Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2016 m. lapkričio 18 d., Nr. 22 (265)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Popiežius Pranciškus Švedijoje

Popiežius Pranciškus su Švedijos
karaliumi Karoliu XVI ir jo žmona Silvija

Popiežius Pranciškus Švedijoje dalyvavo Reformacijos pradžios 500 metų sukakties minėjimuose. Dviejų dienų vizitas į Švediją buvo 17-oji pontifiko apaštališkoji kelionė. Popiežius Pranciškus Švedijoje sekė savo pirmtako šv. Jono Pauliaus II, aplankiusio Švediją 1989 metų birželio 8–10 dienomis, pėdomis.

Spalio 31-osios, pirmadienio, popietę popiežius Pranciškus Lundo liuteronų katedroje dalyvavo bendrose ekumeninėse pamaldose kartu su Švedijos Bažnyčios ir Pasaulinės liuteronų federacijos (PLF) vyresniaisiais. Lundo katedra kadaise buvo ne tik Švedijos, bet visos Skandinavijos krikščionybės centras. Karaliui Erikui I paprašius įsteigti visą Skandinaviją apimančią vyskupiją ir šiam tikslui surengusiam piligrimystę į Romą, popiežius Paskalis II patenkino prašymą įsteigdamas Lundo arkivyskupiją.

Būtent šiame pietiniame Švedijos mieste, praėjus porai metų po Antrojo pasaulinio karo pabaigos, 1947 metais, buvo įkurta PLF – bažnytinė bendrija, kuri šiandien jungia 145 Bažnyčių 98 pasaulio kraštuose, iš viso apie 75 milijonus viso pasaulio evangelikų, tarp kurių yra Lietuvos Evangelikų Liuteronų Bažnyčios nariai. 2017-aisiais, Federacija švęs 70-ąsias įsteigimo metines.

Be to, spalio 31-oji primena istorinę Reformacijos dieną, kuomet Martynas Liuteris 1517 metais Vitemberge ant bažnyčios durų iškabino savo 95 tezes. Bendros ekumeninės pamaldos Lundo katedroje pradėjo Reformacijos 500 metų jubiliejų, kurį Liuteronų Bažnyčia ateinančiais metais švęs visame pasaulyje.

PLF vadovauja vysk. Munibas Junanas (Munib Younan), Liuteronų Evangelikų Bažnyčios Jordanijoje ir Šventoje Žemėje vyskupas. Jeruzalėje 1950 metais gimęs vysk. M. Junanas septynių metų kadencijai buvo išrinktas PLF pirmininku 2010 metais. Jis kartu su popiežiumi, su PLF generaliniu sekretoriumi pastoriumi Martinu Junge (Martin Junge) iš Čilės, Švedijos Bažnyčios prime arkivyskupe Antje Jakelen (Antje Jackelen) ir Stokholmo katalikų vyskupu Andersu Arborelijumi (Anders Arborelius) vadovavo bendroms ekumeninėms pamaldoms Lundo katedroje.

Ekumeninės pamaldos Lundo katedroje prasidėjo popiežiui Pranciškui įžengus į ją su Švedijos karališkąja šeima, karaliumi Karoliu XVI ir karaliene Silvija, kurie jį priėmė savo rūmuose. Pamaldos susidėjo iš kelių elementų: giesmių, Dievo Žodžio skaitinio, maldų, trumpų meditacijų ir dviejų pamokslų, kuriuos pasakė PLF generalinis sekretorius pastorius Martynas Jungė (Martin Junge) ir popiežius Pranciškus.

Liuteronų vyskupas M. Junanas pakvietė broliškai apkabinti vienas kitą, atleidimo ir taikos ženklan, pats pirmiausia apkabino popiežių Pranciškų. Katedroje buvę liuteronai ir katalikai pasekė savo vyresniųjų pavyzdžiu.

Popiežius Pranciškus pamoksle dėkojo Dievui už tuos brolius ir seseris iš skirtingų bažnytinių bendruomenių, kurie nenuleido rankų skilimo akivaizdoje, bet išlaikė gyvą viltį dėl susitaikymo tarp tų, kurie tiki vieninteliu Viešpačiu. Pasak jo, dabartinis susitikimas Lunde yra galimybė priimti bendrą kelią, kuris įgijo pavidalą per pastaruosius penkiasdešimt ekumeninio dialogo metų. Popiežius  Pranciškus paminėjo, kad atleidimas ir susitaikymas turi būti krikščionių „kasdienė patirtis“; konkrečiai ir su džiaugsmu jie turi skelbti ir rodyti Dievo gailestingumą visiems, be to jų tikėjimas bus nepilnas.

Baigiantis pamaldoms, Lundo katedroje popiežius Pranciškus ir PLF pirmininkas vyskupas M. Junanas pasirašė bendrą deklaraciją. Ji yra dar viena svarbi šio ekumeninio susitikimo išraiška, skirta ateičiai.

Pirmadienio vakarą Malmės arenoje vyko ekumeninis liudijimų vakaras, kuriame dalyvavo popiežius Pranciškus ir kiti į Reformacijos 500 metų sukakties minėjimą, į Švediją, atvykę krikščioniškų Bažnyčių ir bendruomenių atstovai. Malmės ledo ritulio arenoje, naudojamoje koncertams ir kitiems renginiams, susirinko apie 10 tūkst. žmonių. Iš Lundo, esančio už keliolikos kilometrų, į Malmę kartu su Popiežiumi atvyko ir visi kartu į areną įžengė PLF vadovai.

Nakvynė popiežiui Pranciškui buvo paruošta netoli Malmės esančioje Iglosos ligoninėje ir medicinos tyrimų centre. Šio centro patalpose paprastai vyksta ir Skandinavijos vyskupų konferencijos posėdžiai.

Lapkričio 1-ąją, antrąją savo kelionės į Švediją dieną, popiežius Pranciškus skyrė nedidelei šalies katalikų bendruomenei. Malmės „Swedbank“ futbolo stadione aukotose Visų Šventųjų iškilmės Mišiose dalyvavo įvairiakalbės ir įvariakultūrės Švedijos katalikų bendruomenės nariai. Dalyvavo ir kaimyninių Europos šalių Vyskupų konferencijų atstovai. Mišios buvo aukojamos lotynų kalba; homiliją popiežius sakė ispaniškai; giesmės, skaitiniai ir visuotinės maldos intencijos skambėjo švediškai, angliškai, lenkiškai, arabiškai ir kitomis kalbomis. Popiežius pamoksle paminėjo dvi iš Švedijos kilusias garsias moteris, ėjusias Kristaus palaiminimų keliu, – neseniai kanonizuotą šv. Elžbietą Heselblad ir Europos globėją šv. Brigitą Švedę. Jos irgi darbavosi, kad stiprėtų krikščionių tarpusavio ryšiai ir vienybė.

Popiežius Pranciškus padrąsino gyventi tikėjimu su malda, Sakramentais ir dosnia tarnyste visiems stokojantiems ir kenčiantiems bei paragino: „Būkite druska ir šviesa toje aplinkoje, kurioje tenka gyventi, kaip jums įprasta būti ir veikti pagal Jėzaus būdą, liudijant ypatingą pagarbą ir solidarumą su kitų Bažnyčių ir krikščioniškų bendruomenių broliais ir seserimis ir visiais geros valios žmonėmis“.

Popiežius susitiko su ministru pirmininku Stefanu Liofvenu (Stefan Löfven). Po Visų Šventųjų iškilmės Mišių Šventasis Tėvas išvažiavo į Malmės oro uostą. Čia įvyko oficialus delegacijų atsisveikinimas ir popiežiaus išlydėjimas. Švedijos vyriausybės vardu su popiežiumi atsisveikino Kultūros ir demokratijos ministrė Alisa Ba Kunkė (Alice Bah-Kuhnke), kiti vyriausybės nariai.

Vatikano radijas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija