„XXI amžiaus“ priedas. Visuomenės gyvenimo analizė ir komentarai.

2006 m. rugsėjo 29 d., Nr. 6 (34)


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Šantažo Lietuva

Andrius Navickas

Andrius Navickas

Gyvename valstybėje, kurioje vis didesnė reikšmė tenka politiniam šantažui. Įvairios pažymos, oponentų pokalbių stenogramos yra tapusios veiksmingesniu politinės kovos ginklu nei politinės idėjos.

Mitinis kompromatų seifas

Apie V. Pociūno nuopelnus, tikras ir tariamas ydas per pastarąsias savaites sužinojome labai daug. Net daugiau nei būtina, aiškinantis šio pareigūno žūties aplinkybes. Sunku buvo atsispirti įspūdžiui, kad žūties tyrimą sąmoningai bandyta nukreipti į detalių pelkę. Įspūdingiausia išlieka Dariaus Jurgelevičiaus frazė, jog neverta knaisiotis po kaulus, nes esą gali paaiškėti daug kam nemalonūs dalykai.


Ar reikalinga atvira visuotinė liustracija?

Jacekas J. Komaras

Liustracijos komisiją pasiekusi archyvinė medžiaga, kurioje užfiksuoti kelių šimtų žmonių prisipažinimai apie bendradarbiavimą su KGB, į paviršių vėl iškėlė svarstymus dėl liustracijos proceso Lietuvoje. Ar reikia atskleisti su sovietinėmis specialiosiomis tarnybomis bendradarbiavusių žmonių pavardes? Ar neatskleista informacija netampa šmeižto ir įvairių manipuliacijų įrankiu? Kaip ir kodėl labai svarbi archyvinė medžiaga būtent dabar pasiekė Liustracijos komisiją


Didelės mažų žmonių problemos

Jūratė Laučiūtė

Jūratė Laučiūtė

Turbūt jau pakankamai prisiklausėme ir prisiskaitėme apie mūsų visuomenę kankinančias problemas, kad reikėtų dar kartą vardinti jas nuo A iki Z. Rugsėjo mėnuo, kada ir rašomos šios eilutės, paskatino sutelkti dėmesį į besimokančio jaunimo ir jų mokytojų reikalus, kuriems specifinį skonį suteikė praėjusio mokslo sezono "vinis" - nutekintos egzaminų užduotys...

Ne moksleiviai, o suaugę dėdės pažeidė egzaminų užduočių slaptumą... Kokią išvadą iš to skatinama daryti jaunoji karta? Vienareikšmę: jei dirbsi dorai, pralaimėsi. Tad verčiau ieškok paperkamųjų ir "perkamųjų", nes nusipirkti Lietuvoje šiandien galima ne tik egzaminų užduotis, ne tik "nemokamą gydymą" ar "nemokamą mokslą", bet ir teismų nuosprendžius, įvairių komisijų išvadas, gražiausius plotus valstybiniuose draustiniuose ir daug ką, kas demokratinėje laisvų ir save gerbiančių piliečių valstybėje būtų (turėtų būti!) neįmanoma. O jei "perkamųjų" neturi - emigruok. Važiuok ten, kur doras darbas labiau vertinamas ir už jį daugiau mokama.


Žiniasklaida – interesų gniaužtuose

Romas Sakadolskis

Po Vytauto Pociūno žūties įsiplieskęs skandalas ne tik pradėjo klibinti Valstybės saugumo departamento vadovų kėdes, bet iškėlė ir nemažai klausimų apie mūsų žiniasklaidą, interesų kovas ir slaptų medžiagų viešinimą. Po to, kaip žurnalas "Ekstra" paskelbė savo sąmokslo teoriją, o VSD sulaikė "Laisvo laikraščio" redaktorių Aurimą Drižių, visiems galų gale pasidarė smalsu, kas yra slapta, o kas viešintina, ir kur riba, kurios neturėtų peržengti žurnalistas. Apie tai "Atodangos" klausė dviejų žurnalistų - "Transparency International" Lietuvos skyriaus (TILS) direktoriaus Ryčio Juozapavičiaus ir ilgamečio "Amerikos balso" bendradarbio Romo Sakadolskio.


Islamo fanatikų pavojus pasauliui

Jonas PABEDINSKAS,
Čikaga

Šiandieninės tarptautinės politikos taisyklės neleidžia vienam kuriam kraštui tiesmukai kištis į kitų reikalus be griežtai aptartų JT sankcijų. Viena iš įmanomų išimčių - jei viena iš valstybių užpuolė kitą ar akivaizdžiai ruošiasi tai padaryti.

Atsižvelgiant į šias aplinkybes, šiuo metu pasaulyje ir diskutuojama dėl JAV paskelbto karo Irakui.

Tačiau svarstydami šį klausimą negalime nepabrėžti, kad viena didžiausių tarptautinės politikos problemų šiandien išlieka tarptautinis terorizmas. Galime teigti, kad, pavyzdžiui, partizaninis karas nėra terorizmas, o tik ginkluota kova su okupanto kariuomene.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija