Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2017 m. sausio 6 d., Nr. 1 (268)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Padėkos pamaldos už garbingojo Teofiliaus Matulionio tarnystę

Gruodžio 21 dieną Kaišiadorių Katedroje buvo švenčiamos Mišios dėkojant Dievui už garbingojo arkivyskupo Teofiliaus Matulionio gyvenimą ir tarnystę. Jas koncelebravo dauguma vyskupijos kunigų bei vyskupas emeritas. Pamaldoms vadovavo ir homiliją sakė Kaišiadorių vyskupas Jonas Ivanauskas. Jis padėkojo visiems, prisidėjusiems prie T. Matulionio beatifikacijos bylos rengimo darbų, – Kaišiadorių vysk. emeritui Juozui Matulaičiui, arkivysk. Jonui Bulaičiui, postulatoriams ir rėmėjams, vyskupijos maldos grupėms, kurios rėmė šį darbą nuoširdžia malda, Apaštalų Sostui, kuris be didesnių korekcijų įvertino vyskupijoje parengtą bylą ir popiežiaus Pranciškaus sprendimu patvirtino Dievo tarno Teofiliaus Matulionio kankinystę. Po šv. Mišių jų dalyviai dar susibūrė padėkos maldai prie Garbingojo arkivyskupo palaikų Katedros vyskupų kapavietėje – kriptoje.

Vyskupijos sielovados centre Kaišiadorių vyskupas mintimis apie artėjančią beatifikaciją pasidalino su vyskupijos kunigais. Jis sakė, kad sulaukus džiugios žinios iš Romos dėl arkivysk. Teofiliaus kankinystės patvirtinimo, vyskupijos Kunigų taryba svarstė kai kuriuos praktinius klausimus, susijusius su būsima beatifikacija, ir išreiškė pageidavimą, kad ji neapsiribotų tik Kaišiadorių vyskupija, bet būtų skirta visai Lietuvai ir švenčiama tarpdieceziniu lygiu. Vėliau, sakė vyskupas, jis šį klausimą aptarė su Lietuvos vyskupijų ganytojais, o jie šiam brandžiam pasiūlymui karštai pritarė.

Kaišiadorių vyskupas pasidalino mintimis iš apsilankymo Šventųjų skelbimo kongregacijoje Vatikane, įvykusio gruodžio viduryje. Tai, sakė vyskupas, buvo svarbu dėl padėkos kongregacijos prefektui kardinolui Andželui Amatui (Angelo Amato) už jo indėlį užbaigiant šią bylą. Reikėjo aptarti beatifikacijos laiką ir vietą, Palaimintojo minėjimo liturginiame kalendoriuje datą, Mišių maldos – kolektos – tekstą ir kitus klausimus. Vyskupas sakė, kad Kongregacija pritarė Kaišiadorių vyskupo pasiūlymui, jog Garbingojo arkivysk. T. Matulionio beatifikacijos iškilmė vyktų tarpdieceziniu lygiu, t.y. Vilniuje, birželį.

Šiai beatifikacijai, sakė vysk. J. Ivanauskas, bus siekiama rengtis visose vyskupijose dviem – dvasine ir pastoracine – kryptimis. Pritarus Lietuvos vyskupams, vyskupijų jaunimas beatifikacijai rengsis Lietuvos jaunimo dienų, kurios vyks birželio 24–25 dienomis Vilniuje, programoje. Vyskupas paragino kunigus platinti šią žinią parapijose – atsiliepti į spaudos ir radijo kvietimus bei uoliai įsijungti į pasirengimo beatifikacijai darbų programą, kuri vyskupijoje startuos artimiausiu laiku.

Vyskupas teiravosi kunigų nuomonės dėl būsimo palaimintojo – Teofiliaus Matulionio – minėjimo Liturginiame kalendoriuje datos Lietuvoje. Mat jo mirties dieną – rugpjūčio 20-ąją – Visuotinė Bažnyčia privalomai mini šv. Bernardą. Dauguma kunigų pasiūlė palaimintąjį Teofilių vyskupijoje liturgijoje švęsti, o Lietuvoje minėti per Gedulo ir vilties dieną – birželio 14-ąją – susiejant šią skaudžią Lietuvai datą su arkivyskupo Teofiliaus kankinyste – įkalinimais, tremtimi.

Vyskupas pasidalijo mintimis apie tai, kas artimiausiu metu planuojama nuveikti vyskupijos Katedroje, kur ilsisi Garbingojo arkivyskupo palaikai. Šiuo metu tvarkoma Šv. Juozapo – vyskupijos Globėjo – koplyčia. Jos pagrindiniame altoriuje bus patalpinti Palaimintojo palaikai – relikvija – ir atidengtas paveikslas pastoviam garbinimui; pertvarkomi ir renovuojami koplyčios altoriai, paveikslai, pakeisti langai, instaliacija, vyks dažymo darbai. Pavasarį planuojama įdėti naujas Katedros išorės duris, pakeisti laiptus, iš pagrindų sutvarkyti aplinką...

Kaišiadorių vyskupijos informacija

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija