„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2018 m. gegužės 11 d., Nr.5 (222)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Apdovanoti jaunieji laiku keliaujančių laiškų autoriai

Susisiekimo ministerijoje apdovanoti tarptautinio jaunimo epistolinio rašinio konkurso nacionalinio etapo laureatai. Jau 47-ąjį kartą Pasaulinės pašto sąjungos rengiamame konkurse šiemet Lietuvai atstovaus Šventosios pagrindinės mokyklos auklėtinė Egidija Japertaitė.

Šiųmečio tarptautinio jaunimo epistolinio rašinio konkurso tema – „Įsivaizduok, kad esi laiškas, keliaujantis laiku. Ką norėtum pranešti savo skaitytojams?“ Tradiciškai konkurse dalyvauja apie 1,5 milijono iki 15 metų moksleivių iš viso pasaulio.

Geriausiu epistoliniu rašiniu Lietuvoje pripažintas Šventosios pagrindinės mokyklos mokinės E. Japertaitės (mokytoja – Nijolė Šauklienė) tekstas. Jis buvo išverstas į anglų ir prancūzų kalbas ir išsiųstas Pasaulinės pašto sąjungos Tarptautiniam biurui ir bus vertinamas tarptautinės komisijos.

„Gamta kupina nuolatinių pokyčių, visokių grožybių. Ji mums be perstojo ką nors pasakoja, praneša. Ji rašo jūros bangomis ant smėlio, kalba debesimis, žvaigždynais danguje, žiemą apstulbina nuostabiu piešiniu ant lango stiklo, pavasarį čiulba paukščiais, vasarą šypsosi gėlių žiedais...“, – rašoma nugalėtojos laiške, kuriame skaitytojas atranda jauno žmogaus ir gamtos ryšį, siekį jį išsaugoti ir skatinimą skaitytojui nelikti abejingam jį supančiai aplinkai.

Antroji vieta tarptautinio jaunimo epistolinio rašinio konkurso nacionaliniame etape skirta Panevėžio „Vilties“ progimnazijos mokiniui Rokui Šimukauskui ir Marijampolės savivaldybės Šunskų pagrindinės mokyklos mokinei Rusnei Akelaitytei. Trečiąją vietą pasidalijo Lazdijų Motiejaus Gustaičio gimnazijos auklėtinis Lukas Bagdonas, Varėnos r. Matuizų pagrindinės mokyklos atstovė Kamilė Keršytė ir Kalvarijos gimnazijos mokinė Austėja Šikarskaitė.

„Gebėjimas išreikšti savo mintis popieriuje yra dovana, kurią Jūs visi turite. Tikiu, kad Jūsų vidinis pasaulis gali praturtinti ir įkvėpti kitus žmones. Atskleiskite savo minčių grožį popieriaus lape ir pasidalykite su kitais. Puoselėkite laiškų rašymo ranka tradiciją ir ateityje, o jų turinys tegul būna prasmingas“, – kalbėjo susisiekimo ministras Rokas Masiulis.

„Laiškų rašymas – labai sena tradicija, skatinanti asmens saviraišką, ugdanti minčių nuoseklumą, kūrybiškumą. Kasmet tarptautiniame jaunimo epistolinio rašinio konkurse dalyvaujantis Lietuvos jaunimas įrodo, kad laiškai yra įdomi ir patraukli minčių bei žinių perdavimo forma, todėl džiaugiuosi ir dėkoju už laiką, skirtą šiai prasmingai iniciatyvai“, – pažymėjo Lietuvos pašto Korporatyvinių reikalų departamento vadovė Vaida Budrienė.

Tarptautinis jaunimo epistolinio rašinio konkursas organizuojamas dviem pakopomis. Pirmiausia šalies mokyklose rengiamas nacionalinis etapas. Vertinimo komisijos išrinktas geriausias nacionalinio etapo rašinys siunčiamas Pasaulinės pašto sąjungos Tarptautiniam biurui. Čia vertinami iš visų pasaulio šalių atsiųsti geriausi moksleivių parašyti laiškai.

Tarptautinis jaunimo epistolinio rašinio konkursas rengiamas nuo 1971-ųjų. Jį organizuoja Pasaulinės pašto sąjungos Tarptautinis biuras kartu su Jungtinių Tautų Švietimo, mokslo ir kultūros organizacija (UNESCO). Lietuvoje šį konkursą rengia AB Lietuvos paštas kartu su Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centru. Konkurso partneriai – Susisiekimo bei Švietimo ir mokslo ministerijos.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija