Ačas.

Didžiulis ateitininkų ir atvykusių piligrimų būrys procesijos būdu, giedodami giesmes, patraukė į Žemaičių Kalvarijos Baziliką. Čia jų laukė ir konferencijoje apie Eucharistiją ir krikščioniško gyvenimo aspektus kalbėjo Panevėžio vyskupas emeritas Jonas Kauneckas. Jis išsamiai analizavo, ką reiškia gyventi pagal Kristaus mokymą ir praktikuoti tikėjimą.

12 val. Žemaičių Kalvarijos Bazilikoje buvo aukojamas pagrindinės tos dienos šv. Mišios, kurių liturgijai vadovavo Panevėžio vyskupas emeritas J. Kauneckas, koncelebravo Telšių vyskupas J. Boruta SJ, jo pagalbininkas vyskupas Linas Vodopjanovas OFM, nemažas būrys kunigų. Vyskupas J. Kauneckas homilijoje kalbėjo apie ateitininkų pašaukimą Bažnyčioje ir šių dienų pasaulyje, remdamasis įvairiais gyvenimiškais pavyzdžiais pabrėžė tikėjimo gyvumo ir jo liudijimo svarbą. Šv. Mišių metu ateitininkų įžodį davė 8 jaunuoliai ir taip papildė šios organizacijos gretas. Šv. Mišių metu ir prieš jas vykusiame šlovinime giedojo Viekšnių Šv. Jono Krikštytojo parapijos jaunimo choras, vadovaujamas vargonininko Vitalijaus Lizdenio.

Po šv. Mišių Žemaičių Kalvarijos gatvėmis vyko iškilminga eucharistinė procesija. Po iškilmingų pamaldų ateitininkai dėkojo vyskupams ir įteikė jiems atminimo dovanėles. Po to Žemaičių Kalvarijos parapijos namuose ir Žemaičių Kalvarijos kultūros centre buvo surengta nuotaikinga agapė.

Po pietų vyko keletas programų: vaikams buvo surengtas vadinamasis „Vaikų kiemas su Žiogu“, kur jie turėjo puikių užsiėmimų, žaidimų bei užduočių, o suaugusieji ir jaunimas rinkosi į Žemaičių Kalvarijos kultūros centro salę, kurioje konferenciją vedė Klaipėdos Kristaus Karaliaus parapijos klebonas, kun., filosof. lic., relig. m. mgr. Virgilijus Poškus. Vėliau vyko diskusija, darbas grupėse, o visa tai apibendrino ateitininkai Rozvita Vareikienė, Vidas Abraitis, Reda Sopranaitė, Vygantas Malinauskas, Liutauras Serapinas, Vaidotas Vaičaitis, Vincas Lizdenis.

Visą dienos veiklą vainikavo graži liaudiškos muzikos vakaronė. Bazilikoje vyko nenutrūkstanti Švč. Sakramento adoracija visą naktį ir kitą dieną.

Žemaičių Kalvarija, Plungės rajonas
Klier. Edvino Bružo nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija