Atnaujintas 2003 m. rugpjūčio 29 d.
Nr.66
(1170)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Ora et labora
Valstybė ir Bažnyčia
Katalikų bendruomenėse
Darbai
Ūkis
Istorijos vingiai
Mums rašo
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Paskirtas naujas užsienio lietuvių sielovadininkas

Prel. Edmundas Putrimas

Popiežiui Jonui Pauliui II priėmus užsienio lietuvių katalikų vyskupo Pauliaus Baltakio atsistatydinimo iš sielovadinių pareigų raštą, Lietuvos Vyskupų Konferencijos pirmininkas kardinolas Audrys Juozas Bačkis pranešė apie pasikeitimus, liečiančius užsienio lietuvių katalikų sielovadą.
Popiežius Jonas Paulius II 1984 m. liepos 1 d. paskyrė Jo Ekscelenciją vyskupą P.Baltakį, OFM, rūpintis užsienio lietuvių sielovada. Glaudžiai bendradarbiaudamas su vietos vyskupais, vysk. P.Baltakis lankydavo lietuvių bendruomenes Argentinoje, Australijoje, Baltarusijoje, Brazilijoje, Belgijoje, Kanadoje, Kolumbijoje Estijoje, Didžiojoje Britanijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Vengrijoje, Havajuose, Italijoje, Latvijoje, Lenkijoje, Rusijoje, Sibire, Švedijoje, Ukrainoje, Urugvajuje, JAV ir Venesueloje.
Vysk. P.Baltakio apsilankymai pasitarnavo glaudesnei vienybei su  Šventuoju Sostu, vietinėmis bendruomenėmis, taip pat ir su Bažnyčia Lietuvoje. Antra vertus, padėjo lietuvių bendruomenėms užsienyje  išlaikyti savo religinę, tautinę ir kultūrinę tapatybę. Ypač svarbi užsienio lietuvių sielovados koordinatoriaus misija yra naujaisiais laikais, kai, ieškodami pragyvenimo šaltinio, iš nepriklausomos Lietuvos pasitraukė daug lietuvių. Neturėdami gilių religinių ir tautinių šaknų, jie ypač yra reikalingi evangelizacijos.


Jėzus ir fariziejai

Sykį pas Jėzų ateina fariziejai ir mato, kad Jo mokiniai nepaiso senolių papročio – valgo nemazgotomis rankomis (plg. Mk 7, 2). Jie savo akimis pastebi tai, kas juos piktina. Paaiškėja, kad juose tūno beširdiškumo tamsybė ir todėl jų vidinis žvilgsnis užblokuotas. Užuot stengdamiesi suvokti, kad tarp jų - pats pasaulio Gelbėtojas, jie net drįso Jam prikišti, kad Jo stebuklų galia kyla iš Belzebubo (plg. Mt 12, 24). Todėl pelnytai jie susilauks įvertinimo: „Vargas jums, veidmainiai Rašto aiškintojai ir fariziejai! Jūs panašūs į pabaltintus antkapius, kurie iš paviršiaus gražiai atrodo, o viduje pilni numirėlių kaulų ir visokių nešvarumų“ (Mt 23, 27).


Lietuva minės Popiežiaus kelionės dešimtmetį

Rugsėjo 4-14 dienomis Lietuvos tikintieji minės popiežiaus Jono Pauliaus II apaštalinės kelionės į Lietuvą dešimties metų sukaktį. Lietuvos vyskupai kviečia visus tikinčiuosius nuoširdžiai dalyvauti šiai sukakčiai skirtuose renginiuose ir melstis Šventojo Tėvo intencija.
Popiežiaus Jono Pauliaus II apsilankymo dešimtosios metinės bus minimos įvairiose Lietuvos vietose, kuriose 1993 metų rugsėjo mėnesį lankėsi Šventasis Tėvas.


Gerumo ženklas – ant pašto balandžio sparnų

Iš kairės: M.K.Čiurlionio muziejaus dailininkas architektas, muziejininkas ir kolekcininkas Gediminas Karpavičius, Lietuvos filatelistų sąjungos Kauno skyriaus valdybos narys sekretorius Vladas Miežanskas, VDU docentė humanitarinių mokslų daktarė Joana Misevičienė, Senojo pašto viršininkė Loreta Valaitienė, Kardinolo V.Sladkevičiaus muziejaus direktorė Irena Petraitienė

Kardinolui Vincentui Sladkevičiui rugpjūčio 20 dieną būtų suėję tik 83 metai, bet jo nebėra jau treji metai... Šiemet sukako penkeri metai, kai kardinolas apdovanotas Vytauto Didžiojo pirmojo laipsnio ordinu, ir dešimt metų, kai jam buvo suteiktas Kauno miesto garbės piliečio vardas, o prieš penkiolika metų popiežius Jonas Paulius II pakėlė V.Sladkevičių Šventosios Romos Bažnyčios kardinolu. Šiais metais kardinolo V.Sladkevičiaus memorialinis butas–muziejus Kaune išleido pirmąją savo knygą „Padaryk mane gerumo ženklu“, kurią sudarė šio muziejaus direktorė Irena Petraitienė. Daug renginių vyko šiemet muziejuje, dar daugiau jų – direktorės mintyse ir planuose. 83–iąją kardinolo V.Sladkevičiaus gimimo dieną muziejaus direktorė buvo pasirengusi paminėti tyliai, be didelių iškilmių. „Kad neatsibostume vasarojantiems žmonėms savo renginiais. Kas ateis į muziejų, tą priimsime, nors pirmame pastato aukšte vis dar vyksta remontas“, – sakė I.Petraitienė.