Atnaujintas 2008 sausio 11 d.
Nr.3
(1596)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Pirmasis Popiežiaus vizitas – į prieglaudą

Popiežius Benediktas XVI
su prieglaudos šeimininkėmis –
Motinos Teresės įkurtos
kongregacijos narėmis

Šventasis Tėvas Globos
namų pacientei
suteikia palaiminimą

„Marijos dovanos“ gavimas

Labai simboliška, kad popiežius Benediktas XVI, kuris nuolat skatina rūpinimąsi vargšais, pirmąjį 2008 metų vizitą skyrė netoli Vatikano esantiems benamių globos namams. Šiuos namus, pavadintus „Dono di Maria“ („Marijos dovana“), kuriuose palaimintosios Teresės iš Kalkutos įkurtos Meilės misionierių kongregacijos narės maitina ir globoja šimtus Romos benamių, skurstančių, bedarbių, į alkoholizmo liūną pakliuvusių asmenų, daugiausia imigrantų, popiežius Jonas Paulius II inauguravo 1989-ųjų gegužės 21 dieną. „Dono di Maria“ prieglauda yra įsikūrusi šalia Tikėjimo doktrinos kongregacijos pastato, kuriame vadovaudamas Šventojo Sosto dikasterijai iki išrinkimo Popiežiumi darbavosi Benediktas XVI (tuometinis kardinolas Jozefas Ratcingeris).

Sveikindamas savo tarnystę baigiančią bendruomenės vyresniąją seserį Marką ir jos įpėdinę seserį Agnę Mariją, popiežius Benediktas XVI reiškė padėką meilės misionierėms ir jų pagalbininkams savanoriams už jų nesavanaudišką atsidavimą kenčiančiųjų labui. Šventasis Tėvas taip pat pabrėžė savo dvasinį artumą vargšams ir benamiams, vyrams ir moterims, „kurie tuose namuose atranda prieglobstį ir supratimą“, kasdienę medžiaginę ir dvasinę paramą. Globos namuose veikia nakvynės skyriai, nuolatiniam gydymui ir slaugai priimama apie 70 moterų.

Popiežius sakė, kad tie, kurie beldžiasi į šių namų duris ir yra sutinkami mylinčių seserų ir savanorių, gauna tarsi Marijos dovaną. Prieglaudoje pasiaukojamai dirbantis personalas pasirengęs padėti įveikti sunkumus ir patarnauti su tokiu atsidavimu ir gerumu, kaip Viešpaties Motina, išsirengusi lankyti savo giminaitės šv. Elžbietos. „Tegul jūsų evangelinė meilė visada būna jūsų pašaukimo išskirtiniu bruožu, įgalinančiu duoti kasdien sutinkamiems kenčiantiems žmonėms kartu su medžiagine parama tą pačią meilę Kristui ir tą pačią švytinčią „Dievo šypseną“, kuri buvo Motinos Teresės gyvenimo variklis“, aiškino Šventasis Tėvas.

Kalėdos – meilės slėpinys

Jis priminė savo enciklikos „Deus caritas est“ mintį, kad „Motina Teresė mėgdavo sakyti, jog Kalėdos būna tada, kai mes leidžiame Jėzui mylėti kitus per mus pačius“. Iš tikrųjų Kalėdas galima vadinti meilės slėpiniu, kadangi Jėzaus gimimu Betliejuje Dievas mums parodo begalinį gerumą, o tapdamas Kūdikiu, pasirenka egzistenciją skurde ir vienatvėje. Dievas, tapdamas vienu iš mūsų, dalijasi mūsų kasdieniais sunkumais, prisiimdamas žemiškosios egzistencijos naštą su visais jos skauduliais ir rūpesčiais. Gimęs dėl mūsų ir likdamas su mumis Viešpats siūlo kiekvienam, kuris Jam atveria duris, „savo džiaugsmo, ramybės ir meilės dovaną“. Mylinčiam ir be galo gailestingam Dievui yra brangūs visi žmonės, o ypač silpniausi ir labiausiai pažeidžiami.

Globos namuose popiežius Benediktas XVI aplankė moterų ir vyrų valgyklas, paskui ligonių skyrių, kuriame besigydančios pacientės sakė jam vardus ir šalis, iš kurių jos yra kilę. Kai kurios moterys dėl sunkios būklės beveik negalėjo judėti ir iš Šventojo Tėvo gavo ligoniams skirtą palaiminimą. Po šio apsilankymo popiežius Benediktas XVI nuėjo į šalia „Dono di Maria“ globos namų esančią San Salvatorės ir Osibus bažnyčią, kurioje vyko jo susitikimas su Meilės misionierių kongregacijos seserimis, kunigais ir broliais.

„Šis vizitas priminė mano mylimo pirmtako Dievo tarno Jono Pauliaus II apsilankymus. Jis karštai troško, kad ši prieglauda vargingiausiems būtų pastatyta kaip tik čia, Bažnyčios centre, greta Petro, kuris tarnavo, sekė ir mylėjo Jėzų, mūsų Viešpatį“, – kalbėjo Popiežius. Jis taip pat linkėjo, kad meilės misionieriai – tėvai, broliai ir seserys – eitų pasaulio keliais, „sekdami Motinos Teresės pavyzdžiu ir ypač vargingiesiems visada neštų Jėzaus meilės ir džiaugsmo liudijimą, gaudami palaimintosios kongregacijos įkūrėjos globą iš dangaus.

Mindaugas BUIKA

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija