Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2015 m. gegužės 8 d., Nr. 9 (228)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Mirę kardinolai

Balandžio 8 dieną, sulaukęs 78 metų, Kanadoje mirė Monrealio arkivyskupas emeritas kardinolas Žanas Klodas Tiurkotas (Jean-Claude Turcotte). Jis gimė Monrealyje, 1959 metais gavo kunigystės šventimus, 1964 metais pradėjo studijas Lilio katalikų universitete Prancūzijoje. 1982 metais popiežius Jonas Paulius II jį paskyrė Monrealio augziliaru. 1990 metais vyskupas Ž. K. Tiurkotas paskirtas Monrealio arkivyskupu, o 1994-aisiais pakeltas kardinolu. 1997–2000 metais buvo Kanados Vyskupų konferencijos pirmininkas. 2012 metais atsistatydino iš Monrealio ganytojo pareigų ir tapo arkivyskupu emeritu.

Balandžio 14-ąją Romoje mirė 94 metų kardinolas Robertas Tučis (Roberto Tucci) SJ.  Gimęs Neapolyje, būdamas 15 metų įstojo į Jėzaus draugijos noviciatą. Baigęs vidurinę mokyklą gimtajame mieste ir filosofijos bei teologijos studijas Milane ir Liuvene, 1950 metais gavo kunigystės šventimus. Keletą metų dėstė teologiją Neapolyje, o 1956 metais buvo paskirtas Italijos jėzuitų dvisavaitinio žurnalo „La Civiltą Cattolica“ redaktoriumi. 1973 metais buvo paskirtas generaliniu „Vatikano radijo“ direktoriumi. Nuo 1982 iki 2001 metų buvo atsakingas už visų Popiežiaus kelionių organizavimą. Popiežius Jonas Paulius II kun. R. Tučį SJ 2001 m. vasario 21 d. paskyrė kardinolu.

Balandžio 17-ąją Čikagoje mirė 78 metų JAV kardinolas Frensis Judžinas Džordžas (Francis Eugene George) OMI, buvęs Čikagos arkivyskupas. Nujautęs dėl sunkios ligos priartėjusią mirtį kardinolas paprašė atleisti iš ganytojo pareigų, ir popiežius Pranciškus jo norą patenkino rugsėjo mėnesį. Kardinolas buvo Marijos oblatų vienuolis, dvylika metų dirbo savo kongregacijos vikaru Romoje. Prieš 25 metus konsekruotas vyskupu, šešerius metus buvo Jakimos vyskupijos, vienerius metus Portlendo arkivyskupijos ganytoju, o Čikagos arkivyskupijai vadovavo septyniolika metų, tapdamas pirmu iš Čikagos kilusiu ganytoju arkivyskupijos istorijoje. Kardinolą amžininkai mena kaip iškalbų Bažnyčios tikėjimo laisvės ir krikščioniškos moralės gynėją, akyvų socialinės taikos ir teisingumo ugdytoją JAV ir toliau už jos ribų.

Balandžio 29-ąją Romoje, eidamas 97-uosius metus, mirė Genujos arkivyskupas emeritas kardinolas Džovanis Kanestris (Giovanni Canestri), per 74 kunigystės ir 54 vyskupystės metus ganytojo tarnystę vykdęs keturiose Italijos vyskupijose. 1961 metais Romoje, būdamas vyskupijos kunigų seminarijos dvasios tėvu, šv. Jono XXIII paskirtas Romos vikaro augziliaru ir tituliniu vyskupu, pal. Pauliaus VI – Tortonos vyskupu Italijos šiaurėje, paskui sugrąžintas į Romą vyskupijos viceregentu ir tituliniu arkivyskupu, šv. Jono Pauliaus II – arkivyskupu į Sardinijos sostinę Kaljarį ir galop į Genują, Italijos uostamiesčio sostą, ir dirbo 11 metų. Jis buvo vienas iš Vatikano II Susirinkimo tėvų, amžiumi ir patirtimi vienas iš jauniausių, generalinėse kongregacijose pasisakė ekumenizmo ir religijos laisvės klausimais, tapusiais pamatinėmis Susirikimo temomis. 1995 metais persikėlė į Romą.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija