Atnaujintas 2004 m. sausio 14 d.
Nr.4
(1207)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Prisimenu diplomatą Kazimierą Šumauską

Neseniai „XXI amžiuje“ (2003 12 02, Nr. 98) buvo paminėtas Lietuvos diplomatijos 85-metis. Ta proga prisiminti iškiliausių Lietuvos diplomatų nuveikti darbai: valstybės kūrimosi aušroje, jos neilgos nepriklausomybės dienoje ir ilgoje okupacijos naktyje.

Taip pat prieš kelerius metus pasirodžiusioje knygoje „Lietuvos užsienio reikalų ministrai 1918-1940 metais“, sudarytoje Lietuvos istorikų, išsamiai nušviečiama tuometinių diplomatų veikla, jų sugebėjimas derėtis su galingesniais ir ne visada geranoriškais kaimynais. Kai kurių tuometinių užsienio reikalų ministrų nuotraukos jau parodytos kaip kalinių, vėliau žuvusių lageriuose. Šioje knygoje tarp Lietuvos atstovų užsienio valstybėse minimas Kazimieras Šumauskas, tuo metu dirbęs pasiuntinybėje Estijoje. Kai kurių buvusių Vorkutos lagerių kalinių prisiminimuose paminėtas šis buvęs Lietuvos diplomatas, tačiau plačiau apie jį neparašyta.

Kadangi man teko šį žmogų matyti, girdėti jį kalbant, todėl laikau savo pareiga pasidalyti bent nuotrupomis tų prisiminimų.

 

Pirmą kartą K.Šumauską pamačiau Lukiškių kalėjime 1945 metų vasarą, kai kaliniai po nuodugnios kratos buvo suskirstyti į grupes, telpančias viename vagone. Mūsų vagono vyresniuoju buvo paskirtas K.Šumauskas. Dauguma iš mūsų jo nepažinome, todėl klausinėjome – kas jis toks? Labiausiai stebino jo pavardė, nes tuo laiku jo bendrapavardis ėjo aukštas pareigas sovietinės Lietuvos vadovybėje. Tačiau buvę su juo vienoje kameroje kaliniai paaiškino, kad mūsų vagono vyresnysis praeityje buvęs diplomatas, o su garsiuoju bendrapavardžiu nėra pažįstami. Aplink Kazimierą tuo metu stovėjo būrelis vyrų, su kuriais jis sveikinosi, kalbėjosi. Jis buvo aukštesnis už savo pašnekovus, tiesus, lieknas, tačiau jo kostiumas ir paltas buvo gerokai aptrinti.

Etapus paprastai varydavo į stotį anksti rytą, prieš saulės patekėjimą. Einant Mindaugo gatve, Vilniaus senamiesčio bažnyčių bokštų viršūnėse jau matėsi pirmieji saulės spindulių atšvaitai. Kai kurie žygiavusiųjų etape šį nuostabų vaizdą matė paskutinį kartą.

Vagone vyresnieji amžiumi įsitaisė ant gultų, kiti – po jais. Vienoje pusėje lietuviai, kitoje – lenkai. Lenkų pusėje buvo du kunigai: Cichonskis ir Perasvet-Soltanas. Jie užsiėmė vietas apačioje, sakydami, kad jiems taip patogiau.

K.Šumauskas, kaip vagono vyresnysis, įsikūrė ant gultų, kad visus gerai matytų. Beveik visą kelionę jis prarymojo atsirėmęs ant alkūnių pusiau gulomis, pusiau sėdomis, atrėmęs galvą į vagono sieną. Visiškai išsitiesti jis negalėjo, jo ūgiui gultai buvo per trumpi. Atrodė jis gerokai suvargęs. Daugiau nei pusę metų išsėdėjęs saugumo požemiuose, po to Lukiškėse, negavo nė vieno siuntinio. Viduje vagono stovėjo medinė statinė su vandeniu. Buvome perspėti vandenį gerti taupiai, nes kelionės metu jis nebus papildomas. Vandenį dalydavo po puoduką per dieną.

Didžiausias nemalonumas kelionės metu įvyko, kai vieną dieną trūko vieno duonos davinio. Duoną, kaip paprastai, priėmęs iš sargybinių, dalydavo pats vagono vyresnysis. Ir buvo neaišku, ar kas nors du kartus paėmė, ar apsiskaičiuota priimant, bet vieno davinio pritrūko, aišku, pačiam dalytojui. Gaila buvo žiūrėti į nusiminusį Kazimierą, tačiau jis tai išgyveno tyliai.

Kelionė tęsėsi dvylika parų. Išsilaipinome Vorkutoje rugpjūčio 15 dieną, per Žolinę. Užpoliarė mus pasitiko ilga, šviesia diena ir permainingu oru. Tris mūsų etapo vagonus – 120 žmonių suvarė į aštuntąją šachtą, pačia seniausią, kaip vėliau sužinojome. Greitai visus paskirstė į darbus, jaunesnius – į šachtą, vyresnius – į statybas. Poliarinė vasara truko neilgai. Prasidėjo liūtys, papūtė žvarbūs vėjai, pasirodė sniegas.

Mūsų vagono žmonės buvo išskirstyti po įvairias brigadas, gyveno skirtinguose barakuose. Kazimiero tarp dirbančiujų nematėme.

Sutikau Kazimierą po keleto mėnesių ligoninėje, stacionare. Paguldė mane ant gretimų gultų šalia jo. Nors mes ir nebuvome asmeniškai pažįstami, tačiau, kaip jis sakė, savo vagono žmones visus iš matymo prisimena. Taigi prisimena ir mane. Gultų kaimynai, daugiausia latviai ir estai, – buvę frontininkai. Su pagyvenusiu estu, gultų kaimynu, Kazimieras šnekėjo vokiškai, pagarbiai kreipdamasis į jį Herr Mecojan. Kiek supratau, tai buvo estų majoras, prie Ilumeno ežero palaidojęs sūnų, kovojusį jo dalinyje. Kartą jis manęs paklausė, kiek man metų. Aš atsakiau – devyniolika.„Mano sūnui irgi tiek pat buvo“, – susigraudino jis.

Prie Kazimiero gultų buvo nedidelė lentynėlė, ant kurios jis laikė duoną. Gavęs ryte 450 gramų duonos, padalydavo ją į tris dalis, kad būtų pietums ir vakarienei. Taip padėta duona ant sulankstytos nosinaitės išbūdavo visą dieną. Visi kiti duoną suvalgydavo iš karto. Kol kaimynystėje buvo latviai ir estai, viskas buvo gerai, bet kai netoliese atsigulė Kuprijanovas, kurį vadino kambala, nes buvo viena akimi, duona bematant dingo. Kazimierui teko taikytis prie visų. Kambala baramas ir gėdinamas tik mirkčiojo viena akimi ir murkė kaip katinas, tarsi nežinodamas, už ką baramas. O Kazimieras, neturėdamas tinkamo kaimyno pokalbiams, kaip kadaise vagone, pasirėmęs ant alkūnių, galvą atrėmęs į sieną, pusiau gulomis, pusiau sėdomis rymodavo ištisas dienas.

Stacionaro felčeris Abramas, nuolatos rėkaujantis ir barantis ką sutikęs, su Kazimieru stengėsi būti mandagus. Kreipdamasis į jį, vadino Kazimir Kazimirovič, o kartais net pasisveikindavo paduodamas ranką. Sanitarai sakydavo, kad Kazimieras buvęs užsienio reikalų ministras ir moka daug kalbų. Jie sakėsi girdėję, kad su gydytoja jis kalbasi prancūziškai.

Stacionaro gydytoja Marija Kapitonovna, pagyvenusi moteris, senosios rusų inteligentijos atstovė, atbuvusi nustatytą laiką lageryje, tuo metu gyveno už zonos, atseit laisvėje, tiktai be teisės kitur išvažiuoti.

Ji labai norėjo Kazimierui padėti, todėl stengėsi surasti jam darbo kur nors raštinėje ar buhalterijoje, bet vis nesėkmingai. Sunkino tai, kad Kazimieras buvo neteistas, o tardomas. Tokių į rimtesnius darbus nepriimdavo, nes ką gali žinoti, gal jį ryt paleis, o gal ir sušaudys. Į buhalteriją patekti lyg ir buvo atsiradusi prošvaistė, bet paaiškėjo, kad buvo ieškoma patyrusio buhalterio, o Kazimieras, deja, apie šią sritį visai nenutuokė.

Po pokalbių su gerąja gydytoja Kazimieras kiek prašviesėdavo. Savo gerovės įspūdžiais jis tarsi norėdavo pasidalyti su aplinkiniais. Tada jis papasakodavo apie savo sunkų kelią į mokslus, apie darbą tuometėje Užsienio reikalų ministerijoje, apie stažuotes užsienyje, kur reikėjo skubiai išmokti svetimos kalbos, mokytis diplomatijos etiketo, šokti.

„Tiek pastangų padėta, ir viskas veltui“, – graudžiai atsidusdavo Kazimieras. Po to, lyg sau priekaištaudamas, svarstydavo, jog reikėję išmokti kokio nors amato. Antai Levas Tolstojus mokėjęs ne tik daugelį valstietiškų darbų, bet ir batus sau pasisiūdavęs. Tačiau ką gali žmogus žinoti, ko reikės ateityje.

Apie savo suėmimą Kazimieras pasakojo maždaug taip.

Grįžus į Vilnių rusams, nutilus mieste šaudymams, jis išėjęs į gatvę apsidairyti. Eidamas Pilies gatve, netoli Katedros aikštės išgirdęs jį garsiai šaukiant pavarde.

Atsigręžęs žiūri – Paleckis su keletu vyrų.

– Sveikas, Šumauskai, kaip gerai, kad nebėgai, žmonės taip reikalingi. Sakyk, kaip gyveni, kur dirbi?

– Kol kas niekur.

– Gerai, rytoj rytą ateik pas mane, gausi darbo.

Ir tikrai rytojaus dieną Kazimieras tapo J.Paleckio įstaigos rūmų ūkvedžiu. Darbas nesunkus, reikėdavo nurodyti darbininkams, kur pakeisti perdegusias lemputes, pataisyti čiaupus, patvarkyti durų užraktus, palaikyti švarą. Atlyginimas nebuvo didelis, tačiau įvairių kortelių pirkimams gaudavo daug. Kartais net pinigų pritrūkdavo viskam išpirkti. Tada jo žmona turguje parduodavo kai kurias prekes brangiau ir taip išpirkdavo likusias prekes pagal korteles. Jo butas per karą nenukentėjo. Žiemai buvo apsirūpinęs bulvėmis ir malkomis.

Vieną vakarą žmona prikepė bulvinių blynų ir jiedu rengėsi vakarieniauti. Staiga pasigirdo beldimas į duris. Įeina trys vyrai. Pasako, kad jiems pavesta padaryti kratą. Pasivarto knygų lentynoje. Pamatę knygą apie nepriklausomybės kovas, pasiima. Paprašo apsirengti, važiuoti kartu, išsiaiškinti. Ir dar blynams nespėjus ataušti, Kazimieras jau buvo saugumo rūsyje.

Staigi nelaisvė jį, kaip ir kiekvieną, tai patyrusį, pribloškė. Tačiau tada jis galvojo, kad pasėdės tol, kol J.Paleckis sužinos, kad dingo jo įstaigos darbuotojas, ir lieps paleisti, nes nėra niekuo prasikaltęs.

Anksčiau, nepriklausomybės laikais, Kazimieras sakėsi, kad su J.Paleckiu nebuvę dideli draugai, bet buvę geri pažįstami, todėl tikėjosi jo pagalbos.

Kiek ilgiau pabuvęs rūsyje, Kazimieras pamatė, kad tokių buvusių draugų bei pažįstamų, panašių į jį, buvo nemažai ir jokios pagalbos niekas nesulaukė.

Per tardymus, dalyvaujant A.Guzevičiui, jokių konkrečių kaltinimų nebuvo pateikta. Jį, kaip ir kitus to meto inteligentus, kaltino kažin kokių organizacijų kūrimu. Kadangi bylos sudaryti neįstengė, nuvežė į lagerį be teismo.

Stacionaro felčeris, žemo ūgio, smulkaus sudėjimo Abramas, labai pykdavo ant rūkalių. Grubiai bardamasis, jis nuolatos primindavo, kad alkanam rūkyti ypač kenksminga. Tačiau ne visi jo klausė. Gudresni rūkydavo pasislėpę, pakaitomis vieni kitus saugodami, o esant reikalui, sutartu ženklu pranešdami apie pavojų. Lagerio naujokai, daugiausia pabaltiečiai, konspiracijos gudrybių nežinojo, todėl būdavo užklumpami „nusikaltimo“ vietoje.

Kartą taip neatsargiai įkliuvo keletas estų. Abramas, garsiai šaukdamas, pasišokinėdamas stengėsi savo nedideliu kumšteliu uždrožti per vos pasiekiamus aukštų vyrų sprandus. Stumdydamas ir spardydamas jis varė juos iš barako galo prie jų gultų, grasindamas greit išrašyti. Nusiminę aukštaūgiai estai paklusniai kiūtino patyrę didžiausią nuostolį – ir duona pramainyta, ir parūkymas sugadintas.

Tabaku prekiavo tuo metu gulėjęs stacionare Afanasjevas. Jis keitė tabaką į duoną, žuvis, košę. Atrodė jis kažkaip nesveikai riebus, galbūt net išpurtęs. Prisimainyta šlapia duona, žuvys, košė, matyt, jam nelabai ėjo į sveikatą. Vadino jį buržujumi, bet jis dėl to nepyko. Sanitarai ne tik nedraudė jam prekiauti, bet dar padėjo, nes patys gaudavo tabako.

Kadangi rūkymas nesiliovė, kartą Abramas surengė kratą. Staigiai visus nuvaręs nuo gultų, pats su sanitarais rausėsi po čiužiniais. Atrodė, kad niekas nieko neturėjo, nes visi buvo tik su baltiniais, tačiau pavarčius buvo atrasta nemažai įvairių mazgelių, daugiausia su tabaku.

Iš K.Šumausko atėmė sulankstytą nosinę, ant kurios jis kadaise dėdavo duoną, ir numetė į bendrą krūvą, kurioje ryškiai pūpsojo buržujaus maišeliai su tabaku ir prisimainytos duonos gabalais. Po kratos Abramas įsakė sanitarams viską išnešti ir sudeginti. Tada Kazimieras išdrįso prieiti prie įpykusio Abramo ir paprašė grąžinti žmonos nuotrauką.

– Kokią nuotrauką? – nustebo Abramas. – Kur ji?

Kazimieras parodė į sulankstytą nosinę, gulėjusią krūvoje. Abramas, iškratęs iš sulankstytos nosinės pusės atviruko dydžio nuotrauką, atžagaria ranka atidavė Kazimierui, nosinę metė atgal į krūvą, dar garsiau šaukdamas: „Išmesti sudeginti!“

Kaip Kazimieras sugebėjo išsaugoti nuotrauką per tiek nuodugnių kratų, net prityrusiems lagerininkams nebuvo aišku.

Po kratos visų nuotaika buvo prislėgta. Kazimieras atrodė susijaudinęs. Gal jis jautėsi ne tiek nuskriaustas, kiek įžeistas, nes buvo išduota jo paslaptis ir dar taip paniekinamai. Juk nosinėje nebuvo tabako, taigi ji atimta visai neteisėtai, tačiau bandyti Abramo kantrybės antrą kartą Kazimieras neišdrįso. Laikydamas nuotrauką delne, jis dairėsi, nežinodamas, kur ją pasidėti, nes kaip ir visi buvo tik su baltiniais, kurie jo ūgiui buvo aiškiai per maži. Matydamas, kad Abramo įtūžis neatslūgsta, užkišo nuotrauką už plačiai atsivėpusių marškinių, dėl tikrumo prispaudė alkūne, kad neiškristų, ir tyliai nuslinko į guolį.

Po poros dienų buržujus vėl sėkmingai mainikavo tabaką. Kaip vėliau paaiškėjo, niekas nieko nedegino. Sanitarai viską tyliai išsidalijo, o buržujui, žinoma, ne veltui, viską grąžino. Nukentėjo tik vargšai rūkaliai.

Vėliau K.Šumauską teko sutikti OP (otdychajuščiaja palata), kur po stacionaro išsekusiuosius sustiprindavo ir pratino prie darbų. Apsukresnieji patys susirasdavo darbus, dažniausiai virtuvėje ar sandėliuose, kitus išvarydavo keletui valandų į lauką tvarkyti aplinkos prie barako.

Pasitaikydavo juokingų atsitikimų su latviais ir estais. Tuo metu jie, kaip ir lietuviai, garsiai šnekėdavosi savo kalba manydami, kad aplinkiniai jų nesupranta, ir į Kazimierą nekreipdavo dėmesio. Tačiau kaip jie nusistebėdavo ar net išsigąsdavo, kai šis netikėtai įsiterpdavo į jų pokalbius, jų kalbą. Kazimieras sakėsi tarnaudamas pasiuntinybėse Rygoje ir Taline pramokęs latviškai ir estiškai tiek, kiek būtina kasdieniam bendravimui.

Kazimieras čia turėjo nuolatinį darbą. Einantiesiems dirbti išduodavo drabužius, o po darbo – priimdavo vėl. Į OP sekcijas įleisdavo tik su baltiniais.

Už savo darbą Kazimieras gaudavo papildomą dubenėlį sriubos arba kaušelį košės. Darbas nebuvo sunkus, tačiau reikėdavo visą dieną išbūti skersvėjų perpučiamame barako prieangyje menkai apsirengus. Jo apsiausto rankovės buvo aiškiai per trumpos, o nutrintos vatinės kelnės dengė jo pamėlynavusias blauzdas vos iki pusės. Ištisas dienas jis sėdėdavo kertėje susimetęs apsiausto galus taip, kad jie geriau apspaustų išsekusį kūną, o rankas susikišdavo į rankoves ir glaudė prie savęs. Jo ankstesnio žvalumo ir tiesumo, rodos, lyg nebūta. Tada jam buvo ne daugiau nei keturiasdešimt, bet ne metų našta jį lenkė žemyn. Paklaustas, kaip laikosi išbuvęs metus lageryje, atsakė, kad nekaip, nes kojos pradėjo tinti.

Daugiau su Kazimieru susitikti neteko, tačiau geri prisiminimai apie jį išliko. Jis nesiskundė dėl patirtų nuoskaudų, niekada nekėlė balso, su visais elgėsi mandagiai, sugebėjo išlikti doru žmogumi.

Antanas Panavas
Vilnius

Redakcija dėkoja A.Panavui už atsiliepimą į „XXI amžiaus“ publikaciją apie Lietuvos diplomatijos 85-metį ir išsamų rašinį apie vieną tos diplomatijos atstovą – K.Šumauską. Apgailestaujame, kad negalime rašinio iliustruoti nuotrauka – jos negavome. K.Šumausko likimas – dar vienas tragiškas mūsų istorijos puslapis. Tai išties aktyvus Lietuvos diplomatijos atstovas, nepelnytai užmirštas ir nepriklausomybę atkūrusioje Lietuvoje.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija