Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2015 m. gruodžio 18 d., Nr. 24 (243)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Mirė du kardinolai

Kardinolas Karlas Furnas

Kardinolas Chulijas Terasas Zandovalis

Gruodžio 9-ąją mirė du kardinolai: Bažnyčios diplomatas 94 metų italas Karlas Furnas (Carlo Furno) ir bolivietis Santa Kruz de la Sieros arkivyskupas emeritas 79 metų Chulijas Terasas Zandovalis (Julio Terraz Sandoval).

Ilgametis Bažnyčios diplomatas kard. K. Furnas užbaigė tarnystę arkikunigu Didžiosios Marijos bazilikos, kurioje jis palaidotas. Iš Turino provincijos kilęs K. Furnas du dešimtmečius ėjo Apaštališkojo nuncijaus pareigas keturiose valstybėse: Peru, Libane, Brazilijoje ir Italijoje. Kard. K. Furnas daugiau kaip dešimtmetį buvo Jeruzalės Šventojo Kapo riterių ordino Didžiuoju magistru.

Santa Cruz de la Sieros arkivyskupas emeritas Ch. Terasas buvo antras kardinolas Bolivijos istorijoje ir pirmas boliviečių kilmės. Prieš šešis dešimtmečius, būdamas devyniolikmetis, apsisprendė tapti Bažnyčios mokytojo, šv. Alfonso Marijos Liguorio įsteigtos Švč. Išganytojo tautų ir valstiečių evangelizavimo kunigų kongregacijos, paprastai vadinamos redemptoristais, vienuoliu. Noviciatą baigė ir įžadus davė Argentinoje. Ch. Terasas vyskupo tarnystę vykdė trijose Bolivijos vyskupijose: konsekruotas La Paso augziliaru, buvo Oruro vyskupas ir Santa Kruzo arkivyskupas. Daug metų ėjo atsakingas pareigas: Lotynų Amerikos vyskupų konferencijos tarybos pasauliečių komisijos pirmininkas, svarbių Vyskupų Sinodo asamblėjų dalyvis Romoje (skirtų šeimai, Vatikano II Susirinkimui ir pasauliečiams), Bolivijos delegacijos Amerikos žemyno sinode vadovas, Santo Dominge IV Lotynų Amerikos vyskupų konferencijos generalinės konferencijos dalyvis, pakartotinai Bolivijos vyskupų konferencijos pirmininkas ir vicepirmininkas. 2012 metais užbaigęs Bolivijos vyskupų konferencijos pirmininko kadenciją, dar po vienerių metų buvo popiežiaus Pranciškaus atleistas iš ganytojo pareigų ir paskirtas Santa Kruzo arkivyskupu emeritu. Popiežius Pranciškus, šią vasarą lankydamasis Bolivijoje, aplankė ligoninėje tuomet nuo ligos labai nusilpusį kardinolą Ch. Terasą.

Šventasis Tėvas Pranciškus pareiškė užuojautą dėl abiejų kardinolų mirties ir suteikė gedintiems savo Apaštališkąjį palaiminimą.

Kardinolų kolegiją dabar sudaro 216 kardinolų, iš kurių 117 galintys dalyvauti konklavoje. Iš pastarųjų 29 paskyrė Jonas Paulius II, 57 – Benediktas XVI ir 31 – Pranciškus.

Vatikano radijas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija