„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2014 m. birželio 13 d., Nr.6 (175)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Juos sujungė Dievas...

Alvyra Grėbliūnienė

Sužadėtiniai Asta Maksimavičiūtė
ir Gedas Dimša priima Santuokos
sakramentą, kurį Šlavantų
Viešpaties Apreiškimo Švč. Mergelei
Marijai bažnyčioje suteikia
klebonas kun. Tadeus Vallian

Klebonas kun. Tadeus Vallian
pasveikino sutuoktinius įteikdamas
jo išrūpintą popiežiaus Pranciškaus
specialųjį palaiminimą

Šlavantų Viešpaties Apreiškimo Švč. Mergelei Marijai bažnyčioje Santuokos sakramentą priėmė du parapijiečiai – tuokėsi Gedas Dimša ir Asta Maksimavičiūtė. Gedas yra šventojo Rašto skaitovas. Nuo mažens patarnavo šv. Mišioms, dar klebonaujant kun. Juozui Zdebskiui, o nuo 2011 metų – zakristijonas Šlavantų bažnyčioje. 1993 metais, baigęs Kauno aukštesniąją katechetų mokyklą, dėstė tikybą Šlavantų, Kapčiamieščio, Krikštonių ir Leipalingio pagrindinėse mokyklose.

Asta Maksimavičiūtė ankstyvoje jaunystėje šv. Mišių Žodžio liturgijoje skaitydavo Šventąjį Raštą, dalyvaudavo procesijose. Vėliau išvyko į Kauną studijuoti. Baigė Kauno Vytauto Didžiojo universiteto ekonomikos vadybos fakultetą ir apgynė verslo administravimo vadybos bakalauro laipsnį. Po to keletą metų dirbo Airijoje. Tvirtai apsisprendusi, šių metų pradžioje grįžo gyventi į kaimą pas močiutę.

Abu sužadėtiniai yra parapijos Pastoracinės tarybos nariai.Jie kaip džiaugsmo ir dėkingumo Dievui simbolį bažnyčiai padovanojo gražią baltų rožių puokštę ir grakštų ąžuolinį stalelį liturginėms reikmėms.

Klebonas kun. Tadeus Vallian pasitiko sužadėtinius prie bažnyčios durų ir, visus pašlakstęs švęstu vandeniu, lydėjo į bažnyčią. Vargonai grojo himną „O Dvasia Viešpatie, nuženk“, prašant palaimos jauniesiems tarsi primindami, kad santuoka vyksta Sekminių išvakarėse. Sužadėtinius ir visus svečius nustebino Pastoracinės tarybos moterų labai gražiai papuošta bažnyčia. Prie visų altorių ir jaunavedžių klauptų degė daug baltų žvakių, kurių šviesa teikė dar didesnį iškilmingumą ir jaukumą. Žodžio liturgijoje dalyvavo sužadėtinių pakviestieji skaitovai.

Klebonas kun. T. Vallian pasakė jaudinantį pamokslą, primindamas, kad čia susirinkusi parapijos bendruomenė, jaunųjų svečiai, yra neįprastos santuokos liudytojai. Pasidžiaugė jaunųjų, Gedo ir Astos, subrandintu, gyvenimo išbandytu tikėjimu. Papasakojo, kaip jie abu sąžiningai, nuolankiai, ištvermingai, su pasitikėjimu ir atsidavimu Dievo valiai meldėsi, kad Aukščiausiasis padėtų surasti sau tinkamą žmogų, kad galėtų sukurti katalikišką šeimą. Klebonas priminė, jog Gedas tiesiog prašė klebono patarimo, kaip ir į ką melstis. Dvasininkas patarė ir abu dalyvavo maldoje, kartu prašydami šv. Antano, šv. Juozapo, sužadėtinių globėjo, pagalbos ir užtarimo. Kunigas tiki, kad jaunajam tikrai padėjo iš dangaus ir kun. J. Zdebskis, kuriam vaikystėje patarnavo Gedas. Asta pasipasakojo dvasininkui, kaip ji maldingose kelionėse ir įvairiose šventovėse meldė Dievą, kad duotų jai gerą vyrą. Taip jaunieji vienas kitą sau iš Dievo išsimeldė. O Gedas dar gavo ir materialinę dovaną – loterijoje laimėjo lengvąjį automobilį. Parapijiečiai su šypsena sako: „Mūsų Gedas laimėjo dvi loterijas – mašiną ir žmoną“. Kun. T. Vallian akcentavo, jog kai Dievas prie altoriaus jaunavedžius sujungia šeimos gyvenimui, jie įsipareigoja iki mirties vienas kitą mylėti, gerbti ir neapleisti varge, nelaimėje. Santuokos sakramentu jaunavedžiai gauna malonę gerai sugyventi ir prisiimti sunkias tėvystės pareigas. Jaunai šeimai linkėta ir toliau būti uoliais ir aktyviais parapijos nariais, puoselėti tikrą katalikišką lietuvišką patriotinę šeimą ir katalikiškai auklėti savo būsimus vaikučius, priimti jų iš Dievo tiek, kiek Jis siųs. Baigdamas pamokslą, klebonas palinkėjo: „Brangūs šių vestuvių dalyviai, šiandien išsineškime iš šios šventovės maldos ir gerumo pamoką bei kilnius pasiryžimus visam savo ateities gyvenimui“.

Sutuoktiniai Komuniją priėmė dviem pavidalais. Komunijos priimti ėjo jų artimieji, choristai, beveik visi Pastoracinės tarybos ir bendruomenės nariai. Priėmus Komuniją, pakvietus į širdis Dievą, angeliškai suskambo „Ave Marija“. Ją giedojo solistė Ronata Balkaitienė. Jaunai šeimai tai buvo tarsi kun. J. Zdebskio dovana, atsiųsta iš dangaus, priminimas jo dienoraštyje įrašytais žodžiais: „Šv. Mergele (...), juk Apvaizda padovanojo mums Tave kaip Meilės dovaną“.

Po apeigų klebonas sutuoktiniams įteikė pažymėjimą, kad abu yra vyras ir žmona – šeima. Jie vienas kitą pasveikino, o susirinkusieji nuoširdžiai paplojo. Po to klebonas pasveikino sutuoktinius, įteikdamas jo išrūpintą Šventojo Tėvo – mylimojo popiežiaus Pranciškaus – specialųjį palaiminimą, skirtą jaunai šeimai. Klebonas šia dovana pabrėžė sutuoktinių – Gedo nuopelnus Bažnyčiai (uolumą, pasišventimą, pasiaukojamą tarnystę) ir Astos, geranoriškai ir nuoširdžiai įsijungusios į parapijos veiklą. Dvasininkas linkėjo jiems būti tauria, tvirta, Evangelijos šviesą nešančia šeima. Šiuos išskirtinius linkėjimus palydėjo gausūs aplodismentai.

Prie altoriaus buvo padaryta bendra nuotrauka, o išeinantiems vargonai grojo iškilmingą maršą.

Pastoracinės tarybos nariai įteikė gražų Šv. Šeimos paveikslą.

Už šventoriaus vartų sutuoktinius ir visus šventės dalyvius svotas simboliškai pavaišino šampanu, svočia – saldumynais, o parapijos bendruomenės moterys – saldžiu sūriu ir namine gira.

Lazdijų rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija