2014 m. lapkričio 21 d.    
Nr. 44
(2115)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Aukščiausias palaiminimas

Dalius Stancikas

Lietuva žengė dar vieną žingsnį šalin nuo demokratijos: Prezidentė vidaus reikalų ministru paskyrė patyrusį policininką, buvusį generalinį komisarą Saulių Skvernelį. „Prezidentė labai gerai vertina pastaraisiais metais pasiektą policijos pažangą, pasirinktas policijos veiklos modelis yra tinkamas“, – taip Prezidentės motyvus perdavė jos patarėjas. Gal jums, kaip ir Prezidentei, taip pat pavyko įžvelgti S. Skvernelio vadovautos policijos pažangą, kažkokį ypatingą profesionalumą ar skaidrumą? Man S. Skvernelis labiau įsiminė kaip policijos vadovas, kuris panaikino nerašytą policijos vadovų garbės kodeksą: vadai prisiima asmeninę atsakomybę už šiurpius pavaldinių poelgius. Po valstybę sukrėtusių tragedijų Panevėžyje, kai pagalbos signalus siunčianti mergina vėliau rasta išžaginta ir sudeginta automobilio bagažinėje ar kai girtas kriminalinės policijos pareigūnas perėjoje sutraiškė pensininkų šeimą, ar po tragedijos Klaipėdoje, kai keturių vaikų mama buvo nužudyta girto vyro, nes policija laiku nesureagavo į jos pagalbos šauksmą, S. Skvernelis neatsistatydino, kaip darė jo pirmtakai Vytautas Grigaravičius ir Vizgirdas Telyčėnas. Todėl man S. Skvernelis panašus į žmogų, kuris nemoka atsiprašyti, kurio ambicija neleidža prisipažinti klydus ir kuris daro viską, kad žūtbūt įrodytų savo teisumą. O kai tokiu pavyzdžiu seka ir visa šalies policija, tai valstybė nejučia virsta policine.


Ar gidai tapo šlavėjais?

Lapkričio 11 dieną prie Ūkio ministerijos Vilniuje Gidų ir kelionės vadovų profesinė sąjunga „Solidarumas“ surengė piketą „Ar gidai šlavėjai?“ Lietuvos gidus šokiravo Ūkio ministerijos planai diskredituoti gido profesiją, pažeminant ją iš aukščiausios kvalifikacijos profesijos, kuria užsiimti gali tik asmenys su aukštuoju išsilavinimu ir baigę specialius, valstybės nustatytus gidų kursus, iki žemiausios kvalifikacijos, jokio pasiruošimo nereikalaujančios profesijos. Nepaisant to, kad gidų ir turizmo agentūrų visuomeninės organizacijos ne kartą pasisakė prieš, Ūkio ministerijos valdininkai siekia sumažinti „administracinę naštą gidams“ ir leisti dirbti gidais visiems to panorėjusiems.


Prisimintas pirmasis Nepriklausomos Lietuvos teisingumo ministras

Pirmadienį Teisingumo ministerijoje įvyko konferencija „Petras Leonas: politikas, mokslininkas, advokatas“, skirta šio garsaus teisininko 150-osioms gimimo metinėms paminėti.  Konferencijoje dalyvavo buvę teisingumo ministrai, Seimo nariai, Teisingumo ministerijai pavaldžių institucijų vadovai, teisės mokslininkai. Pranešimus apie pirmojo Nepriklausomos Lietuvos teisingumo ministro, garsaus teisės mokslininko ir advokato P. Leono veiklą skaitė pirmasis atkurtos Nepriklausomos Lietuvos teisingumo ministras profesorius hab. dr. Pranas Kūris, M. Romerio universiteto profesorius hab. dr. Saulius Katuoka ir Vilniaus universiteto Teisės fakulteto docentas dr. Haroldas Šinkūnas. Jie savo pranešimuose akcentavo žinomo prieškario teisininko P. Leono nuopelnus kuriant Nepriklausomos Lietuvos teisės aktus, ugdant jaunųjų teisininkų kartą, atskleidė jo principingumą ir padorumą. „Norėčiau pacituoti garsaus teisininko Mykolo Romerio žodžius, pasakytus apie Petrą Leoną: „Jis buvo teisės ir teisingumo apaštalas Lietuvoje“, – sakė buvęs teisingumo ministras P. Kūris.


Paskelbti Petro Abukevičiaus konkurso nugalėtojai

Lietuvos nacionaliniame radijuje ir televizijoje paskelbti 2014-ųjų metų Petro Abukevičiaus konkurso nugalėtojai.  Premija už kinematografišką žvilgsnį į povandeninį Lietuvos ežerų pasaulį skirta dokumentinio filmo „Ežerų dugne“ autorėms Akvilei Anglicaitei ir Irmai Stanaitytei (prodiuseris Andrius Daniulaitis), garso režisieriui Vidmantui Blažiui apdovanojimas įteiktas už gamtos garsų spalvas ir atspalvius atskleidžiančius visuose jo kurtuose filmuose. Nugalėtojus pasveikino viceministras Darius Mažintas.

P. Abukevičiaus premijos konkursą 1998 metais įsteigė Kultūros ir Aplinkos ministerijos bei Lietuvos televizija. Kūrėjai kasmet kviečiami įamžinti unikalią Lietuvos gamtą ir tęsti žymaus kino režisieriaus ir operatoriaus, gyvosios gamtos dainiaus Petro Abukevičiaus tradicijas. Lietuvos filmų apie gamtą istorija neatskiriama nuo šio gamtos mylėtojo vardo. Per ilgus savo kūrybinės veiklos metus jis filmavo, režisavo, sukūrė daugiau kaip 30 filmų apie gamtą, gyvūnus, įdomiausius Lietuvos gamtos kampelius.


Jono Basanavičiaus premija skirta Vaclovui Bagdonavičiui

Lietuvos Vyriausybė nutarė 2014 metų Valstybinę Jono Basanavičiaus premiją už reikšmingiausius darbus ugdant tautinę savimonę, Vydūno idėjų skleidimą ir įprasminimą bei Mažosios Lietuvos kultūros paveldo įamžinimą ir sklaidą skirti Vaclovui Bagdonavičiui. Premija laureatui vakar įteikta Lietuvos nacionaliniame muziejuje.

Filosofas, Mažosios Lietuvos kultūros tyrėjas, humanitarinių mokslų daktaras V. Bagdonavičius 1965 metais baigė Vilniaus universitetą, jame dirbo, baigė aspirantūrą. 1972–1992 metais dirbo Lietuvos filosofijos, sociologijos ir teisės institute moksliniu bendradarbiu, nuo 1992 metų V. Bagdonavičius paskirtas  jo direktoriumi. 1987 metais jis apgynė filosofijos mokslų kandidato disertaciją.


Lietuvos keliuose neturi žūti nė vienas vaikas

Susisiekimo ministerija, siekdama sumažinti keliuose žuvusių vaikų skaičių, atkreipia suaugusiųjų dėmesį į problemas, su kuriomis susiduria eisme dalyvaujančios mūsų atžalos. „Neramu, kad policijos įvykių suvestinėse yra pranešimų apie eismo nelaimes, kurių metu žūsta vaikai. Kaip rodo statistika, šiais metais pusę autoįvykiuose žuvusių vaikų praradome dėl nerūpestingo suaugusiųjų vairavimo. Todėl raginu vairuotojus būti itin atidiems, kai eisme dalyvauja vaikai“, – sako susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius. 2014 m. iki lapkričio 1 d. šalies keliuose žuvo 22 vaikai. Pernai per tą patį laikotarpį – 11. Daugiausia žuvo vaikų, važiavusių automobiliu (11). Dažna pastarųjų nelaimių priežastis – neatsakingas tėvų vairavimas.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija