„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2016 m. gegužės 6 d., Nr.5 (198)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Šv. Kazimiero asmenybė ir vertybės

Benjaminas ŽULYS

Konferencijos ir parodos-konkurso
dalyviai ir organizatoriai

Kalba Katalikų teologijos fakulteto
dekanas, Religijos studijų katedros
docentas Benas Ulevičius

Parodos-konkurso „Šv. Kazimiero
asmenybės vertybių raiška’“ darbai

Įkvepia šventojo pavyzdys

Šventasis Kazimieras šiuo Amžinojo Dievo titulu nominuotas 1602 metais ir yra tvirtai amžiams įaugęs į Lietuvos krikščionybės, visos tautos istoriją. Jo vardu vien Lietuvoje yra pavadinta penkiolika bažnyčių, o visame pasaulyje tokių šventovių esama apie penkiasdešimt. Venesueloje Šv. Kazimiero vardu pavadintas miestas. Šis šventasis – Lietuvos ir pasaulio lietuvių jaunimo globėjas.

Kaune aktyviai veikia Šv. Kazimiero ordino komtūrija. Šv. Kazimiero pagrindinės mokyklos dailės mokytojo eksperto, Šv. Kazimiero ordino Kauno komtūrijos riterio Aido Augusčio rūpesčiu kovo 4 dieną Kauno Paminklinėje Kristaus Prisikėlimo Bazilikoje buvo surengtas dailės projektas „Šv. Kazimieras – lietuvių jaunimo globėjas“. Tai buvo keturioliktoji tokia akcija.

O šiomis dienomis, balandžio 21 dieną, Kaune, Šv. Kazimiero pagrindinėje mokykloje, pirmą kartą buvo surengta respublikinė mokytojų ir mokinių konferencija kūrybinių bei tiriamųjų darbų ir paroda-konkursas „Šv. Kazimiero asmenybės vertybių raiška“. Šv. Kazimiero ordino Kauno komtūrė Palmira Talijūnienė, dailės mokytojas ekspertas A. Augustis pasidžiaugė, kad mokyklai suteiktas toks garbingas, dvasingas vardas. Drauge tai – įpareigojimas ir paskata diegti mokinių širdyse meilę Dievui, savo tėvams, mokytojams, visiems žmonėms. Buvo prisiminti ir kiti aktyviausieji Kauno komtūrijos nariai – Kęstutis Kazimieras Ignatavičius, Alė Jurgaitienė, Gertrūda ir Ričardas Kliučinskai, Gražina Petrošienė.

Konferencijos pradžioje P. Talijūnienė perdavė Lietuvos Šv. Kazimiero ordino Didžiojo magistro Henriko Armoškos Eismonto sveikinimą. Ordino dama G. Kliučinskienė įteikė Kauno komtūrei P. Talijūnienei puokštę lelijų – Šv. Kazimiero meilės ir pasiaukojimo simbolį. Beje, šios mokyklos ženkle pavaizduotos trys lelijos.

Renginio svečias Vytauto Didžiojo universiteto Katalikų teologijos fakulteto dekanas, Religijos studijų katedros docentas dr. Benas Ulevičius gausiai susirinkusiai mokyklos bendruomenei kalbėjo apie dvasines vertybes XXI amžiuje, aiškino, kaip jas reikėtų suvokti, vertinti, diegti ir tausoti. Mokslininkas pabrėžė Kristaus mokymą, meilę, gerumą, pasiaukojimą kitų labui, šviesai ir gerovei. Nesą geresnių ir blogesnių žmonių – visi turime tą pačią vertę bei galimybes padėti kitam, ypač – skriaudžiamam, atstumtam. Žinoma, kartais sunku gerbti, mylėti tą, kuris savo elgesiu, gyvenimo būdu nėra priimtinas, tačiau ir į tokį reikia atsigręžti, ištiesti jam pagalbos ranką.

Konferencijoje buvo aktyvūs pedagogai, svečiai, mokiniai, kurie parengė savo meninių darbų parodą ir pranešimus (kuratorė – užsienio kalbos mokytoja metodininkė, etikos vyresnioji mokytoja Dangira Mikalauskienė, koordinatorius – A. Augustis).

Mokytoja Žydrūnė Pužienė kalbėjo apie gailestingumo darbus Šv. Kazimiero ordino bendruomenės ir šių laikų jaunimo gyvenime. Pedagogė sakė, kad šv. Kazimieras lankė ligonius, rėmė vargšus, buvo gailestingas nuskriaustiesiems. Karalaitis gavo itin gerą išsilavinimą, nors buvo jaunas, bet ėjo aukštas pareigas, buvo valingas, energingas, gabesnis už visus kitus brolius (karališkoje šeimoje buvo vienuolika vaikų), netgi taktiškai, išmintingai kai kuriais valstybės valdymo klausimais patardavo savo tėvui, Lietuvos didžiajam kunigaikščiui ir Lenkijos karaliui Kazimierui. Jaunuolis galėjo gyventi prabangoje, jo laukė karaliaus karūna. Bet Dievo valia jį nutolino nuo valstybės sosto ir pastūmėjo rinktis kitą kelią. Jis yra sakęs, kad žemiškos valstybės netrokšta, nes Viešpats Dievas sutvėrė jį kitai karalystei, kurią Kristus parengė savo kančia ir mirtimi. Tad ir dabartinis jaunimas galėtų uoliau ir su meile lankyti ligonius, padėti vargšams, kurių dabar yra apsčiai. Tam įkvepia šv. Kazimiero pavyzdys. Pasakojama, kad ir nūnai Vilniaus Katedros Šv. Kazimiero koplyčioje kai kurie nuoširdžiai pasimeldusieji prie Šventojo karsto yra sulaukę raiškių malonių.

Buvo aktyvūs mokiniai

Net dešimt pranešimų konferencijai parengė mokiniai. Kauno rajono Kulautuvos pagrindinės mokyklos mokinių Gabijos Jakubauskaitės ir Simonos Dagytės darbo tema buvo „Šv. Kazimiero gyvenimas – sektinas pavyzdys jaunimui“. Jį parengti patarė mokytoja Daiva Butkevičienė. Moksleivės sakė, kad karalaičio rūmuose ypač buvo garbinama Švenčiausioji Mergelė Marija. Būsimasis šventasis buvo davęs skaistumo įžadą. Jam susirgus džiova, medikai patarė šį pažadą sulaužyti, o prabangiuose rūmuose tam buvo visos sąlygos. Susilaikymas esą tik skatinąs ligą. Bet karalaitis atsakęs : „Taip niekad nedarysiu, kad sveikatos dėlei turėčiau rūstinti Viešpatį Dievą… Sergėk mane nuo to, Dieve, verčiau mirti negu susitepti“. Malda buvusi jungtis, siejusi Su Dievu. Tad ir dabartinis jaunimas turėtų uoliai ir nuoširdžiai melstis, teigė mokinės.

Reikšminga, kad daugiau nei po 120 metų atvėrus karalaičio karstą, kūnas buvęs visiškai sveikas, nepalytėtas nei laiko, nei ligų…

Savo mintimis konferencijoje pasidalijo Vilniaus Šv. Kristoforo progimnazijos mokinės Greta Dubliauskaitė ir Aušrinė Šarkaitė pranešime „Šv. Kazimieras ir jo palikimas“ (mokytoja – Sigita Čepaitė.)

Apie Šv. Kazimiero religinę bendruomenę Kaune – seseris kazimierietes Pažaislyje – pasakojo S. Daukanto progimnazijos mokinės Liepa Žvaliauskaitė ir Ieva Gurskaitė (mokytoja – Loreta Cicėnaitė). Medininkų Šv. Kazimiero vidurinės mokyklos mokinės Katažyna Aškelovič ir Ivona Stefanovska papasakojo apie šventojo padarytus stebuklus, priminė popiežiaus Jono Pauliaus II mintį, kad „tik duodamas žmogus yra turtingesnis“.

Savo mintimis ir potyriais konferencijoje pasidalijo Šv. Kazimiero pagrindinės mokyklos pedagogė logopedė Rūta Mirauskienė, mokiniai Klaudija Ulinskaitė, Karolina Mažeikaitė, Ignas Gudelevičius, Kauno Juozo Grušo meno gimnazijos mokytojos Vyta Sakalauskienė ir Rasa Klingaitė, Kauno „Varpo“ gimnazijos mokinys Vidas Krušinskas, Kauno Aleksandro Puškino gimnazijos mokinės Ana Bušina, Edita Mongird. Prisiminti Tėvas Stanislovas, Bernardas Brazdžionis, Motina Teresė, kalbėta apie šventąjį Luką.

Didelį įspūdį susirinkusiems paliko Šv. Kazimiero pagrindinės mokyklos mokinių sceninė kompozicija „Po Dievo daugiausiai reikia gerbti tiesą“. Joje vaidmenis atliko Ignas Gudelevičius, Lukas Žmuida, Gustė Perscinevičiūtė, Edvinas Levinskas, Ugnė Borisovaitė, „Dainavimo teatro“ grupė ir kiti. Spektaklį sukūrė mokytojos Filomena Beleškevičienė ir Rimantė Jankauskienė.

Raiški, įspūdinga buvo mokinių meno kūrinių paroda. „Išalkusį pavalgydink“ – taip savo dailės kūrinį pavadino Kulautuvos pagrindinės mokyklos mokinė Neda Šlapelytė (mokytoja – Daiva Butkevičienė.), puikūs buvo Medininkų Šv. Kazimiero vidurinės mokyklos mokinių Milošo Galkovskio ir Simono Stefanovskio piešinys „Šv. Kazimiero vertybės XXI a. žmogaus gyvenime“, Kauno „Žiburio “ pagrindinės mokyklos mokinio Mykolo Stasionio kūrybinis darbas „Šv. Kazimieras laimina jaunimą“ (mokytojas – Gintautas Daškus), Kauno J. Grušo meno gimnazijos mokinės Aistės Masytės piešinys „Trys lelijos“. Pristatytas Ugniaus Račiūno darbas „Šv. Kazimiero gėlė“, Eglės Cegelytės piešinys „Šv. Kazimiero paslaptis“ ir kiti.

Konferencijos-parodos nugalėtojai, dalyviai, organizatoriai buvo pagerbti apdovanojimais.

Parodoje buvo eksponuota per 30 darbų iš Kauno, Vilniaus, Panevėžio, Medininkų, Kulautuvos mokyklų.

Dabar Šv. Kazimiero ordino Kauno komtūrija, bendruomenė rengiasi penkioliktajam Kauno miesto mokinių dailės projektui „Šv. Kazimieras – lietuvių jaunimo globėjas“, kuris įvyks kitų metų kovo 4-ąją, šv. Kazimiero pagerbimo dieną.

Kaunas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija