Atnaujintas 2002 m. lapkričio 13 d.
Nr.85
(1092)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Susitikimai
Krikščionybė ir pasaulis
Darbai
Žvilgsnis
Atmintis
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis
Istorijos vingiai


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Ambasadorių žmonų viešnagė

Ambasadorių žmonos prie Puntuko akmens

Autoriaus nuotrauka

Anykščių krašte jau ne kartą yra lankęsi įvairių pasaulio šalių diplomatai, reziduojantys mūsų šalyje. Kai kurie čia ilsėjosi, grožėjosi nepakartojama gamta, kiti buvo atvykę su darbo vizitu.
O spalio 24-ąją Anykščiuose viešėjo ambasadorių žmonos. Tokią išvyką organizavo Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija. Viešnias lydėjo užsienio reikalų ministro žmona Romualda Valionienė, šios ministerijos valstybės sekretoriaus žmona Jolita Ignatavičienė, Vilniaus miesto mero žmona Agnė Zuokienė, taip pat Užsienio reikalų ministerijos Diplomatinio protokolo skyriaus darbuotoja Dalia Ambrozevičiūtė.
Viešnagė Anykščių krašte prasidėjo nuo rudeninėmis spalvomis pasipuošusio Anykščių šilelio ir Puntuko akmens. Čia kartu su vilnietėmis moterimis atvyko ir Austrijos, Švedijos, Estijos, Prancūzijos, Turkijos, Vokietijos, Belgijos ambasadorių, reziduojančių Lietuvoje, žmonos: Rosemarie Schwarzinger, Elsebeth Polmstierne, Viktorija Melnyk, Marianne Marth, Dileh Belger, Gisela von Rom, Michel Engelen. Taip pat viešėjo ir Europos Komisijos Lietuvoje ambasadoriaus žmona Ji An Ju. Garbingas viešnias sutiko ir papasakojo apie poeto ir vyskupo Antano Baranausko apdainuotą Anykščių šilelį, jo puošmeną Puntuko akmenį, legendinių lakūnų Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydį per Atlantą į gimtąją Lietuvą Anykščių A.Baranausko ir A.Vienuolio-Žukausko memorialinio muziejaus direktorius Antanas Verbickas.
Iš Anykščių šilelio ambasadorių žmonos atvažiavo į muziejų ir apžiūrėjo architektūros paminklus - 1826 metais statytą klėtelę, kurioje ir gimė himnas Lietuvos gamtai - poema "Anykščių šilelis". Įdomiai viešnioms apie šį muziejų, poetą ir vyskupą A.Baranauską papasakojo muziejaus direktorius A.Verbickas. Pabrėžęs, kad įvairiomis pasaulio kalbomis išleista poema "Anykščių šilelis" iki šiol nepraranda populiarumo ir garsina mūsų šalį svetur, muziejaus direktorius įteikė viešnioms neseniai muziejaus iniciatyva išleistą šią poemą anglų kalba. Ta pačia proga buvo aplankyta ir anykštėno tautodailininko Stanislovo Petraškos darbų paroda, veikianti muziejaus meno galerijoje. Visoms viešnioms buvo įdomu ne tik pamatyti iš smulkiausių akmenėlių sukurtus pasakiško grožio kūrinius, bet ir vaizdo juostoje išvysti, kaip šie darbai gimsta, kiek kantrybės ir triūso menininkui tenka įdėti smulkinant akmenis, juos klijuojant...
Anykštėnai muziejininkai ir Turizmo informacijos centro darbuotojai pasistengė, kad viešnioms būtų tikrai įdomu ir nenuobodu. Gerą įspūdį viešnioms paliko išvyka į Arklio muziejų Niūronyse, taip pat siaurojo geležinkelio ekspozicijos aplankymas, pasivažinėjimas "siauruku" drezina. Patiko ir ekskursija į AB "Anykščių vynas" bei čia gaminamų gėrimų degustacija.
Ambasadorių žmonos turėjo galimybę susitikti ir pabendrauti su Anykščių rajono meru Dariumi Gudeliu bei kitais anykštėnais.
Išvykdamos viešnios labai džiaugėsi ekskursija po Anykščių kraštą, žadėdamos čia apsilankyti ir ateityje.

Vytautas BAGDONAS

© 2002"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija