Atnaujintas 2006 gegužės 24 d.
Nr.39
(1439)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Tenai, kur visi būdavo išgirstami

Vladas VAITKEVIČIUS

Poetė Aldona Elena Puišytė
skaito savo kūrybą

Per vėlyvo pavasario pražydintą Lietuvą vingiuoja ir tiesiau šauna Tarptautinio poezijos pavasario keliai. Vienu jų gegužės 20-ąją poetų būrelis, neatitraukdamas akių nuo kuplių baltų sodų, nostalgiškai primenančių aukštus pasakiškus vaikystės pusnynus, nuo pienių geltoniu nudažytų laukų, pievų ir pamiškių, trimis mašinomis skubėjo į Paberžę, tą amžinąjį atilsį tėvo Stanislovo sukurtą kampelį, kuriame užuovėją, paspirtį rasdavo, nedūlantį, sielą gydantį žodį išgirsdavo ir gyvenimo pavargėliai ar paklydėliai, ir narkotikų ar alkoholio gniuždomi tėvynainiai, ir menininkai, ir tie, kurių niekas neišklausydavo nei suprasti norėdavo.


Muziejininkai Šiluvoje

Gegužės 13 dieną, kaip ir kiekvieną mėnesį, Šiluvoje tradiciškai švęsta Marijos diena. Pagrindinių šv. Mišių koncelebracijai vadovavęs Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius priminė neseniai Lietuvoje paminėtą Motinos dieną ir ypač paragino melstis už motinas, kurios „augina Bažnyčios ateitį“. Tądien ganytojas pasveikino ir į pamaldas atvykusius Lietuvos muziejų darbuotojus, pakvietė prašyti Marijos globos tiems, kurie rūpinasi kultūros paveldu, kartu ir Šiluvos šventove, kaip to paveldo dalimi. Drauge šv. Mišias koncelebravo vyskupas augziliaras Jonas Ivanauskas, Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila, mons. Adolfas Grušas, Kauno arkivyskupijos dekanai bei kiti kunigai.


Literatūrinės premijos laureatė

Bronius VERTELKA

Iškilmių Smilgiuose svečiai (iš kairės):
Panevėžio rajono vicemeras Vytautas
Rapolas Gritėnas, viešnios iš Vilniaus
rašytojos Gintarė Adomaitytė ir Birutė
Jonuškaitė, leidyklos „Gimtasis žodis“
direktorius Algis Paulauskas
ir jo pavaduotojas Vytautas Stanelis

Publicistės, rašytojos, visuomenės veikėjos, vaikų globėjos, Puziniškio dvaro valdytojos Gabrielės Petkevičaitės-Bitės literatūrinės premijos laureate tapo vilnietė prozininkė Birutė Jonuškaitė. Premiją viešniai įteikė Panevėžio rajono vicemeras Vytautas Rapolas Gritėnas. Rašytojos B.Jonuškaitės kūrybinis talentas taip buvo įvertintas gegužės 16-ąją Smilgių seniūnijos salėje. Kartu su pripažinta plunksnos meistre buvo rašytoja Gintarė Adomaitytė, leidyklos „Gimtasis žodis“ direktorius Algis Paulauskas ir jo pavaduotojas Vytautas Stanelis. Renginį vedė G.Petkevičaitės-Bitės fondo tarybos pirmininkas Edvardas Vaičius. Smilgių bibliotekoje dirbantis vyriškis čia buvo pristatytas kaip šio krašto kultūros ministras. Knygos „Eksperimentas“, kuri jos autorei pelnė garbingą premiją, ištraukas skaitė Panevėžio J.Miltinio dramos teatro aktorė Ligita Kondrotaitė.


Sugebantis prisijaukinti žodį

Kun. Skaidrius Kandratavičius
skaito savo eiles dailės galerijoje

Poezijos ir muzikos vakare, kuris vyko Panevėžio Sigito Stankūno privačioje dailės galerijoje „Menų namai“, dalyvavo Paberžės klebonas poetas kunigas Skaidrius Kandratavičius. Su juo čia atėjusius supažindino Elvyra Pažemeckaitė. Panevėžietė poetė svečią pristatė kaip sugebantį prisijaukinti žodį, matematiško proto turintį žmogų. Kun. S.Kandratavičius sakė, jog į pirmąją savo poezijos knygą „Metareligija“ atrinko per penkiolika metų sudėtas eiles.


Sekmadienis

Gytautas BALKEVIČIUS.
Krikštas. Aliejus, drobė

Mane, kaip tikintį žmogų, visada žavėjo krikščioniškojo tikėjimo atspindys mene. Sakralusis ir religinis menas ilgus amžius buvo katekizmas tikintiesiems, nemokantiems skaityti. Bažnyčia puoselėjo meną ne tik dievogarbai, bet ir didaktiniams tikslams. Šiems tikslams Bažnyčios žmonės kviesdavosi pačius didžiausius epochų menininkus. Ilgus amžius beveik išimtinai vyravo sakralusis ir religinis menas. Menininkų sukurti darbai atspindi ne tik užsakovų skonį, ne tik teologinius, liturginius ar Šventojo Rašto siužetus, bet ir paties menininko tvirtą tikėjimą bei asmenines įžvalgas.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija