„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2014 m. balandžio 11 d., Nr.4 (173)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Kalbėta apie pašaukimą šeimai

Kovo 29-osios popietę į Šakių parapijos namus rinkosi jaunimas – net kelios dešimtys jaunų veidų sutelkė dėmesį į jauną šeimą – Dianą ir Evaldą Pukelius. Šie jauni žmonės santuokoje gyvena penkerius metus, augina du vaikiukus (porelę). Diana pradėdama linkėjo, kad jaunimas atvertų širdis ir iš šio susitikimo pasiliktų tai, kas jas palies. Vedėjai labai išsamiai jaunimui aiškino apie skirtingą vyrų ir moterų mąstymą, skirtingus pasirinkimus, skirtingų lyčių gyvenimo gamą. Šeimyna pirmąjį kartą organizavo tokį jaunimo sambūrį, todėl truputį jaudinosi, bet paaiškėjo, kad vedėjai buvo tikrai puikiai pasiruošę.

„Tai, ką merginos vertina jausmais, vaikinai suvokia protu“, – ne kartą susitikime kartojo Diana, lyg norėdama šią informaciją įtvirtinti jaunose galvose.

Abu vedėjai tarpusavyje padiskutuodami, smulkiai apžvelgė draugystės ir meilės niuansus, kada būna meilė, o kada tik draugystė. „Draugystė neįpareigoja“, – švietė aiškūs žodžiai paruoštose skaidrėse. Dirbtina pasimatymų aplinka nepadeda pažinti savo draugo charakterio. Norime atrodyti tobulai, o iš tiesų visi esame paprasti žmonės.

„Mergina kelia sau maksimumą eidama į pasimatymą, o vaikinas to nepastebi (arba priešingai)“, – dėstė moteris. – Galutinis rezultatas – sudužusi draugystė, nes nebuvo abipusio nuoširdumo, nepasiteisino didžiuliai lūkesčiai“.

Žmogus vertinamas ne pagal išvaizdą, ne pagal piniginės turinį, o pagal savo dvasines vertybes. Bet norint jo vertybes pažinti, reikia nuoširdaus, atviro bendravimo, ne dirbtinių pasimatymų, o natūralios aplinkos.

Jaunimas itin susidomėjo pademonstruotomis ištraukomis iš DVD seminaro „Per juokus į geresnę santuoką“ (Mark Gungor, JAV), pritaikant pokalbio temą. Tikrai gilų įspūdį padarė tai, kad galima apie rimtus dalykus kalbėtis laisvai. Dar ilgai po susitikimo girdėjosi diskusijos apie tai, kaip skiriasi vyrų ir moterų mąstymas, pasirinkimai.

Užsiėmimas vyko su linksmomis praktinėmis užduotimis, kurios vertė giliau pažvelgti į savo vidų, susimąstyti apie tai, koks esi puikus Dievo kūrinys!

Atsargiai paliestas klausimas, sukėlęs karštas diskusijas, – nesantuokinis seksas, kaltės jausmas po to, smukusi savivertė, menkėjantis asmens sąmoningumo lygis. Ką tai duoda?.. Tai palieka blogą informaciją jauno žmogaus sąmonėje, kuri vėliau trukdo formuotis taisyklingam šeimos modelio kūrimui.

„Tu klausi savęs, ar jis man tinka, ar jis manęs nepaliks, jūsų draugystė nevykusi. Toks klausimas gali iškilti tik tokioje draugystėje. Jei bendravimas yra tikrai nuoširdus ir atviras, nereikia baimintis, kad būsi paliktas. Gali būti savimi ir gerbti kito jausmus, nesijaudindamas, kad dėl to bus kažkas blogai“, – vedėjai pasidalino savo asmenine patirtimi, kalbėdami apie gyvenimą patarė mokytis iš svetimų patirčių. Jaunimas buvo mokomas priimti žmones tokius, kokie jie yra.

„Antra pusė nėra tavo kokybės ženklas, ir būdamas vienas esi puikus, unikalus Dievo kūrinys!“ – priminė Pukelių šeimyna.

Ir kaip sužinoti, ar antroji pusė yra tau skirta?.. Neklausk astrologų ar kokių nors suderinamumo prognozių. Santykiuose svarbiausia yra tarpusavio pasitikėjimas, bendri pomėgiai, tikslai. Visa tai yra pasiekiama ne per dieną. Bendravimas turi vykti nuolat, natūralioje aplinkoje ir visiškai atvirai vienas kitam.

Atsiliepimai po susitikimo:

□ Labai paprastas, jaukus ir informatyvus susitikimas. Tema labai aktuali, kadangi paauglystėje prasideda naujos patirtys, kyla įvairios mintys. Puikūs patarimai, nuoširdus ir atviras pasidalinimas savo patirtimi.

□ Labai patiko ši paskaitėlė, buvo įdomu ir, manau, pabandysiu laikytis patarimų, tema labai aktuali.

□ Sužinojome daug naudingų ir gerų patarimų gyvenimui.

□ Labai patiko! Gavau daug žinių, kuriomis galėsiu naudotis, man tai nebuvo šiaip paprastas susitikimas! Jūs – šaunuoliai!

□ Sužinojau daug dalykų, kurių iki šiol nebuvau žinojusi. Ačiū jums labai!!!

□ Šis susitikimas buvo naudingas, ir aš jį atsiminsiu ateityje, manau, tai pravers.

□ Susitikimas man suteikė naudingų žinių, perdavė galimybę kitu kampu pažvelgti į šeimos planavimą, pakeitė mano požiūrį. Tikiuosi, kad pradėsiu labiau mylėti save, ateityje lengviau nustatysiu ribas santykiuose. Būtų smagu vėl greitu metu dalyvauti panašiame susitikime.

□ Jūsų paskaita labai atvirai ir taikliai parodė poros ir santykių vertybes. Po paskaitos aš permąsčiau savo prioritetus, nes jie buvo pasikeitę dėl aktyvaus gyvenimo ir, kaip sakėte, daug laiko, praleidžiamo su vaikinais. Labai Jums ačiū!

□ Buvo labai smagu sužinoti apie vaikinų ir merginų mąstymą.

□ Džiaugiuosi, jog skyriau laiko šiam susitikimui. Išgirdau daug dalykų, kurie privertė susimąstyti ir viską apgalvoti, įvertinti iš naujo. Susitikimas išties vertingas. Be viso to, prisiminiau ir savo pačios vertę, gerus dalykus, kurie dažniausiai slepiasi už blogųjų. Mielai dalyvaučiau kitame susitikime, kuris pamokytų gyventi, semiantis patirties iš tikrų išgyvenimų.

□ Sužinojau, kaip gyventi pilnavertį gyvenimą.

□ Sužinojau tai, kad geriau susilaikyti iki vestuvių, dėl to būna geresnės santuokos.

□ Aš įsiminiau, kad šiame susitikime viskas buvo įdomu ir tikra.

Atlikti tyrimai parodė, kad lytinis švietimas gali padėti atidėti pirmus lytinius santykius paaugliams, kurie nėra dar lytiškai aktyvūs. Toks švietimas gali paskatinti elgtis teisingai ir nuosekliai. Tokios programos padeda jaunimui pagerinti bendravimo įgūdžius, išsiaiškinti sau gyvenimo vertybes ir galbūt pakeisti savo rizikingą elgseną.

Jūratė TC

Šakiai

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija