Atnaujintas 2006 gegužės 24 d.
Nr.39
(1439)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Paminklas
vysk. M.Valančiui ieško erdvės

Benjaminas ŽULYS

Jau kuris laikas Kaune, senosios Rotušės aikštėje, šalia Kauno kunigų seminarijos aukštos sienos, akį džiugina ir sielą malonina įžymaus lietuvio, blaivybės propaguotojo ir diegėjo, tautos švietėjo vyskupo Motiejaus Valančiaus paminklas. Įspūdingas kūrinys – tai išeivijos lietuvio Rimvydo Sidrio geranoriška dovana miestui. (Skulptorius – Leonardas Žuklys, architektai – Algimantas Sprindys ir Leonardas Vaitys.) Paminklą jo atidengimo praeitais metais iškilmėse palaimino Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius. Reikia prisiminti, kad paminklą žymiajam lietuviui buvo ketinta pastatyti dar prieškariu, ir ši svajonė buvo įgyvendinta neseniai.


Ko verkia Aukštųjų Panerių pušys?

Kazimieras DOBKEVIČIUS

LVR kariai veteranai deda gėles
prie žuvusiųjų kapo

Aukštieji Paneriai – gražūs pušų šilai prie pat Vilniaus. Naciai 1944 metų gegužę, matydami savo besiartinantį krachą, įnirtingai žudė ne tik žydų tautybės žmones, bet ir lietuvius bei lenkus. 1944 m. gegužės 17-21 d. vokiečių kariuomenės SS daliniai Aukštųjų Panerių šile sušaudė aštuoniasdešimt šešis Lietuvos vietinės rinktinės (LVR) karius savanorius.


Paminėta sinagogos sukaktis

Kauno choralinėje sinagogoje
iš kairės: Kauno žydų bendruomenės
pirmininkas Samoilas Kacas,
bendruomenės reikalų tvarkytojas
Mauša Bairakas, žydų bendruomenės
metraštininkas Chaimas Bergmanas
bei Izraelio ambasados Lietuvoje
antrasis sekretorius Davidas Levy

Nepriklausomoje Lietuvoje prieškariu Kauno žydų bendruomenė buvo didelė (40 tūkst. žmonių). Mieste veikė dvidešimt maldos namų ir viena choralinė sinagoga. Buvo leidžiami keliolikos pavadinimų laikraščiai. Virte virė žydų bendruomenės kultūrinis gyvenimas, tačiau fašistinis Hitlerio režimas, Antrasis pasaulinis karas sujaukė visą buvusį ramų gyvenimą.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija