„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2014 m. birželio 13 d., Nr.6 (175)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Jaunieji istorikai – apie savąjį miestą

Rygiškių Jono gimnazijoje vyko Marijampolės savivaldybės mokinių konferencija „Mano miestas – Marijampolė“, skirta Marijampolės vardo grąžinimo 25-mečiui paminėti.

Joje dalyvavo apie 150 mokinių iš įvairių savivaldybės ugdymo įstaigų. Pranešimus skaitė septyniolika 7–12 bei I–IV gimnazijų klasių mokinių iš įvairių mokyklų: Rygiškių Jono, Sūduvos, Marijonų bei Šv. Cecilijos gimnazijų, Rimanto Stankevičiaus, ,,Ryto“, ,,Šaltinio“ ir Mokolų pagrindinių mokyklų bei iš Jono Totoraičio progimnazijos. Daugiausia pranešėjų atvyko iš Rygiškių Jono gimnazijos – 5 gimnazistai, iš Marijonų gimnazijos – 3, iš kitų mokyklų po 2 arba 1 mokinį.

Sėkmingai į svarbios marijampoliečiams istorinės sukakties įamžinimo ciklą įsitraukusius mokinius – konferencijos rengėjus ir dalyvius – pasveikino Marijampolės savivaldybės mero pavaduotojas Sigitas Valančius, Seimo narys Albinas Mitrulevičius, Rygiškių Jono gimnazijos direktorius Vilhelmas Petkevičius.

Mokinių pasirinktos pranešimų temos buvo įvairios ir įdomios. Tai ir Marijampolės miesto vardo istorija bei marijampoliečių prisiminimai, ir istorinių 1989 metų įvykių išgyvenimai, kai miestui buvo sugrąžintas jo istorinis Marijampolės vardas, ir Sūduvos krašto istorija, Kvietiškio dvaro įtaka Marijampolės miesto raidai, Marijonų vienuolijos įtaka Marijampolės miestui, kiti istoriniai įvykiai (pokario laikotarpis), Sūduvos krašto žymūs žmonės, jų veikla ir likimai bei šių dienų Marijampolė.

Prisiminimais apie Marijampolės sąjūdiečių pastangas dėl istorinio Marijampolės vardo grąžinimo miestui pasidalijo liudininkai – buvęs Lietuvos persitvarkymo sąjūdžio Marijampolės miesto ir rajono 1-osios tarybos pirmininkas Stasys Daugėla ir jo pavaduotojas Paulius Uleckas, dabar Lietuvos Respublikos Vyriausybės atstovas Marijampolės apskrityje.

Istorinės-mokslinės konferencijos organizatoriai pakvietė Rygiškių Jono gimnazijos pranešėjus – Rugilę Navickaitę (III klasės gimnazistę, mokytojas – Vidmantas Žebrauskas), Rugilę Tarasevičiūtę ir Jurgą Rupšytę (II klasės gimnazistes, mokytoja – Rita Bobinienė) bei Šv. Cecilijos gimnazijos 8 klasės mokinę Barborą Kaminskaitę (mokytoja – Reda Kriaučiūnienė) pranešimus skaityti konferencijoje „Marijampolė istorijos verpetuose“, kuri vyko Kraštotyros muziejuje kovo 13-ąją.

Angelė Mikulienė

Marijampolė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija