„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2017 m. kovo 10 d., Nr.3 (208)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Istorijos popietės

Gimnazijos direktorė Nijolė Šimienė
(kairėje) su svečiais apžiūri mokyklos
erdvėse eksponuojamus mokinių darbus

Kauno Juozo Grušo meno gimnazijos
gimnazistai klausosi svečių pasakojimo

Vasaris pražysta trispalvėmis vėliavomis, žiedais, prisiminimais vartant istorijos puslapius, gilinantis į valstybingumo paslaptis. Istorinė atmintis – versmė, kuri įkvepia prasmingai gyventi ir kurti ateitį.

Vasario 14 dieną Kauno Juozo Grušo meno gimnazijoje vyko istorijos pamoka, kurios metu I–III klasių gimnazistai susitiko su istoriku Zigmu Tamakausku, žiūrėjo filmą apie prezidentą Aleksandrą Stulginskį. Svečias įtaigiai pasakojo apie sudėtingas Lietuvos valstybės kūrimosi aplinkybes, valstybės pagrindų įtvirtinimą, tarpukario prezidentų vaidmenį Lietuvos istorijoje. Gimnazijos direktorė Nijolė Šimienė pasveikino gimnazistus su Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo diena, padėkojo svečiui už suteiktą galimybę atsakingiau ir detaliau prisiliesti prie istorijos įvykių.

Vasario 15 dieną IV klasių gimnazistai žiūrėjo dokumentinį filmą „Dvi okupacijos“. Istorinė dokumentika taikliai atskleidė sovietų ir nacių okupacijos kėslus, jų vykdytą brutalią politiką Lietuvoje. Filmo kūrėjai parodė, kaip lietuviai ryžosi ir rado būdų organizuoti pasipriešinimą okupantams. Muzikos mokytojų E. Grybienės, D. Razumienės, A. Sinkevičiaus vadovaujami mokiniai šiuos renginius nuoširdžiai papuošė atlikdami muzikinius kūrinius. Per pertraukas jaunieji istorikai organizavo viktoriną „Pasitikrink Lietuvos istorijos žinias“, jos metu atsakę į klausimus mokiniai vaišinti saldainiais. Taip žavingai, spalvingai, išradingai ir dalykiškai pasitikome Vasario 16-ąją.

Vasario 21 dieną  gimnazijos mokiniai bendravo su politologu, Seimo nariu Laurynu Kasčiūnu. Svečias apžvelgė geopolitinę tarpukario Lietuvos padėtį, diplomatijos vingius, nustatant santykius su kaimyninėmis valstybėmis, konstatavo lietuvių tautos pasipriešinimo galimybes sovietiniam režimui. Gimnazistai norėjo sužinoti svečio nuomonę apie karinius šių dienų konfliktus, ar jie gali sukelti trečią pasaulinį karą, teiravosi apie propagandos galią, menkinant valstybės įvaizdį, domėjosi, kaip orientuotis pateiktos informacijos sraute. Į klausimus stengtasi atsakyti diskutuojant.

Gimnazijos direktorė N. Šimienė padėkojo svečiui už įdomią, dalykišką politikos pamoką ir pakvietė susipažinti su mokyklos erdvėse eksponuotais mokinių darbais. Kartu su politiku svečiavosi Seimo nario R. Dagio padėjėja Danguolė Juralevičienė, istorikas Z. Tamakauskas.

Prisimintini L. Kasčiūno pasakyti žodžiai, turintys paliesti kiekvieno lietuvio širdį: „Artėjant valstybės atkūrimo šimtmečiui, turime įrodyti, jog esame valstybingumo šimtmečio verta tauta“.

Eugenija Paškauskienė,
istorijos mokytoja

Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija