Atnaujintas 2004 rugpjūčio 27 d.
Nr.64
(1267)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Pastebėjimai

Dažnai klausausi per radiją „Sveikinimo rato“, vedamo laidos vedėjos Loretos. Berods kai buvo sveikinami Jonai ir Janės, mane nustebino vedėjos pasakymas: „Sveikinimuose neminėkite Dievo vardo: netinka, šventvagiška, kai minimas Dievas, turtas, pinigai“. Nejaugi? Jei žmonėms patinka siunčiant sveikinimą paminėti Dievo vardą, tegu sako; jei ne – tegul nesako. Bet drausti, manau, netinka. Tikinčius žmones tai skaudina. Man tai primena draudimą giedoti Lietuvos himną radijo ir televizijos programų pradžioje ir pabaigoje bei Trispalvės nebūtiną kėlimą per valstybei svarbias šventes. Dievo neminėti, himno negiedoti, vėliavos nekelti! Kodėl taip daroma? Kur mes einame? Kuo mes tapsime – kosmopolitais ar anarchistais?

Prisimenu prieškario laikus. Tautinių švenčių metu kaime Trispalves kėlė mokyklos, seniūnai, vėliau prisidėjo šauliai, savanoriai, turtingesni ūkininkai. Valdžia vėliavų kelti berods nereikalavo – jos buvo brangios, - bet švęsti visada reikalavo. Iš pradžių Vasario 16-ąją ne visi kaimiečiai šventė. Trobose, užsisklendę duris, moterys mezgė, verpė, vyrai vijo virves, mezgė tinklus, darė grėblių dantis, šaukštus, skaldė balanas – dirbo lengvus darbus. Gal valdžia jautė, bet nieko nesakė. Kai kunigai pranešė, jog Vasario 16-ąją bažnyčioje bus pamaldos už Lietuvos laisvę žuvusiuosius, už gražią ateitį, žmonės liovėsi dirbę, ėjo bažnyčion. Tautos šventė – rugsėjo 8-oji sutapo su Marijos švente, todėl visi ją šventė.

Šiandien švenčių nešvenčia, himno negieda, vėliavos nekelia ir dar draudžia žmonėms minėti Dievo vardą sveikinimuose, prašyti Jo pagalbos, palaimos. Atrodo, norima viską, kas patriotiška, dora, šventa, uždrausti. Kas bus?

Ir dar. Per radiją vyksta įvairūs disputai. Klausytojai skambina, reiškia savo nuomonę, pakritikuoja valdžią. Pastebėjau, jog ne kartą laidų vedėjai neleido paskambinusiesiems kaltinti kai kurių Seimo narių, liepė nutilti, nekalbėti, o jei žmogus neklauso, išjungia telefoną. Jeigu paskambinusysis neteisingai šneka, šmeižia – kitas reikalas. Bet jei vyksta disputas, tegu šneka, diskutuoja. Deja, ne visi leidžia ir ne visiems vienodai leidžiama.

Nereikėtų drausti minėti Dievą sveikinimuose, radijas ir televizija tegul kiekvieną dieną laidas pradeda ir baigia Lietuvos himnu. Tai nebus jo nuvalkiojimas, o pagerbimas, patriotizmo ugdymas. Tai lyg rytinė ir vakarinė malda Lietuvai. Būtų gražu, kilnu, patriotiška, miela ir brangu. Gal vienytų mus? Gal taip manydamas klystu, bet mano tokie pastebėjimai.

Vincas STEPONAVIČIUS

Krekenava,

Panevėžio rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija