Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2017 m. gegužės 19 d., Nr. 10 (277)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Daugiau kaip 500 popiežiaus ryto homilijų

Rytinės popiežiaus Pranciškaus aukojamos šv. Mišios Vatikano svečių namų Šv. Mortos koplyčioje su trumpomis homilijomis, kurios skelbiamos „Vatikano radijo“ ir Vatikano dienraštyje „L‘Osservatore Romano“, yra šio pontifikato naujovė. Anksčiau popiežiai kas rytą aukodami šv. Mišias savo privačioje koplyčioje homilijų nesakydavo. Popiežius Pranciškus, pasilikęs gyventi Vatikano Šv. Mortos svečių namuose, kas rytą šv. Mišias aukoja šių namų koplyčioje, paprastai koncelebruojant ir kitiems svečių namuose gyvenantiems vyskupams ir kunigams, dalyvaujant kelioms dešimtims žmonių. Iš pradžių į rytines popiežiaus šv. Mišias buvo kviečiami Vatikano darbuotojai. Vėliau – Romos vyskupijos parapijų tikintieji; kiekvieną kartą maždaug po penkias dešimtis žmonių vis iš kitos parapijos.

Nuo pontifikato pradžios, tai yra per kiek daugiau kaip ketverius metus, popiežius Pranciškus jau pasakė daugiau kaip 500 tokių homilijų. Be kasdienio jų santraukų skelbimo per „Vatikano radiją“ ir dienraščio „L‘Osservatore Romano“ puslapiuose, du kartus per metus Vatikano leidykla išleidžia jų rinkinius. Iki šiol išleisti jau aštuoni tokie tomeliai.

Rytinės Popiežiaus homilijos skelbiamos ne ištisai, o tik trumpi, jų turinį geriausiai atspindintys, fragmentai. Nuo pat pradžių nuspręsta, kad šie trumpi tekstai bus laikomi ne oficialiais popiežiaus pasisakymas, bet privačiais asmeniškais jo pamąstymais, skirtais dienos liturginiams skaitiniams. Tokio dalinio rytinių homilijų skelbimo norėjo pats popiežius Pranciškus. Norint spontaniškai sakytas homilijas skelbti ištisai, reikėtų jas perrašyti, suredaguoti, duoti Popiežiui perskaityti, kad jis tekstą autorizuotų. O tai pareikalautų laiko bei pastangų, sumažintų tą nuoširdų spontaniškumą, kuris yra būdingas gyvam kalbėjimui. Tad nuspręsta iš kiekvienos homilijos išrinkti po kelis trumus fragmentus ir juos skelbti neredaguotus, palydint juos skelbiančio žurnalisto komentaru. Tekstinį tokios santraukos variantą skelbia Vatikano dienraštis „L‘Osservatore Romano“. Garso įrašą su trumpu pristatymu parengia „Vatikano radijas“. Yra ir trečiasis pats trumpiausiais Popiežiaus rytinės homilijos variantas – vaizdo žinutė, kurią bendromis pastangomis parengia Vatikano televizijos centras ir „Vatikano radijas“. Vaizdo žinutes galite žiūrėti ir įgarsintas lietuvių kalba. Tuo pasirūpina „Vatikano radijo“ laidų lietuvių kalba redakcija.

Paprastai popiežius šias Mišias aukoja kiekvienos savaitės pirmadienį, antradienį, ketvirtadienį ir penktadienį. Kartais dėl įvairių priežasčių, pavyzdžiui, Popiežiaus kelionių metu, tų Mišių nebūna.

Pagal Vatikano radiją

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija