Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2017 m. sausio 6 d., Nr. 1 (268)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Popiežiaus gimtadienis: kiekvienam svečiui – desertas

Bendrojoje audiencijoje tikintieji
sveikina Šventąjį Tėvą, minintį
savo jubiliejinį gimtadienį

Popiežius Pranciškus prie pusryčių
stalo bendrauja su benamiais, atėjusiais
jo pasveikinti su 80-uoju gimtadieniu

Jau nuo pat ankstaus gruodžio 17-osios, šeštadienio, ryto popiežių Pranciškų su 80-uoju gimtadieniu skubėjo sveikinti jo svečiai. Aštuoni benamiai, dvi moterys ir šeši vyrai, lydimi Šventojo Tėvo išmaldininko (elemozinarijaus) vysk. Konrado Krajevskio (Konrad Krajewski), jau 7.15 val. Šv. Mortos namuose sveikino Popiežių, įteikė jam kelias puokštes saulėgrąžų. Popiežius asmeniškai pasisveikino su kiekvienu iš jų – italais, moldavais, rumunu ir vyriškiu iš Peru (jie gyvena Šv. Petro bazilikos prieigose). Popiežius pakvietė juos pusryčių į Šv. Mortos namų valgyklą, prisėdo kartu, šnekučiavosi bei pasiūlė argentinietiškų saldumynų. Po pusryčių visi kartu nuėjo į Popiežiaus Pauliaus koplyčią. Čia popiežius Pranciškus su kardinolais aukojo šv. Mišias.

Tą šeštadienį iš viso daugiau nei 1500 Romos „Carito“ centrų svečių minėjo popiežiaus Pranciškaus gimtadienį. Šventasis Tėvas visiems centrams nusiuntė tortus, jie buvo įtraukti į meniu, o nakvynės namų gyventojai gavo kalėdinį paveikslėlį ir mažą dovanėlę.

„Mūsų vyskupas mus dar kartą nustebino savo dėmesiu Romos vargšams, dalindamasis su jais savo švente“, – sakė Romos „Carito“ direktorius kun. Enrikas Feročis (Enrico Feroci). Visų svečių vardu jis padėkojo Popiežiui, sveikindamas jį su 80 metų, ir dėkodamas už tarnystę Kristui ir Bažnyčiai, susitikimus su mažutėliais.

Iki gruodžio 17-osios, šeštadienio, ryto Šventajam Tėvui elektroniniu paštu buvo atsiųsta apie 50000 gimtadienio sveikinimų iš viso pasaulio, daugiausia anglų, ispanų ir italų kalbomis, o daugiau nei tūkstantis – lotynų kalba. Popiežių sveikino ir įvairios institucijos. Italijos organizacija UNITALSI, rengianti ligonių keliones į Lurdą, padovanojo popiežiui Pranciškui penkis kuponus, kad Šventasis Tėvas galėtų įteikti juos persekiojamų krikščionių šeimai, kuri buvo priversta palikti savo šalį, ir taip padovanotų kelionę į Lurdą. Pranciškų sveikino įvairių valstybių vadovai. Šventąjį Tėvą pasveikino Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė ir premjeras Saulius Skvernelis bei pakartojo kvietimą jam atvykti į Lietuvą.

Artimas popiežiaus Pranciškaus bendradarbis Vatikano valstybės sekretoriaus pavaduotojas arkiv. Andželas Bečius (Angelo Becciu), davęs interviu „Vatikano radijui“, paklaustas, ar popiežius būna supykęs, pripažino, kad tokį yra matęs, tačiau retai. „Bet esu jį matęs giliai nuliūdusį, išgyvenantį dėl gautos liūdnos ar blogos žinios arba pastebėjusį nenuoseklų elgesį, ypač asmenų, kurie turėtų liudyti Evangeliją, o taip nedaro. Tai jį nuliūdina, – sakė arkiv. A. Bečius. – Pati gražiausia dovana Popiežiui būtų, jei užgestų visų karų židiniai. Tokios dovanos prašykime ypač per Kalėdas“, – sakė arkiv. A. Bečius. Pasak jo, dar kita krikščionių dovana popiežiui Pranciškui – įsipareigojimas pradėti „Gailestingumo erą“, t.y. kad ką tik švęstas Gailestingumo jubiliejus neliktų tik tarp kitko, o būtų paskatinimas gyventi pagal naują stilių tiek asmeniniame, tiek bažnytiniame gyvenime.

„Vatikano radijas“ drauge su kitomis Komunikacijos sekretoriatui pavadžiomis informacijos priemonėmis pakvietė gruodžio 17 dieną, per popiežiaus Pranciškaus 80-ąjį gimtadienį, atsiliepti į popiežiaus kone kasdien išsakomą prašymą už jį melstis.

Vatikano radijas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija