„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2014 m. birželio 13 d., Nr.6 (175)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Šeimos šventė gimnazijoje

„Šeima – miniatiūrinė visuomenė, nuo kurios vientisumo priklauso visos didelės visuomenės saugumas“, – teigė austrų gydytojas Alfredas Adleris. Ir jis, be abejonės, buvo teisus. Tik tvirta ir darni šeima gali būti vieningos valstybės pagrindas. Vertybės, ugdomos toje mažoje visuomenės ląstelėje, vėliau skleidžiasi platesnėje erdvėje: darželyje, mokykloje, universitete, darbinėje aplinkoje. Anot lietuvių pedagogo Juozo Vaitkevičiaus, šeima yra pati natūraliausia ir tobuliausia žmogaus buveinė, vaikų atsiradimo ir jų auginimo institucija. Norėdami priminti galbūt kiek pamirštą šeimos svarbą visuomenėje, sugrįžti prie tradicinės sąvokos sampratos, Lietuvos vyskupai 2014-uosius paskelbė Šeimos metais. Šia intencija dvasininkai į tikinčiuosius kreipėsi tokiais žodžiais: „Brangieji, pradėdami naujus liturginius metus, esame vėl kviečiami leistis į tikėjimo kelionę. (...) Šeimai tenka ypatingas uždavinys perduoti tikėjimą ne tik savo aplinkoje, bet ir visuomenėje, nes, anot popiežiaus Pranciškaus, krikščioniškosios šeimos yra šeimos misionierės“.

Seirijų A. Žmuidzinavičiaus gimnazija kartu su Seirijų parapija penktadienį, gegužės 16 dieną, skyrė Šeimos dienai paminėti. Rytas prasidėjo šv. Mišiomis Seirijų Švč. Mergelės Marijos Škaplierinės bažnyčioje. Čia rinkosi gimnazijos ir miestelio bendruomenė. Šv. Mišių metu klebonas kun. Vitas Eidukaitis pasidžiaugė susirinkusiais parapijiečiais ir laimino šeimas, prašydamas joms santarvės, darnos bei pagarbos vieni kitiems. Po šv. Mišių bažnyčioje vyko Šeimos dienos atidarymas. Dainavo jungtinis pradinių klasių choras, Ig klasės merginų vokalinis ansamblis, prasmingus žodžius apie šeimą, kaip vertybę, išsakė gimnazijos ketvirtokai Martyna Gegužytė ir Vilius Jasinskas bei darni Dianos ir Arūno Berškių šeima. Klebonas padėkojo mokytojams ir mokiniams už gražų reginį.

Vėliau renginys persikėlė į gimnaziją. Čia penkiose sekcijose vyko įvairi veikla: tėveliai, seneliai ir vaikai galėjo išbandyti savo jėgas dainuodami, šokdami, sportuodami, išmėginti įvairius amatus ar mesti iššūkį sau pačiam sekcijoje ,,Mano mama (tėtis) gali“. Tai – ne pirmas renginys, kuriame kartu su mokiniais dalyvauja ir jų šeimų nariai. Džiugu, kad šįkart buvo dar gausesnis tėvelių ir senelių būrys. Tai – įrodymas, kad vykdoma veikla yra prasminga ir įdomi. Tai skatina ieškoti naujų, dar neišbandytų veiklos formų.

Širdį užliedavo maloni šiluma pamačius, kaip nuoširdžiai, kruopščiai ir atsakingai dirba žmonės kiekvienoje grupelėje. O jų pastangos nebuvo bevertės, nes renginio pabaigoje visi rinkosi į salę ir kiekviena grupelė pristatė tai, ką nuveikė per kelias valandas. Buvo malonu stebėti linijinius šokius šokančias mamas, muzikuojančius tėvelius bei senelius, iš vilnos, odos, medžio ir kitų žaliavų sukurtus šedevrus demonstruojančius amatų užsiėmimų dalyvius. Tiesa, dalyvavusieji amatų būrelyje prisipažino, kad nė vienam nepavyko gerai išmokti verpti senovišku rateliu, nors ir labai kruopščiai šio amato mokė senolė Ona Berškienė. Sportinėje veikloje dalyvavusi močiutė Roma Petrelienė tryško teigiamomis emocijomis ir išsakė prašymą, kad tokių netradicinių dienų gimnazijoje būtų daugiau. Konkurso „Mano mama (tėtis) gali“ nugalėtoja tapo trijų šaunių vaikučių mama Lidija Staniūnienė. Mamos laimėjimu ypač džiaugėsi sūnus Nerijus.

Mokyklos bendruomenė žavėjosi mokinių ir jų tėvelių atliekamomis dainomis. Buvo gera klausytis pirmokėlės Elvijos Karalaitytės su mama Asta atliekamos savos kūrybos dainos bei pirmokės Kamilės Blaževičiūtės ir jos tėčio Aliaus dueto. Jaukumo ir šilumos teikė gimnazijos trečiokės Jūratės Gegužytės ir jos mamos Kazimieros atliekamas kūrinys bei šaunus sesučių Erikos ir Viktorijos Uleryčių ir jų mamos Oksanos pasirodymas. Tiesiog nuostabu, kai tikras, nuoširdus jausmas, siejantis šeimos narius, išreiškiamas scenoje.

Renginį vainikavo gimnazijos direktorės Zitos Ščerbetkienės mintys apie besibaigiančią šventę ir padėkos žodis tėvams. Mokyklos vadovė dėkojo visiems susirinkusiems tėveliams ir seneliams už parodytą dėmesį, aktyvų dalyvavimą, geras emocijas. Direktorė įteikė padėkas tėvams, prisidedantiems prie gimnazijos gražinimo, puoselėjimo, jaukios edukacinės aplinkos kūrimo. Padėkos raštai įteikti Daivai ir Aliui Blaževičiams, Kazimierai ir Dainiui Kastygovams, Reginai ir Laimiui Arasimavičiams, Jūratei ir Valdui Juodzevičiams bei kelioms kitoms šeimoms.

Finalinė daina „Namų šviesa“, kurią atliko viena iš renginio organizatorių, tikybos mokytoja Reda Tarasevičiūtė ir pradinių klasių choras, buvo tarsi paskutinis ir svarbiausias renginio akcentas: sąvokoje „namų šviesa“ telpa viskas: jaukumas, šiluma, užuovėja ir paguoda, gerumas ir palaima. Tai – vieta, į kurią visada galime sugrįžti. Namuose visada esame laukiami.

Ilma Bagdonienė,
Seirijų A. Žmuidzinavičiaus gimnazijos lietuvių kalbos mokytoja

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija