Atnaujintas 2004 gruodžio 24 d.
Nr.97
(1300)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Palaimintojo J. Matulaičio parapijos tikintieji melsis prie naujo altoriaus

Palaimintojo Jurgio Matulaičio
bažnyčia Vilniaus Viršuliškių rajone

Sekmadienio šv. Mišiose pašventintas nuolatinis Vilniaus Palaimintojo Jurgio Matulaičio bažnyčios altorius.

Pirmojoje atkūrus nepriklausomybę pastatytoje šventovėje tikintieji septynerius metus būrėsi maldai prie laikino altoriaus bažnyčios viduryje. Tačiau po ilgų diskusijų bendruomenė nutarė nuolatinį altorių įrengti ten, kur buvo suprojektavęs bažnyčios architektas Gediminas Baravykas - rytinėje pusėje, šventovės gale.


Susitiko Tauragės apskrities skautai

Per šv. Mišias giedojo
ir grojo šilališkiai skautai

Lapkričio pabaigoje Šilalės Stepono Dariaus ir Stasio Girėno vidurinėje mokykloje dvi dienas vyko Tauragės apskrities bendrojo lavinimo mokyklų moksleivių skautų sueiga pagal visiems gerai žinomą šūkį: „Dievui, Tėvynei ir artimui!“. Suvažiavo apskrities skautai iš Jurbarko, Viešvilės, Smalininkų, Eržvilko, Sudargo, Naujamiesčio ir Lukšių bendrojo lavinimo mokyklų. Tokios Tauragės apskrities skautų sueigos organizuojamos kasmet. Pirmoji sueiga buvo suorganizuota Smalininkuose, antroji – Eržvilke. Trečiajai sueigai skautai pasirinko Šilalę, kad galėtų apsilankyti ir pasimelsti Šilalės Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčioje.


Įsikūnijimo paslaptį apmąstant

Jei tik būtų įmanoma, nors vieną kartą norėtųsi laiko rodyklę atsukti atgal ir pasilenkti ne prie kūdikėlio Jėzaus gipsinių ar medinių figūrėlių, kurios prieš pat Kalėdas švelniai paguldomos dailiai įrengtose katalikų bažnyčių prakartėlėse, bet... atsidurti prie tokio Viešpaties Jėzaus, kuris būdamas tobulo proto Genijus, visų žvaigždynų Valdovas ir apskritai Tas, nuo kurio priklauso mažiausios molekulės ir visų laikų žmonių egzistencijos dabartis ir ateitis, prisiima bejėgiškiausią žmogaus pavidalą – visiškai nuo Motinos Marijos ir šv. Juozapo nuolatinės globos priklausomą naujagimio kūnelį.


Kodėl Jėzus geriau
už Kalėdų senelį?..

Apaštalo žingsniai - per tėviškės žemę,
Apaštalo žodžiai - per vėtrų staugimą,
Jie taip reikalingi, kai dienos aptemę,
Kai širdys pavargę nuo ilgo laukimo.
                                                        Lacrima

Adventas atveria galimybę kiekvienam žmogui nuskaidrinti savo širdį. Tad mes vis laukiame, kada, įveikdama tamsą, grįš saulė. Keliame akis į dangų, trokšdami kuo greičiau pamatyti sužibusią Žvaigždę, simbolizuojančią Kūdikėlio Jėzaus atėjimą į žemę.


Skambėjo sakralinės giesmės

Gražiai šioje šventėje
debiutavęs Šilutės dekanato
Vainuto bažnyčios jaunimo
choras su savo vadove
Maryte Juškevičiene (kairėje)
ir šios sakralinių giesmių
šventės pradininku Vainuto
klebonu kun. Kazimieru
Žąsyčiu po koncerto
ir apdovanojimo

Suorganizuoti vos ne visos Žemaitijos jaunimo bažnytinių chorų ir bendrojo lavinimo mokyklų moksleivių kolektyvų sakralinių giesmių šventę Kvėdarnoje (Šilalės dekanatas), sutampančia su šios parapijos Švč. Mergelės Nekaltojo Prasidėjimo tituliniais atlaidais ir Advento pradžia, sumanė buvęs Kvėdarnos (dabar Šilutės dekanato Vainuto) parapijos klebonas kun. Kazimieras Žąsytis. Jis yra šios (jau tapusios kasmete) penktosios sakralinių giesmių šventės Kvėdarnoje pradininkas. Dabar jau šio renginio organizavimu rūpinasi dabartinis Kvėdarnos parapijos klebonas kun. Julius Meškauskas, Kvėdarnos Kazimiero Jauniaus vidurinė ir Žadeikių pagrindinė mokyklos, vadovaujamos direktorių Stasio Norbuto ir Bronislovo Aleksandravičiaus.


„Gyvoji Duona“ –
2005-ųjų liturginių metų mišiolėlis

„Katalikų pasaulio“ leidykla ką tik išleido naują knygą: 2005 metų sekmadienių mišiolėlį „Gyvoji duona“, kurią parengė Palendrių šv. Benedikto vienuolyno broliai. Kreipiamės į vienuolyno priorą tėvą Herve de Broc, OSB, prašydami išsamiau paaiškinti mišiolėlio atsiradimo istoriją.

 

Gerbiamas tėve priore, papasakokite, kaip jums kilo mintis parengti tokį leidinį?

Trys pagrindinės priežastys paskatino mus rengti mišiolėlį. Pirmoji – tai, kad tokio pobūdžio knygos Lietuvoje nebuvo išleista. Nepaisant, kad šiuo metu religinės literatūros leidyklos išleidžia nemažai knygų, priklausančių dvasingumo sričiai, tačiau liturginės literatūros sektoriuje labai mažai ką rasime.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija