Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2015 m. liepos 17 d., Nr. 14 (233)


MŪSŲ
RĖMĖJAS

Pro Deo
et Patria


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno


Renginiai

Dvasinė konferencija „ant ratų“ – prisiminti vienuolius

Konferencijos dalyvės iš Vilniaus,
Šiaulių, Panevėžio, Pasvalio. Arčiau
altoriaus – Pasvalio Šv. Jono
Krikštytojo parapijos klebonas
kun. Albertas Kasperavičius

Seserų vienuolių kapai Pasvalio kapinėse

LKMS Pasvalio Katalikių Moterų draugija birželio 27 dieną, šeštadienį, pakvietė visus Pasvalio Šv. Jono krikštytojo parapijos tikinčiuosius į tradicinį renginį – dvasinę pažintinę konferenciją „ant ratų“ „Parymokim prie tėviškės vartų“, skirtą Pašvęstojo gyvenimo metams: vienuolei, Bažnyčios mokytojai šv. Teresei Avilietei, kunigams saleziečiams, kilusiems iš Pasvalio krašto, bei seseriai vienuolei Onutei ir kitoms seserims vienuolėms, kurios ilsisi amžinybėje Pasvalio miesto kapinėse (Stoties g.) atminti.

Vlada Čirvinskienė

Rožinio malda, litanija ir šv. Mišios

Į renginį atvyko viešnia iš Vilniaus, kraštietė socialinių mokslų dr. Aldona Kačerauskienė, moterys katalikės iš Panevėžio bei Šiaulių.

Renginys prasidėjo visuotine rožinio malda, Švč. Mergelės Marijos litanija. Buvo kalbamas Dievo gailestingumo vainikėlis.

Šv. Mišias aukojo Pasvalio Šv. Jono Krikštytojo parapijos klebonas kun. Albertas Kasperavičius. Išpažinčių klausė kun. Feliksas Čiškauskas. Klebonas po įžangos priegiesmio ir pradžios maldos pasveikino visus atvykusius bei trumpai apibūdino pašvęstojo gyvenimo bei Bažnyčios mokytojos šv. Teresės Avilietės, parapijos kunigų saleziečių, vienuolių veiklos svarbą kiekvieno kataliko gyvenime.

Skaitinį iš Pradžios knygos skaitė Šiaulių katalikių moterų draugijos pirmininkė (buvusi LKMS pirmininkė) Janina Klungevičienė.

Klebonas homilijoje daug dėmesio skyrė Šventojo Rašto studijoms bei tos dienos Dievo žodžio bei evangelijos pagal Matą esmei. Jis kalbėjo, kad katalikas, kuris neskaito Dievo žodžio, yra skurdus savo dvasia, o tas kuris domisi, skaito, bando aiškintis, jo dvasinis pasaulis tampa tobulesnis bei turtingesnis. Klebonas kalbėjo, kad kūdikio gimimas šeimoje, kaip ir Abraomui ir jo žmonai Sarai, yra didžiulė Dievo dovana. Abraomas, išgirdęs, kad jo namuose krykštaus kūdikis, labai apsidžiaugė ir jo namai prisipildė Dievo palaimos. „Didelės šeimos – tikra Dievo palaima“, – pabrėžė klebonas Albertas. Kalbėdamas apie tikėjimo reikšmę kataliko gyvenime, jis kaip pavyzdį pateikė šimtininko tikėjimą, kuris sužavėjo ir nustebino Jėzų. Jėzaus akimis žvelgiant, šimtininko veiksmai savo didingumu ir garbingumu prilygsta dieviškam elgesiui. Ar nėra visa tai be galo aktualu ir mums? Klebonas paragino tikinčiuosius nebijoti sutelkti viso pasitikėjimo į Jėzaus rankas.

Po šv. Mišių šventoriuje visi pasimeldė, buvo uždegtos žvakutės prie kunigų kapų. O vienuolių kapus ir LKMS Pasvalio katalikių moterų draugijos skyriaus Liucijos Karoblienės kapą bei Švč. Mergelės Marijos, Mirusiųjų Motinos, paminklą nuo ankstaus ryto puošė gėlės ir degančios žvakutės.

Konferencija Krašto muziejuje

Pasvalio krašto muziejuje susirinkusius pasveikino Pasvalio katalikės moterys. Jos padovanojo žiupsnelį katalikiškos poezijos ir visus pavaišino pasvalietiškos duonelės riekele. Muziejus pakvipo rugine duona.

Konferenciją tęsė dr. Aldona Kačerauskienė. Pranešėja pateikė šia proga paruoštą temą „Šv. Teresė Avilietė, vienuolė, Bažnyčios mokytoja“. Lektorė vaizdžiai pristatė Teresės Avilietės gyvenimo bei vienuoliškos veiklos kelią. Ji kalbėjo, kad Teresė vadinama Didžiąja, tiek dėl savo veiklos reformuojant karmelitų ordiną, tiek norint atskirti nuo kitos Teresės – mažosios – šventosios iš Lizjė. Pranešėja pasidžiaugė, kad kilnus Jėzaus Teresės Avilietės jubiliejus minimas visame krikščioniškame pasaulyje bei Lietuvoje. Tokiu būdu atkreipiamas didelis dėmesys į šią vienuolę. Dr. A. Kačerauskienė akcentavo, kad Jėzaus Teresė Avilietė paliko daug knygų, kurios reikšmingos ir aktualios šiandienos tikinčiajam. Ir dabar moksleiviai, studentai, mokslininkai savo kūrybiniuose darbuose naudoja Teresės Avilietės kūrinių ištraukas. Ji buvo linksmo būdo, negalėjo pakęsti „surūgusių šventųjų“. Ji mėgo groti ir dainuoti, žinojo, kad tai, ką mes atliekame ir pasiekiame, nėra taip svarbu kaip meilė mūsų širdžiai. Pranešimą dr. A. Kačerauskienė baigė pateikdama citatą iš knygos „Vidinė pilis“: „Nestatykime oro pilių. Viešpats ne tik žiūri į mūsų darbų didumą, kiek į meilę, su kuria juos atliekame“. Buvo rodoma Pasvalio katalikių moterų parengta vaizdo medžiaga apie Šv. Teresę Avilietę.

Po to pristatyta vaizdo medžiaga apie Pasvalio katalikių moterų bei Gyvojo rožinio maldininkų aplankytus vienuolynus bei patirtą dvasinį įspūdį, pateiktas žiupsnelis istorinės medžiagos apie kunigus saleziečius bei vienuoles, kurios ilsisi Pasvalio miesto kapinėse (Stoties g.). Pasvalio Katalikių moterų draugijos pirmininkė Aldona Petkevičienė papasakojo apie kunigo saleziečio Antano Tranavičiaus, gimusio Pasvalyje, gyvenimo kelią bei veiklą. Parodė keletą atsiųstų šio kunigo nuotraukų, šventų paveiksliukų jos uošviui iš Belgijos, Portugalijos, Italijos. Šie eksponatai atskleidė gražią kunigo saleziečio rašyseną ir išreikštą ilgesį Tėvynei Lietuvai bei gimtajam Pasvaliui.

Draugijos narė Eugenija Kiznienė išsamiai pristatė savo vyro giminaičio kunigo saleziečio Jono Zieliausko asmenybę ir veiklą.

Moterys katalikės Stanislava Gasiūnaitė, Adėlė Balaišienė, Aldona Petkevičienė prisiminė seseris Švenčiausiosios Jėzaus Širdies tarnaičių kongregacijos vienuoles (ypač Onutę Venslovaitytę), kurios ilsisi Pasvalio miesto kapinėse. Moterys kalbėjo, kad nepaisydamos sovietinės valdžios persekiojimų bei kratų, jos su dideliu pasiaukojimu tarnavo Bažnyčiai: ruošė jaunimą tvirtam katalikiškam gyvenimui, rūpinosi pasirengimu atlaidų iškilmėms, procesijomis. Procesijos būdavo labai iškilmingos, jose dalyvaudavo daug žmonių. Moterys prisiminė vieną įspūdingą procesiją, kurioje dalyvavo apie šimtas dalyvių. Vienuolės siūdavo ir siuvinėdavo bažnytinius rūbus, buvo puikios šeimininkės, kepdavo tortus bei šakočius (tai tuo metu šiame krašte buvo retas reiškinys). Jeigu būdavo sunku, visuomet vienuolė Onutė patardavo pasitikėti Dievu ir viskas baigdavosi gerai.

Paskui padėkota Katalikių moterų draugijos narei, gyvojo rožinio maldininkei Salomėjai Karoblytei bei gyvojo rožinio maldininkei Danutei Kalinauskaitei už šių seserų vienuolių kapų priežiūrą bei rūpestį.

Pasvalio Katalikių Moterų Draugija apdovanojo už aktyvią katalikišką veiklą kraštietę dr. A. Kačerauskienę bei savo narę Marytę Janušonienę.

Padėkota Pasvalio krašto muziejaus administracijai bei muziejininkams Mariui Skardžiui ir Bronislavai Lapinskaitei.

Iškeliavome į Žadeikius – Bernardo Brazdžionio edukacinį centrą

Paskui renginio dalyviai išskubėjo į autobusą ir juo iškeliavo Pasvalio krašto istorinėmis vietomis, o vėliau pasuko į Žadeikius, Bernardo Brazdžionio edukacinį centrą. Čia pasitiko geraširdė šių namų šeimininkė Jolanta. Šimtamečių medžių pavėsyje pastatyti ir padengti stalai. Sukalbėję maldą, visi vaišinosi ir bendravo. Valgė Jolantos paruoštas karštas dešreles, gėrė melisų arbatą bei kvapnią kavą. Aplink tarsi jutome poeto Bernardo Brazdžionio būtį, garsų jo žodį Viešpačiui, Lietuvai bei savo gimtajam kraštui. Skambėjo lietuvių liaudies, patriotinės dainos, sukosi rateliai. Už šias nuostabias akimirkas malda bei giesme padėkota Viešpačiui ir Švč. Mergelei Marijai. Atsisveikinę su šių namų šeimininke, išvykome į Pasvalį kupini dvasinių malonių.

Pasvalio rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija