Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2015 m. balandžio 10 d., Nr. 7 (226)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Renginiai

Tylus pasišventimo Dievui liudijimas – palaimos ženklas

Karmelitės Paštuvoje šventė šv. Jėzaus Teresės 500 metų gimimo jubiliejų

Apaštalinis nuncijus arkivyskupas
Pedras Lopesas Kvintana
su Paštuvos karmelitėmis

Šv. Mišios. Iš kairės: kun. Mindaugas
Šlaustas, arkiv. Pedras Lopesas
Kvintana ir Kęstutis Kėvalas
Už nuotraukas dėkojame
ses. Danguolei Marijai

Kovo 28 dieną visame pasaulyje Karmelio šeima šventė Basųjų karmelitų ordino reformatorės, Motinos ir Bažnyčios mokytojos šv. Jėzaus Teresės 500 metų gimimo jubiliejų.

Nuo 1994 metų Lietuvoje atkurtas Paštuvos Šv. Juozapo ir Šv. Kūdikėlio Jėzaus Teresės Basųjų karmeličių vienuolynas kartu su visa Bažnyčia šventė šią iškilmę. Vienuolyne lankėsi Apaštalinis nuncijus arkivyskupas Pedras Lopesas Kvintana (Pedro López Quintana), Kauno arkivyskupijos vyskupas augziliaras Kęstutis Kėvalas, kun. Mindaugas Šlaustas (apaštališkosios nunciatūros Lietuvoje sekretorius). Šv. Mišiose kartu su garbiais svečiais, seserimis basosiomis karmelitėmis meldėsi seserys ir broliai pasauliečiai karmelitai. Šv. Mišių pabaigoje vyskupas K. Kėvalas perskaitė Kauno arkivyskupo metropolito Sigito Tamkevičiaus SJ sveikinimą:

„Mielos seserys, šiemet visa Katalikų Bažnyčia švenčia šventosios Teresės Avilietės, didžiosios karmelitų Ordino reformatorės, gimimo 500 metų jubiliejų. Šia proga nuoširdžiai sveikinu Jus ir noriu palinkėti gausių Dievo malonių Jūsų pašaukimo kelyje. Basųjų karmeličių Ordino seserų buvimas Kauno arkivyskupijai visuomet buvo Dievo palaimos ženklas. Šių dienų pasaulyje tylus pasišventimo Dievui liudijimas išreiškia ne vien asmeninį pamaldumą. Tai – malda už visą pasaulį, trokštant, kad Viešpaties meilė apglėbtų visus žmones. Maldos užtarimas yra galinga priemonė, padedanti jos paliestiesiems vis ištikimiau vykdyti Dievo valią. Dėkoju Jums ir linkiu, kad Jūsų vienuolyne netrūktų naujų pašaukimų, kad šventoji Teresė iš Avilos, Bažnyčios Mokytoja, būtų Jūsų įkvėpėja ir užtarėja pas Dievą. Viliuosi, kad Jūs visuomet savo maldose prisiminsite Kauno arkivyskupiją“.

Po šv. Mišių apaštalinis nuncijus arkiv. P. L. Kvintana ir vysk. K. Kėvalas susitiko su seserimis ir broliais pasauliečiais karmelitais, pasveikino ir palaimino šventines vaišes.

Trumpai pabendravę su pasauliečiais karmelitais, garbūs svečiai džiaugėsi kartu su seserimis basosiomis karmelitėmis galėdami švęsti šį jubiliejų. Apaštalinis nuncijus arkiv. P. L. Kvintana prie šventinio pietų stalo su džiaugsmu sakė, kad karmelitiškas dvasingumas lydi jį nuo pat vaikystės.

 

Iš nuncijaus homilijos, sakytos Paštuvos basųjų karmeličių vienuolyne šv. Mišių metu:

Šiandien susirinkome šiame karmeličių vienuolyne, šioje kontempliacijos oazėje ir mūsų Švč. Mergelės buveinėje švęsti šv. Jėzaus Teresės, kuri buvo ypatinga Dieviškosios Išminties numylėtinė, 500-ųjų gimimo metinių. Šioje šventėje kartu su visais šventosios sūnumis ir dukromis ir visa Dievo tauta norime garbinti Dieviškąją Išmintį. Jėzaus Teresė – lyg takelis, vedantis šaltinio link, lyg spindulys, vedantis šviesos link. Nes Jos šviesa yra Kristus, išminties mokytojas, gyvoji knyga, kurioje atradandame tiesą; ta dangiškoji šviesa, Išminties Dvasia, kuri ją kvietė kalbėti jos lūpomis ir vadovauti jos plunksnai. Vienykimės savo balsais į tą amžinąją dieviškojo gailestingumo šlovinimo giesmę, dėkodami Dievui, kuris yra pati Išmintis. Man teikia ypatingą džiaugsmą galimybė švęsti šias tiesas būtent karmeličių vienuolyne, kuris mums yra kaip vidinė ir šviesi pilis, tokia, kokia turi būti teisiojo siela, kurioje Dievas randa sau namus. Kiekvienas karmelis, kaip norėjo šv. Teresė, turi būti Dieviškojo miesto paveikslas su savo vartais ir statiniais, Avinėlio šviesos apšviestas. Švenčiame šią Eucharistiją tikėdami, kaip mus mokė šventasis popiežius Jonas Paulius II, kad šventoji Jėzaus Teresė yra gyva ir šiandien jos balsas skamba Bažnyčioje. Jubiliejinių metų šventimas Ispanijoje ir visame pasaulyje patvirtina šiuos žodžius. Šventoji Teresė buvo pripažinta Bažnyčios Daktare, nes savo raštuose sugebėjo išreikšti dvasinio gyvenimo slėpinius ir išaiškinti juos kitiems, kalbėdama iš širdies. Malonu skaityti jos raštus dėl jos spontaniško stiliaus, kuris visai nepanašus į teologinį traktatą, bet panašus į gyvą pokalbį su moterimi, pilna Dievo, liudijančia, kaip sutiko Dievą visuose savo gyvenimo keliuose, kaip ji bendradarbiavo su Dievu steigdama karmelius, kurie tapo intensyvaus dvasinio gyvenimo centrais.  (...)

Brangios seserys, prisiminėme šviesią, visada aktualią šv. Jėzaus Teresę – dukrą, išskirtinai mylėtą dieviškosios Išminties, Dievo keliauninkę, karmelio reformuotoją, Ispanijos pasididžiavimą, Šventosios Bažnyčios Šviesą, krikščionių moterų garbę, didžiai gerbiamą visuotinėje kultūroje. Ir ji nori toliau tęsti kelionę su Bažnyčia iki laikų pabaigos, kaip ji pati sakė savo mirties patale: Laikas keliauti. Drąsi ir tvirta moteris mums primena Bažnyčios – Kristaus Sužadėtinės, kuri aplenkia laiką trečiajame savo istorijos tūkstantmetyje, – atvaizdą. Jėzaus Teresė, kuri gerai pažinojo sunkumus, sutinkamus kelyje, mus kviečia keliauti su Dievu širdy. Tam, kad nukreiptų teisinga linkme ir sustiprintų mūsų viltį, duoda mums užduotį, kuri buvo jos gyvenimo paslaptis ir misija: Kelkime savo žvilgsnį į Kristų, į mūsų gėrį, kad atsivertų visų žmonių širdžių durys. Taigi spindintis Jėzaus Teresės Kristus bus žmonių Išganytojas, visatos ir istorijos centras. Tad kelkime savo žvilgsnius į Kristų tam, kad Bažnyčios ir Teresės kelionėse, kurios prasidėdavo iš Avilos, Kristus būtų Kelias, Tiesa ir Gyvenimas. Popiežius Pranciškus savo kalboje Jubiliejinių Teresės metų atidarymo proga mums primena: „Metas keliauti, eiti džiaugsmo, maldos, brolybės, laiko, mums duoto malonės laiko keliu! Eikime gyvenimo keliais įsikibę šventajai Teresei į ranką. Jos pėdos visuomet veda pas Jėzų“. Melskime Viešpatį tokio pat pasitikėjimo, kokį turėjo šventoji Teresė, kad atvertume savo širdis veikimui Šventosios Dvasios, kuri kyla iš Jėzaus ir veda pas Tėvą. Taip tebūna“.

Šv. Juozapo ir Šv. Kūdikėlio Jėzaus Teresės seserų informacija

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija