Atnaujintas 2006 kovo 3 d.
Nr.18
(1418)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Panevėžio - Krekenavos dekanate

Zakristijonas bažnyčią išgelbėjo
nuo gaisro

Švč. Trejybės bažnyčios zakristijonas
Vladas Rudžianskas išgelbėjo
maldos namus nuo gaisro

Panevėžys. Švč. Trejybės bažnyčios zakristijonu Vladu Rudžiansku gali žavėtis tikintieji. 68 metų panevėžiečio drąsaus poelgio dėka liko sveiki ne tik vargonai, bet ir išgelbėta pati šventovė nuo galimos didelės nelaimės. V.Rudžianskas į bažnyčią vasario 18-ąją atėjo 7 val. ryte. Vargonininkui įjungus vargonus, maždaug po minutės jie nutilo. Tada jis nuėjo groti šv. Mišioms senaisiais balkone esančiais vargonėliais. Buvo maždaug pusė devynių, kai pastebėta nelaimė. Tuo metu zakristijonas tikrino, kaip šyla radiatoriai.

Nieko nelaukdamas, jis užlėkė laiptais prie vargonų. Grindimis po jais išvydo klaidžiojančią liepsnelę. Griebęs po ranka buvusį gesintuvą, ištuštino maždaug pusę jo turinio. Atvykę gaisrininkai neberado gaisro židinio.

Degė vargonų pūtiklio kameros sienos, kurios buvo izoliuotos porolonu, o ne kitokia ugniai atsparia medžiaga. „Jeigu gaisras būtų kilęs vakare, nesant žmonių, tokiu atveju galėjo supleškėti ne tik vargonai“, – sakė V. Rudžianskas.

Šventovės zakristijonu V. Rudžianskas dirba pusšeštų metų. Šioms pareigoms jį pasiūlė kun. Robertas Pukenis. „Keletą dienų stebėjau, ką turi daryti zakristijonas“, – prisiminęs pirmąsias savo zakristijonavimo dienas šypsojosi V. Rudžianskas. Zakristijonas sugeba atlikti įvairius ūkiškus darbus, todėl jam nesunku tvarkytis bažnyčioje.

Bronius VERTELKA

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija