Atnaujintas 2003 m. rugpjūčio 29 d.
Nr.66
(1170)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Ora et labora
Valstybė ir Bažnyčia
Katalikų bendruomenėse
Darbai
Ūkis
Istorijos vingiai
Mums rašo
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Smaugia grūdų kainos

Išaugino daugiau - supirks mažiau

Paskaičiuota, kad suarti vieną hektarą žemės javams auginti kainuoja apie 100 litų. Tokį plotą nuimti kombainu atsieina 250-300 litų. O dar sėkla, pasėlių priežiūra, kitos išlaidos, ir susidaro gana apvali suma. Jei tų hektarų ne keli, o kelios dešimtys ar šimtas, nesunku suvokti, kad grūdų augintojai šiai ūkininkavimo šakai turi išleisti daug pinigų. Žinoma, jei nori, kad tavo išauginti grūdai būtų geros kokybės, kiekvienas hektaras būtų ganėtinai dosnus. Ankstesniais laikais būdavo žiūrima vien derlingumo. Dabar daug kas yra kitaip. Gyvuoja tokios sąvokos kaip grūdų baltymingumas, glitimas, saiko svoris. Todėl tomis nemažomis išlaidomis grūdams siekiama, kad ties kiekvienu punktu būtų galima padėti ženklų pliusą, jog tos išlaidos nenueitų vėjais.
Šiemet žemdirbių pastangos išties nenuėjo perniek. Javų derlius neblogas, kai kuriuose laukuose siekiąs iki septynių tonų iš hektaro, o prikulti bent po penkias yra būtina. Iš viso šiemet kaime ketinama prikulti apie pustrečio milijono tonų grūdų. Kaip sakė Lietuvos žemės ūkio rūmų agronomas, Grūdų augintojų asociacijos direktorius dr. Algirdas Aleksynas, neblogi ir kiti rodikliai. Pavyzdžiui, grūdų baltymingumas siekia net iki 17,5 proc., glitimas - 30 proc. ir kt. Dažnas ūkininkas pasakys, kad tai iš tikrųjų neblogai.
Geresniems šiems bei kitiems rezultatams pasiekti žemdirbiai naudojo daugiau trąšų bei cheminių apsaugos priemonių. Taip jie dirbo tikėdamiesi, kad už papildomas išlaidas geresnės kokybės grūdams bus atlyginta aukštesnėmis kainomis. Tačiau viltys teliko viltimis. Prasidėjus grūdų supirkimui, už pirmos klasės maistinių kviečių toną (jų savikaina 360-380 litų) grūdų perdirbimo įmonės ėmė mokėti ir tebemoka po 340-360 Lt, už antros klasės grūdus, kuriems išauginti išleidžiama ne ką mažiau pinigų, duodama po 320-340 Lt už toną, o maistinių rugių kainos nukrito iki 240-250 litų. Tai nedengia nė arimo ir kombaino darbo išlaidų.
Grūdų augintojų asociacijos direktorius dr. A.Aleksynas patikslino, kad šiemet kviečių pasėlių deklaruota 73 tūkst. ha daugiau negu pernai, derlingumas, palyginti su praeitais metais, nė kiek nesumenkėjęs. Tad aišku, kad šių grūdų pasiūla rinkoje bus daug didesnė negu pernai. Tačiau Žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūra šiemet supirks tik 130 tūkst. tonų kviečių, t.y. kone perpus mažiau negu pernai. O rugiai į vadinamosios intervencijos sąskaitą išvis nebus perkami.

Prarado dešimtis milijonų litų

Žemės ūkio rūmų specialistas A.Aleksynas dar pridūrė, kad 2002 metais už kiekvieną deklaruotą pasėlių hektarą žemdirbiams buvo išmokėta po 40 litų tiesioginių išmokų. Šiemet tokių išmokų jau nėra. Tokiu būdu žemdirbių pajamos už parduotą šių metų derlių vien dėl žemesnių supirkimo kainų sumažės 22-25 mln. litų, o dėl negautų praeitų metų lygio tiesioginių išmokų - dar apie 22 mln. litų. Aiški ir liūdna prognozė, kad nemažai žemdirbių bus priversti atsisakyti grūdų auginimo, bankrutuos. Ypač tie, kurie daug savų ir skolintų lėšų skyrė grūdų ūkiui.
Palyginimui galima pasakyti, kad Lenkijoje, Čekijoje, Vengrijoje ir kitose netolimose šalyse šiemet grūdų supirkimo kainos didėja. Pavyzdžiui, Rusijoje už toną kviečių mokama, skaičiuojant mūsų valiuta, po 430 - 450 litų. Tik Lietuvoje kitaip.
A.Aleksynas sunerimęs sakė, kad didelę klaidą padarė Vyriausybė bei Žemės ūkio ministerija, leidusios vidaus rinkoje žemomis kainomis, taigi ir su dideliais nuostoliais, parduoti didelę dalį 2002 metų derliaus į intervenciją supirktų grūdų. Iš supirktų 247 tūkst. tonų maistinių grūdų Žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūra vidaus rinkoje pardavė apie 54 tūkst. tonų - beveik 22 proc. visų supirktų grūdų. Vidaus rinkoje parduotų kviečių kaina siekė po 321,5 Lt už toną, nors buvo supirkta po 400 litų. Tad nesunku paskaičiuoti, kad kiekviena vidaus rinkoje parduota tona grūdų atnešė valstybei kone po 80 Lt nuostolių. Jie buvo ramiai, be jokio triukšmelio, užglaistyti.
Keista ir kita pas mus esanti tvarka. Nors mes, kaip minėta, šiemet gausime grūdų žymiai daugiau negu pernai, tačiau grūdai dideliais kiekiais į mūsų kraštą gabenami iš Baltarusijos. Vakarų ir Rytų rinkose grūdų poreikis šiemet yra išaugęs, tačiau Rinkos reguliavimo agentūra šiemet ketina iš mūsų žemdirbių supirkti žymiai mažiau negu pernai. O juk šios žinybos vienas tikslų - kaip tik ieškoti palankių rinkų ir jose mūsų produkciją realizuoti. A.Aleksyno nuomone, nesupirktiems iki lapkričio 1 dienos grūdams reikėtų padidinti supirkimo į intervenciją limitą iki 180 tūkst. tonų. Antai Europos Sąjungos šalyse superkamas visas vadinamasis perteklinis derlius.

”Esame palikti likimo valiai”

Dar vienas, tiesa, nenaujas reiškinys mūsų rinkoje - nors už grūdus supirkėjai moka mažiau, tačiau duona parduotuvėse ne tik nepinga, o dargi brangsta. Tiesa, sąmoningu kenkimu mūsų žmonėms tai oficialiai nepavadinsi, nes tai daroma itin gudriai. Keičiamas duonos gaminio pavadinimas, jo forma, ir kaina pakeliama keliais centais. Tūkstančiai kepalėlių - dar daugiau tūkstančių centų, litų. Pelnosi kepėjai, prekybininkai, tik kaimo žmogus toliau mulkinamas, skriaudžiamas.
Grūdų auginimo asociacijos tarybos pirmininkas Aušrys Macijauskas sako, kad dar pavasarį jautęs, jog grūdų kainos bus mažinamos, ir kaimo žmonės bus palikti likimo valiai. Taip ir atsitiko. Žemės ūkio rūmų pirmininkas Jonas Ramonas papildė, kad jau kuris laikas įvairaus lygio šalies valdininkai Žemės ūkio rūmus ignoruoja, su jais savo sprendimų nederina, dėl esminių dalykų nesitaria. Rūmų vadovas tvirtina, kad tokių žemų grūdų supirkimo kainų kaip šiemet Lietuvoje nėra buvę penkeri ar septyneri metai. Šiemet grūdų supirkimas paliktas savieigai, ir tuo kai kas naudojasi.
J.Ramonas patikino, kad rugsėjo mėnesį šalies žemdirbiai rinksis Vilniuje, prie Seimo rūmų, ir reikalaus, kad šalies vadovybė jų interesams skirtų daugiau dėmesio ir pagarbos.

Benjaminas ŽULYS

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija