Atnaujintas 2006 balandžio 5 d.
Nr.26
(1426)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Neramus laukimas Kijeve

„Oranžiniams“ Ukrainoje dar per anksti švęsti pergalę

Kas taps Ukrainos premjeru:
regionų partijos lyderis
Viktoras Janukovičius,
Julija Tymošenko ar dar kas nors?

Nors Ukrainos Aukščiausiosios Rados rinkimų rezultatai nuo anksčiau skelbtų bemaž nepasikeitė ir į parlamentą iš 45 pateko tiktai penkių partijų atstovai, kelios partijos ėmė reikalauti kai kuriose rinkimų apygardose perskaičiuoti balsus. Tačiau net jeigu tai ir bus padaryta, parlamento sudėčiai neturės jokios įtakos. Tebevyksta tiktai diskusijos, iš kokių šaltinių rinkimus laimėjusios partijos gavo tiek daug pinigų rinkimų kampanijai. Teigiama, kad kiekvienam rinkėjui buvo išleista nuo 10 iki 30 dolerių. Tiek neišleidžiama dargi Jungtinėse Amerikos Valstijose. Bet tai jau nebesvarbu. Aišku, savo pirštus čia prikišo ir Maskva.


Pokyčiai Tel Avive

Laikinasis Izraelio ministras
pirmininkas Ehudas Olmertas

Kovo 28 dieną Izraelyje įvyko Kneseto (parlamento) rinkimai, kurie buvo laikomi labai svarbiais ne tik Izraeliui, bet ir Palestiniečių autonomijai bei visam Artimųjų Rytų procesui. Visos apklausos prieš rinkimus skelbė, kad daugiausia balsų surinks sausio 4 dieną patyrusio sunkų insultą, po kurio jį ištiko gili koma, premjero Arielio Šarono įkurta nauja partija „Kadima“. 120 vietų Izraelio parlamente „Kadimai“ buvo pranašaujama mažiausiai 40 mandatų.


Nelegalūs ir legalūs šnipai

Pasaulio žiniasklaida komentavo dvi neseniai pasirodžiusias žinias apie tai, kaip gana aukšti Vakarų pasaulio asmenys darbavosi Sovietų Sąjungos, vėliau Rusijos naudai. Pirmiausia pranešta apie tai, kad Švedijoje, eidamas 100-uosius metus, mirė buvęs Švedijos karinių oro pajėgų pulkininkas Stigas Venerstromas, buvęs Švedijos karo aviacijos atašė Maskvoje 1948-1952 metais. Kaip paaiškėjo, šis Erelio slapyvardę turėjęs šnipas perdavė sovietams kelis tūkstančius dokumentų apie Švedijos priešlėktuvinės gynybos sistemą ir Švedijos bei JAV karinį bendradarbiavimą. Tik 1963-iaisiais, išaiškėjus visoms aplinkybėms, S.Venerstromas už šnipinėjimą buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos, bet „už gerą elgesį“ 1974 metais paleistas į laisvę. Beje, prieš mirtį duodamas interviu žiniasklaidai sovietų šnipas „Erelis“ sakė nė kiek nesigailįs, kad išdavė savo tėvynę.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija