„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2014 m. birželio 13 d., Nr.6 (175)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Kristijono Donelaičio metai

Gimtosios kalbos šventė

Gegužės 6 dieną Ignalinos krašto muziejuje vyko Ignalinos gimnazijos projekto „Kalbos gimtosios penketukas“ baigiamasis renginys, skirtas Kristijono Donelaičio jubiliejiniams metams. Gimnazijos mokiniai, mokytojai dalyvavo pasirinktose projekto veiklose: rašė diktantą, esė pagal K. Donelaičio kūrybą, atliko kalbos kultūros užduotis, domėjosi krašto etnokultūra ir savo žinias patikrino „Protų mūšyje“.

Gimnazijos direktoriaus pavaduotoja Jolanta Dasytė ir lietuvių kalbos mokytoja Jurgita Trapikienė kiekvienos grupės nugalėtojams įteikė padėkas. Pavaduotoja džiaugėsi, kad dėmesys kalbai nemažėja. Atrodo, net toks ne itin įdomus užsiėmimas kaip diktanto rašymas sulaukė susidomėjimo. Šioje užduotyje dalyvavo apie 40 mokinių ir smagu, kad net keli nepadarė nė vienos klaidos. Mokytoja Marytė Šimonienė pasakojo, kaip sekėsi rašyti esė, kurios temos kvietė jaunimą pamąstyti, kuo per šimtmečius nutolęs grožinės literatūros pradininkas K. Donelaitis aktualus šiandien, kaip jis vertino žmogų ir kokias vertybes laikė svarbiausiomis. Renginyje cituotos prasmingos profesorės Viktorijos Daujotytės mintys, primintas pasididžiavimo vertas faktas, kad 1977 metais K. Donelaičio poema „Metai“ įtraukta į Europos literatūros šedevrų biblioteką. Dar galima būti pridėti ir tai, kad šiemet minimos 300-osios poeto gimimo metinės įtrauktos į UNESCO sukakčių sąrašą. Poema „Metai“ unikaliu meno kūriniu pripažįstama ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje.

Gimnazistai „Metų“ ištraukas skaitė lietuvių, lenkų, baltarusių, vokiečių, anglų, norvegų, ispanų ir net japonų kalbomis. Buvo įdomu paklausyti šio kūrinio skambesio. Kažin, kaip vertėjams pasisekė perteikti tą pirmapradę, gaivališką ir tokią kaimiškai sodrią K. Donelaičio kalbą...

Gimtosios kalbos pagerbimo renginį papuošė gimnazistų atliekama muzika ir dainos, o jį gražiai užbaigė vaidinimas. Balandžio 27 dieną grupė gimnazistų ir teatro mokytoja Jolanta Narbutaitienė dalyvavo Gražinos Landsbergienės fondo konkurse „Kuo man graži Lietuva“ ir pelnė paskatinamąjį prizą. Buvo pasirinkta Vilniaus tema, kurioje įdomiai atskleistos praeities ir dabarties gyvenimo sąsajos, prisimintos istorinės asmenybės, parodytas miesto grožis ir jo dvasios didybė. Kompozicija baigta viltingais žodžiais apie viską išgelbėsiančią meilę.

Lina Kovalevskienė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija