„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2014 m. balandžio 11 d., Nr.4 (173)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Neįprasta „Mis Pensilvanija“ gyvenimo istorija

Mindaugas BUIKA

„Mis Pensilvanija“ įsitikinusi
Dievo jai skirta misija

Valerija Gato su
„Mis Pensilvanija“ karūna

„Mis Pensilvanija“
su amerikiečių moksleiviais

Išgelbėta po smurtinio pradėjimo

Abortų legalumo šalininkai dažniausiai mėgsta pasiremti retomis ekstremaliomis situacijomis negimusių kūdikių žudymo įteisinimui. Pavyzdžiui, jie nurodo kaip kūdikio pradėjimo atvejį moters išprievartavimą ir teigia, jog abortas neva yra vienintelė priemonė kančių palengvinimui. Žinoma, toks smurtinis nusikaltimas yra baisus ir jo auka nusipelno paguodos, socialinės ir sielovadinės paramos. o prievartautojui turi būti skirta sunki bausmė, gal net kalinimas iki gyvos galvos. Tačiau neretai tokiais atvejais aukščiausia bausmė – nužudymas atliekant abortą – tenka visiškai nekaltam per smurtą pradėtam kūdikiui, kuris turi teisę gimti, būti globojamas ir gyventi prasmingą gyvenimą. Kaip tik tokio gyvybės išsaugojimo pavyzdys smurtingą išpuolį patyrusios motinos pasiaukojimo dėka yra šiemetinė Pensilvanijos, vienos iš 50 JAV valstijų, grožio konkurso laimėtoja Valerija Gato (Valerie Gatto), dabar besiruošianti atkaklioms „Miss USA 2014“ varžyboms.

V. Gato motina buvo devyniolikmetė mergina, kai buvo išžaginta grasinant peiliu. Pasikėsintojas, matyt, planavo savo auką nužudyti po smurtingo seksualinio pasitenkinimo, tačiau tam sukliudė staiga suspindusi ryški šviesa, ir jis pabėgo. Apie visa tai motina savo dukrai papasakojo, kai ji jau buvo pradinės mokyklos trečios klasės moksleivė. „Aš manau, kad suspindusi šviesa buvo motinos ir mano pačios angelas sargas“, – kalbėjo dabar jau išgarsėjusi V. Gato Pitsburgo miesto, kuriame ji gyvena, žiniasklaidai. Ji pasakojo, kad jos motina netrukus po išpuolio pasijuto nėščia, bet būdama giliai tikinti krikščionė niekada negalvojo apie abortą. Tiesiog svarstė pagimdytą kūdikį atiduoti įvaikinti, vildamasi, kad stabilesnė šeimos aplinka bus tinkamesnė jos brandai ir gyvenimo siekiams. Tačiau, kai V. Gato gimė, senelė jos motiną įtikino, kad mažąją dukrelę, nepaisydama visų išbandymų, ji turi auginti pati, nes Dievas niekada neduoda daugiau, nei žmogus gali ištverti. Taip dvidešimtmetė jauna motina atsisakė planuotų teisės studijų ir augino savo dukrą tėvų namuose. V. Gato augo su motina ir seneliais gana šiltoje aplinkoje ir aiškino, jog niekada nejuto apgailestavimo dėl jos buvimo.

Krikščioniškojo tikėjimo reikšmė

Galbūt svarbiausia tokios mylinčios bendrystės atmosferos priežastis buvo didelis pamaldumas bei bažnyčios lankymas kiekvieną sekmadienį. Dėl to krikščioniškas tikėjimas ir dabar užima esminę vietą 24 metų „Mis Pensilvanija“ (Miss Pennsylvania) gyvenime. Gražuolė yra gerai susipažinusi su Šventuoju Raštu ir pokalbyje lengvai gali pasiremti jo citata ir nuolat pabrėžia jai Dievo duotą misiją. Vaikystėje su motina V. Gato nuolat dalyvaudavo įvairiuose parapijos bendruomenės renginuose, karitatyviniuose (ypač maisto dalijimo vargšams) projektuose, todėl ir vėliau, mokymosi bei studijų Pitsburgo universitete metais, noriai įsijungdavo į įvairios savanorystės veiklą. Ir dabar, pernai gavusi verslo administravimo diplomą bei dirbdama marketingo srityje (kartu su aktorystės bandymais), V. Gato dalyvauja „maisto banko“ rinkliavos neįgaliems vaikams akcijose, švietimo programose, kuriomis siekiama padėti moterims išvengti seksualinės prievartos. Ji viliasi kada nors pati įkurti filantropinę organizaciją, kuri darytų teigiamą poveikį gyvenimo periferijoje atsidūrusiems jauniems žmonėms.

Interviu žiniasklaidai V. Gato pasakoja apie pomėgį gaminti valgius, dainuoti, žiūrėti „Skandalą“ ir kitus TV serialus bei sportines varžybas ir vesti renginius. Tačiau kiti jos atsakymai neįprastai rimti: „negalima vertinti knygos pagal jos viršelį“, „dabartinio JAV prezidento tikrą paveldą parodys laikas“, „tikrų vyrų niekada negąsdins stipri moteris“ ir pan. Į klausimą, ar ji galėtų pozuoti nuoga „Playboy“ leidiniui už milijoną dolerių, „Mis Pensilvanija“ atsako, jog „niekada, nes nėra antkainio pagrindinėms vertybėms ir moralei“. Baigdama pokalbį su „Pittsburgh Tribune“ apžvalgininke, gražuolė dar kartą patvirtina krikščioniškojo tikėjimo įtaką jos dvasingumui ir tvirtoms nuostatoms. „Tikiuosi ir toliau įkvėpti žmones, parodyti jiems, kad nepriklausomai nuo kilmės, galima įgyvendinti svajones, – sakė V. Gato. – Bet tam reikalingas pasiaukojimas, sunkus darbas ir pozityvus nusistatymas“. Artimiausia jos svajonė – po poros mėnesių įvyksiančio „Mis USA 2014“ konkurso titulas. To ir norisi palinkėti.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija