Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2015 m. liepos 17 d., Nr. 14 (233)


MŪSŲ
RĖMĖJAS

Pro Deo
et Patria


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno


Renginiai

Kartu su Palaimintuoju  Jurgiu Matulaičiu

Šv. Mišiose dalyvavo
atliekantys misiją JAV kariai
Juozo Slabodos nuotrauka

Vienuolių malda
Vido VENSLOVAIČIO nuotrauka

Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila
ir kun. Andrius Šidlauskas MIC
su maldininkais iš Druskininkų
Alvyros Grėbliūnienės nuotrauka

Paskutinę atlaidų dieną
atlaiduose dalyvavę vyskupai
Vido VENSLOVAIČIO nuotrauka

Aldonos Katilienės nuotrauka

Vyskupas emeritas Juozas Žemaitis MIC
ir Bazilikos klebonas kun. Andrius
Šidlauskas MIC
Aldonos Katilienės nuotrauka

Atnašos
Juozo Slabodos nuotrauka

Vilkaviškio vyskupas
Rimantas Norvila ir šv. Mišias
koncelebravę kunigai
Juozo Slabodos nuotrauka

Po šv. Mišių maldininkai rinkosi į agapę
Vido VENSLOVAIČIO nuotrauka

Šv. arkangelo Mykolo Bazilikos
šventoriuje paskutinę atlaidų dieną
Vido VENSLOVAIČIO nuotrauka

Palaimintojo Jurgio Matulaičio
tėviškėje Lūginėje koplyčioje vyksta
seselės vienuolės vedama meditacija
Vido VENSLOVAIČIO nuotrauka

Liepos 5 dieną Marijampolės Šv. arkangelo Mykolo Bazilikoje prasidėjęs Pašvęstojo gyvenimo metams skirtas arkivyskupo Jurgio Matulaičio MIC paskelbimo palaimintuoju minėjimas ir visą savaitę trukę atlaidai baigėsi praėjusį sekmadienį, liepos 12-ąją. Kiekviena atlaidų diena vyko vis kitomis intencijomis, pirmiausia būdavo katechezės (jas vedė kunigai Julius Sasnauskas OFM, kan. prof. Kęstutis Žemaitis, Algirdas Toliatas CO, Bernardas Verbickas OP, Kęstutis Brilius MIC, Eugenijus Markovas SJ, ses. Viktorija Plečkaitytė MVS.

Šv. Mišias Bazilikoje aukojo Vilkaviškio vyskupai ordinaras Rimantas Norvila ir emeritas Juozas Žemaitis MIC, koncelebravo ir homilijas sakė vis kiti kunigai. Po šv. Mišių tikintieji suklaupė Palaimintojo koplyčioje melsdami Jam Šventojo garbės, Tėvynei ir sau sveikatos, meilės, gilaus tikėjimo ir Dievo globos.

Atlaiduose lankėsi ir svečiai iš Lenkijos (Varmijos ir Sokulkų), JAV kariai, atliekantys misiją Lietuvoje, maldininkai ne tik iš įvairių Vilkaviškio vyskupijos dekanatų, bet ir visos Lietuvos. Pirmoji buvo Padėkos diena, kai tikintieji dėkojo Dievui už Palaimintojo užtarimu patirtas malones ir nuoširdžiai meldė prašydami jo paskelbimo šventuoju. Aukos liturgija prasidėjo votų atnešimu. Tai – tikinčiųjų dėkingumo dovanos už patirtas malones. Votai po šv. Mišių buvo nunešti į Palaimintojo koplyčią ir pakabinti prie kitų, kad visi, kurie ten melsis, jaustų begalinį Dievo gailestingumą ir Jo galią, pasireiškiančią per šventuosius. Bazilikos klebonas kun. Andrius Šidlauskas MIC pranešė, kad kasmet gaunami liudijimai iš įvairių vietų, o šiais metais jie gauti iš Pasvalio, Klaipėdos ir net JAV, kur iš sunkios vėžio formos stebuklingai pagijo ligonis. Jam padėjo nuoširdi malda ir užtarimas. Šiuo metu atliekamas nuodugnus tyrimas. Du votus padovanojo marijampolietė ponia Gema, dėkodama už pagalbą savo anūkams – sunkios alergijos formos ir mikčiojimo išgydymą. Palaimintojo užtarimo ieškojo maldoje ir Algio, kuris pats liudijo, šeima. Atvykusieji dėkojo Dievui, kad Jis toks gailestingas ir maloningas Palaimintajam užtariant.

Liepos 12-ąją, paskutinę atlaidų dieną, šv. Mišių aukai vadovavo naujasis Kauno arkivyskupas Lionginas Virbalas SJ, koncelebravo apaštališkasis nuncijus arkivyskupas Pedras Lopesas Kvintana (Pedro López Quintana), Kauno arkivyskupas emeritas Sigitas Tamkevičius SJ (jis sakė ir homiliją), Vilniaus arkivyskupas Gintaras Grušas, vyskupai Eugenijus Bartulis, Jonas Boruta SJ, Jonas Kauneckas, Juozas Matulaitis, Juozas Preikšas, abu Vilkaviškio vyskupai.

Tradiciškai po šv. Mišių, popietę, marijonų sodelyje vyko agapė (joje koncertavo Jono Zakaravičiaus vadovaujamas ansamblis „Bočiai“, Vilkaviškio Katedros choras su vadovu Sauliumi Bieliūnu), žmonės bendravo, o norintieji galėdavo nuvykti į Palaimintojo tėviškę Lūginės kaime ir apsilankyti koplyčioje, dalyvauti seselės vienuolės vedamose meditacijose.

Vida Mickuvienė,
Palaimintojo J. Matulaičio draugijos Marijampolės skyriaus vadovė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija