„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2014 m. kovo 14 d., Nr.3 (172)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Meilės santykiai: ar sėkmė įmanoma?

Kalba kun. Petras Pich,
dešinėje – VDU studentės
Agnė ir Alma

Dešimtokai mokyklos
salėje užsiėmimo metu

VDU studentė Agnė Grigaitytė
pakerėjo savo nuoširdumu
Mariaus Daugėlos nuotraukos

Garliava. Vasario 25 dieną Adomo Mitkaus vidurinėje mokykloje apsilankė grupelė svečių iš Kauno arkivyskupijos Katechetikos centro. Jie dešimtokams vedė užsiėmimą ,,Meilės santykiai: ar sėkmė įmanoma?“

Pirmąją pamoką mokiniai bendravo su iš Ispanijos į Lietuvą dirbti atvykusiu kun. Petru Pich, kuris, remdamasis filmuota medžiaga, lietuviškai diskutavo su mokiniais apie lytiškumą, kaip Dievo dovaną. Dešimtokai akivaizdžiai įsitikino, kad tai, kas labai ryšku, dažnai būna neskoninga ar net apgaulinga, jauni žmonės nori bendrauti, susirasti draugų, mylėti. Kunigas pabrėžė, kad tas troškimas yra geras, jeigu nepasiduodama spaudimui skubėti, atrodyti ar elgtis taip, kaip reklamuojama kai kuriuose leidiniuose, televizijos laidose, interneto svetainėse. Katechetikos centre besidarbuojantys VDU Teologijos fakulteto ir Socialinių mokslų studentai Agnė, Alma ir Marius pristatė dokumentinį filmą apie neįgalų vyrą, neturintį rankų ir kojų. Filme pasakojama, kad šis žmogus turi didelį džiaugsmą gyventi ir tuo dalintis su kitais žmonėmis. Savo gyvenimą jis suvokia kaip kasdieninį tobulėjimą.

Per antrąją pamoką vyko pokalbiai grupelėse. Mokinės išsakė savo mintis, kurias joms sukėlė diskusija su kunigu ir dokumentinio filmo kadrai. Vienos sakė, kad tai, ką jos išgirdo ir pamatė, privertė susimąstyti apie vertybes, pagalvoti apie savo pasirinkimus, palyginti, kaip gyvena jos ir kiti. Buvo grupelė mergaičių, kurios sakė, kad ne pirmą kartą diskutuoja šia tema, bet tokios diskusijos yra reikalingos, nes kaskart gali atkreipti dėmesį į skirtingus dalykus, labiau įsigilinti. Moksleivės dėmesingai išklausė ir studentės Almos, ir „Gyvųjų akmenų“ bendruomenės narės Ramunės liudijimų. Pirmasis pasakojimas buvo gana liūdnas, bet antrasis labai optimistinis, pilnas motiniškos šilumos. Užsiėmimo pabaigoje lektorė Agnė pasiūlė merginoms pasigėrėti rože ir visoms po žiedlapį pasiimti to grožio. Ir kas liko iš gėlės? Kaip ji, apskabyta iš visų pusių, atrodė palyginta su kita rože.

Apie ką savo grupelėje diskutavo vaikinai, nenorėjo atskleisti. Tegul tai lieka jų ir lektoriaus Mariaus paslaptis.

Belieka tik padėkoti mokyklos psichologei Birutei Balsevičienei bei tikybos mokytojai Ramutei Bekerytei-Pociūnienei už tai, kad dešimtokams buvo suteikta galimybė susipažinti su įdomiais lektoriais ir dalyvauti jų vestame užsiėmime.

Rimantė Pauliukaitytė,
10 a klasės mokinė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija