Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2017 m. gegužės 19 d., Nr. 10 (277)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Paroda „Būsimas palaimintasis Teofilius Matulionis – beginklė tiesa“

Vyskupo Teofiliaus Matulionio
laiškas dukterėčiai Marijai

Gegužės 4 dieną Kaune, Perkūno name, atidaryta paroda „Būsimas palaimintasis Teofilius Matulionis – beginklė tiesa“. Tai – jo beatifikacijai skirtų parodų ciklo tęsinys – parodos jau vyko Vilniuje, Seime ir Dailininkų sąjungos galerijoje.

„Puiki mintis surengti šią parodą, ypač artėjant beatifikacijai“, – sakė Kauno arkivyskupas Lionginas Virbalas, pabrėždamas, jog ji, be kita ko, įdomi ir istoriniu atžvilgiu. Ganytojas atkreipė dėmesį į parodos eksponatus – prie daugelio jų lietėsi pats arkiv. T. Matulionis. Jie kasdieniški, buitiški ir labai šilti – dėl to ne atitolina, bet dar labiau mums priartina būsimąjį palaimintąjį, kurį netrukus Bažnyčia iškels į altoriaus garbę. Pasak ganytojo, Bažnyčios istorijoje būta įdomių praktikų ir tikėjimo, jog prisilietimas prie šventųjų relikvijų priartina patį dangų.

Pasak parodos rengėjo Vaidoto Žuko, tikrieji šios ekspozicijos autoriai yra arkiv. T. Matulionio giminaičiai (ypač dukterėčios), dosniai atvėrę savo stalčius, albumus ir tuo pasidaliję su visais. Ypač kokybiškos, meniškos nuotraukos, laiškai iš kalinimo vietų artimiesiems aukštaitiška tarme ir rusų kalba (kaip to reikalavo kalėjimo cenzūra), kita dokumentika dar laukia mokslininkų dėmesio, o šiandien iš jų jau žvelgia pats T. Matulionis, pavyzdžiui, iš nuotraukų prie istorinės Kaišiadorių kurijos, ant Soboro laiptų, švenčiant Lietuvos I Eucharistinį kongresą Kaune, su parapijiečiais ir Pirmąją Komuniją priėmusiais vaikais Peterburge, su savo gausiais giminaičiais; kalbina per asmeninius daiktus – liturginius drabužius, buitinius reikmenis, be kita, ir dar mažoms dukterėčioms kaip dovanėlę Kalėdoms siųstą savo karpinį – paukštį narvelyje, kuris subtiliai byloja apie nesyk kalinimais varžytą paties arkiv. T. Matulionio laisvę, ir Velykoms – drožinėtą kiaušinį. Arkiv. T. Matulionio dukterėčios Marija Matulionytė-Bendoraitienė ir Meilė Anelė Matulionytė-Bubelienė dalyvavo šiame parodos atidaryme.

Parodą kuruojantis Gyvenimo ir tikėjimo institutas, jo direktorė Vilhelmina Raubaitė-Mikelionienė dėkoja už rėmėjų pagalbą ją surengti ir kviečia atvykti jos apžiūrėti (rengti moksleivių ekskursijas). Paroda Perkūno name (Aleksoto g. 6, Kaunas) veiks iki birželio 25 dienos.

Kauno arkivyskupijos Informacijos tarnyba
Edvardo Šiugždos nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija