Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2015 m. birželio 5 d., Nr. 11 (230)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Trumpos praėjusio mėnesio naujienos

Telšių vyskupas Jonas Boruta SJ
ir vyskupo augziliaras vyskupas Linas
Vodopjanovas OFM prie Palangos Lurdo
Klier. Gedimino PAULIAUS nuotrauka

PALANGA. Jau tapo gražia tradicija Gegužines pamaldas Telšių vyskupijoje pradėti prie seniausios ne tik Lietuvoje, bet ir visame Pabaltijyje Lurdo grotos, esančios Palangoje, Birutės kalno papėdėje. Gegužės 1 dieną prie šios XIX amžiuje grafų Tiškevičių rūpesčiu įkurtos Lurdo grotos 17 valandą susirinko didelis būrys tikinčiųjų bei jaunimo ir vadovaujant Telšių vyskupui Jonui Borutai SJ giedojo Gegužines pamaldas. Kartu meldėsi Telšių vyskupijos vyskupo augziliaras ir generalvikaras vyskupas Linas Vodopjanovas OFM, Telšių Vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijos vadovybė ir seminaristai, Vilniaus ir Kauno kunigų seminarijų propedeutinių kursų vadovai bei klierikai. Po pamaldų maldininkai nuo Lurdo grotos per Palangos miestą ėjo į Palangos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į Dangų bažnyčią. Čia buvo aukojamos šv. Mišios. Joms vadovavo Telšių vyskupas J. Boruta SJ, koncelebravo vysk. L. Vodopjanovas OFM, Telšių kunigų seminarijos rektorius kan. Viktoras Ačas, dvasios tėvas kun. Saulius Tomošaitis, Vilniaus kunigų seminarijos propedeutinio kurso vadovas kun. Valentinas Šiuša, Kauno kunigų seminarijos propedeutinio kurso Šiluvoje vadovas kan. Andriejus Sabaliauskas, Palangos parapijoje besidarbuojantys kunigai. Šv. Mišių pabaigoje vysk. J. Boruta SJ kvietė visus pamaldų dalyvius šeimose, parapijų bažnyčiose, prie koplytėlių, kryžių ar kapinaitėse burtis bendrai maldai ir visą gegužę kasdien giedoti Gegužines pamaldas.

Prel. prof. habil. dr. Vytautas
Steponas Vaičiūnas skaito savo eiles
Jono IVAŠKEVIČIAUS nuotrauka

KAUNAS. Gegužės 6 dieną Maironio lietuvių literatūros muziejuje pristatyta prel. prof. habil. dr. Vytauto Stepono Vaičiūno OFS poezijos knyga „Pažvelk Dievybei į akis“. Renginyje dalyvavo knygą redagavęs poetas ir rašytojas Robertas Keturakis, Pasaulio lietuvių centro vadovas ir leidėjas Valdas Kubilius, aktorius Egidijus Stancikas bei knygos autorius. Kalbėjo Muziejaus direktorė rašytoja Aldona Ruseckaitė, V. Kubilius. R. Keturakis sakė, kad autoriaus kūryboje žemiškoji žmogaus laimė ir meilė nesupriešinamos su dangiškos meilės ir laimės absoliutu. Prel. V. S. Vaičiūnas papasakojo apie save ir kūrybą, paskaitė kelis savo eilėraščius. Anot jo, pirmuosius poezijos bandymus jis pradėjęs Šiauliuose dar būdamas mokiniu, kai rašė dienoraštį. Prelato poeziją skaitė aktorius E. Stancikas. Autorių sveikino įvairūs svečiai. Kiek anksčiau ši knyga pristatyta ir LPKTS salėje. Beje, Kauno įgulos karininkų ramovėje vykusioje tarptautinėje knygos šventėje prel. V. S. Vaičiūno eilėraščių rinkinys „Pažvelk Dievybei į akis“ pripažintas gražiausio dizaino ir poligrafijos leidiniu. Anksčiau išleistos dvi prelato poezijos knygos „Kad Amžinybė būtų netuščia“ (2013) ir „Tau atviras Dangus“ (2014), o be poezijos rinkinių, prel. V. S. Vaičiūnas išleido knygas „Prisimenant prelatą Antaną Rubšį“ (2005) bei „Pamokslų rengimas ir retorika“ (2007).

Panevėžio vyskupas emeritas Jonas
Kauneckas su grupe minėjimo dalyvių
Vido VENSLOVAIČIO nuotrauka

LEKĖČIAI. Gegužės 15 dieną Rūdšilio girioje (Šakių r.) vykusioje Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės dienoje, skirtoje partizano ir žurnalisto Julijono Būtėno 100-osioms gimimo metinėms paminėti, šv. Mišias už Lietuvos partizanus jo žūties vietoje aukojo Panevėžio vyskupas emeritas Jonas Kauneckas, koncelebravo kun. Algirdas Dauknys, dalyvavo Lekėčių klebonas kun. Audrius Kurapka. Pamoksle vyskupas džiaugėsi gausiu susirinkusiųjų būriu, šauliais ir laisvės kovotojais, ypač jaunimu, ėjusiu į šią vietą keletą kilometrų pėsčiomis, važiavusiu dviračiais. Vyskupas sakė, kad jei šiandien kas nors paklaustų, ar Julijono Būtėno žūtis yra prasminga, jis neabejodamas atsakytų: „Taip!“ „Tikiu, kad jis iš aukštybių su džiaugsmu žvelgia į jaunimą ir į vyresnius savo šalies patriotus“. Vyskupas priminė, kad J. Būtėno gimtojo krašto vyrai Nepriklausomybės pradžioje, norėdami apsiginti nuo okupantų, buvo įkūrę Joniškėlio Respubliką, todėl ta Tėvynės meilės dvasia auklėtas ir J. Būtėnas buvo tikras Lietuvos patriotas, nepabūgęs gyvybę už ją paaukoti. Vysk. J. Kauneckas pabrėžė, kad J. Būtėnas buvo ateitininkas, taigi savo gyvenime laikėsi šūkio „Visa atnaujinti Kristuje“, priminė ir kun. Alfonsą Lipniūną, karo metais aktyviai kalbėjusį prieš okupantus nacius. „Ar ne todėl Lietuvoje nepavyko sudaryti SS dalinio?“, – klausė vyskupas. Šv. Mišiose giedojo Lekėčių bažnyčios choras, vadovaujamas Mildos Lepševičiūtės.

Šv. Jono Pauliaus II paminklą
Vievyje šventina Kaišiadorių
vyskupas Jonas Ivanauskas
Nuotrauka iš vievioparapija.eu

VIEVIS. Gegužės 23 dieną, šeštadienį, Sekminių išvakarėse, Šv. Onos parapijoje Kaišiadorių vyskupas Jonas Ivanauskas, dalyvaujant vyskupui emeritui Juozui Matulaičiui, po šv. Mišių aikštėje priešais bažnyčią pašventino šv. Jono Pauliaus II paminklą. Iškilmėje dalyvavo gausus būrys parapijiečių, vietos savivaldos atstovai. Paminklo pastatymu rūpinosi iniciatyvinė grupė – kun. Alfonsas Kelmelis, Vladislovas Molis, Vladas Kazakevičius ir Zenonas Pūkėnas. Paminklo autorius – skulptorius Vytautas Nalivaika, architektas – Arūnas Butrimavičius.

Pernai popiežius Jonas Paulius II buvo paskelbtas šventuoju. Jo asmuo artimai susijęs su Lietuva – 2013 metais Lietuva minėjo jo apsilankymo 20-mečio sukaktį. 2015 m. balandžio 12 d. Kaišiadorių Katedroje buvo pašventinta Dievo Gailestingumo koplyčia, kurioje eksponuojamos šv. Jono Pauliaus II kraujo relikvijos ir paveikslas, nutapytas Krokuvoje

Kaišiadorių vyskupijos informacija

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija