Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2015 m. gruodžio 18 d., Nr. 24 (243)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Įsigaliojo nauja santuokos bylų tvarka

Gruodžio 8 dieną pradėjo galioti vasarą paskelbti popiežiaus Pranciškaus motu proprio „Mitis Iudex Dominus Iesus“ ir „Mitis et misericors Iesus“, kuriais pakeisti kai kurie lotynų apeigų katalikų ir Rytų Bažnyčių kanonų teisės kodeksų kanonai, susiję su santuokos negaliojimo bylomis.

Gruodžio 7 dieną buvo paskelbtas popiežiaus Pranciškaus audiencijos reskriptas, kuriuo primenama apie Gailestingumo jubiliejaus atidarymo dieną įsigaliojančią naują santuokos bylų tvarką ir patikslinamos Romos Rotos tribunolo – paskutinės instancijos teismo – santuokos bylose kompetencijos. Popiežiaus Pranciškaus sprendimu buvo įvestos trys naujovės – supaprastinta santuokos bylas sprendžiančių teismų sudarymo tvarka, leidžiant, kad, kai neįmanoma sudaryti teisėjų kolegijos, tokias bylas spręstų vienas teisėjas; buvo atsisakyta reikalavimo, kad vienos instancijos teismo sprendimą visada patvirtintų ir antros instancijos teismas; galiausiai suteikta vyskupui teisė paskelbti santuoką negaliojančia tais atvejais, kai negaliojimo faktas yra visiškai akivaizdus.

Primenama, kad santuokos bylose ir toliau Romos Rotos tribunolas yra aukščiausios instancijos teismas. Popiežius nurodo, kad Romos Rota bylas spręstų neatlyginamai, palikdama moralinę pareigą tiems, kas gali, paremti tribunolą auka.

Vatikano radijas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija