Atnaujintas 2006 birželio 23 d.
Nr.48
(1448)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Vilkaviškio vyskupijoje

Alytaus dekanate

Antaninės – Viešpaties dovanota šventė

MIROSLAVAS. Parapija ir seniūnijos bendruomenė „Svirtis“, Dievo, rėmėjų ir geradarių padedamos, Šv. Antano dieną surengė dailininko Antano Žmuidzinavičiaus 130-ųjų gimimo metinių iškilmes. Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila pašventino Švč. Trejybės bažnyčioje pastatytus paminklinius vargonus. Iškilmėse dalyvavo vargonų statybos globėjas Seimo narys Algirdas Vrubliauskas, prezidento Valdo Adamkaus patarėjas Sigitas Šiupšinskas, Alytaus rajono merė Monika Ražanauskienė, Kultūros skyriaus specialistai, vargonų projekto autorius ir vadovas Rimantas Gučas, Alytaus dekanato dekanas kun. Arūnas Užupis ir kiti svečiai.

Sausakimšoje bažnyčioje šiai progai skirtas šv. Mišias aukojo vysk. R.Norvila ir būrys kunigų iš aplinkinių parapijų. Ganytojas, kaip anuomet apaštalas Paulius, susirinkusiesiems linkėjo apsivilkti gerumu. Juk gyvenime ne tik sunkumų, bet ir malonių patiriame, jeigu į viena sudedame visų geranoriškas pastangas.

Nors vargonai virto neatskiriama miroslaviškių liturginio ir kultūrinio gyvenimo dalimi, vyskupas pastebėjo ir šios šventės daugialypumą. Senoje bažnyčios klebonijoje ką tik įsikūrė Šv. Vincento Pauliečio bendruomenės seserys, atvykusios darbuotis iš Italijos. Tad neatsiejama šventės dalis – ir jų priėmimas. Be to, ir vargonų statymas iš vadovo R.Gučo ir subrangovų– Ugalės vargonų dirbtuvių, kurioms vadovauja Janis Kalninis, meistrų pareikalavo įdėti širdies. „Kiek daug dalykų, kurių už jokius pinigus nenupirksi, susipynė į šią šventę!“– kartu su parapijiečiais džiaugėsi vyskupas.

Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Vargonų katedros vedėjui Gediminui Kvikliui prisilietus prie naujų paminklinių vargonų, iškilmingas, sodrus aidas nuvilnijo po šventovės skliautais. Suskambo Alytaus miesto studijos „Varsa“ choristų balsai. Bažnyčios aktyvas pažadėjo, kad naujieji vargonai pasitarnaus telkiant bažnytinius ir pasaulietinius chorus, vargonininkus – į bažnytinės muzikos koncertus, festivalius.

Pasibaigus šv. Mišioms, Prezidento patarėjas S.Šiupšinskas perskaitė V.Adamkaus sveikinimą miroslaviškiams. Alytaus rajono merė M.Ražanauskienė ir Seimo narys A.Vrubliauskas taip pat išsakė daug gražių žodžių, dėkojo visiems, pasistengusiems, kad vargonai būtų pastatyti laiku. „Aš nustebintas jūsų užsispyrimo. Pradėję nuo nieko, surinkote tiek daug pinigų. Džiugu, kad nueinanti Vyriausybė suprato jūsų ryžtą ir skyrė lėšų“, – kalbėjo A.Vrubliauskas.

Alytaus apskrities viršininko patarėjas Aivaras Vyšniauskas taip pat atvyko su padėkomis. Miroslavo bendruomenės „Svirtis“ pirmininkė Zita Reipienė sakė: „Jaučiamės kaip Atgimimo pradžioje, kai atrodė, kad viskas įmanoma“.

Širdingas padėkas jau nebe pirmą kartą Miroslavo klebonas kun. A.Matusevičius išreiškė visiems, prisidėjusiems lėšomis, patarimais, malda.

Miroslavo bendruomenė deramai paminėjo ir savo kraštiečio A.Žmuidzinavičiaus gimimo 130-metį. Programą parengė kultūros namų šeimininkė Irena Petkevičienė ir „Svirties“ vadovė. „Visokeriopai skatinsime Miroslavo parapijos ir kaimo bendruomenės dvasinį ir kultūrinį augimą. Saugosime ir puoselėsime vieną gražiausių ir vertingiausių Alytaus regiono kultūros paveldo objektų– Miroslavo Švč. Trejybės bažnyčią ir jos paminklinius vargonus“, – sakė jos.

A.K.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija