Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2017 m. birželio 2 d., Nr. 11 (278)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Šv. Adalberto (Vaitiekaus) relikvija

Gegužės 21-ąją, sekmadienį, Nemunu pagal senovinę tradiciją Kauną pasiekė ypatingas svečias – Šv. Adalberto Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės riterių ordino rūpesčiu iš Gniezno miesto parvežta Baltijos kraštų misionieriaus šventojo Adalberto (Vaitiekaus) relikvija. Tai – Gniezno arkivyskupijos dovana Kaunui. Ordino riteriai ją perdavė broliams pranciškonams saugoti ir gerbti Šv. Jurgio Kankinio (pranciškonų) bažnyčioje, Švenčiausiosios Trejybės altoriuje.

Relikvija pasitikta Nemuno krantinėje, o Rotušės aikštėje iškilmingai perduota Kauno Šv. Jurgio konvento gvardijonui kun. Pauliui Sauliui Bytautui OFM.

Kauną, kaip Nemuno ir Neries upių uostą, tikėtina, šv. Adalbertas būtų aplankęs, jei būtų pasiekęs Lietuvos žemes. Jis buvo nužudytas 997 m. balandžio 23 d. Lietuvos ir Prūsijos pasienyje netoli Žuvininkų (Kaliningrado srityje). Ten pamokslavo lydimas dviejų savo bičiulių.

Procesijoje šv. Adalberto (Vaitiekaus) relikvija iškilmingai, dalyvaujant Šv. Adalberto LDK riterių ordino nariams, jauniesiems skautams su savo vėliavomis, palydint gausiam kauniečių būriui, atnešta į Šv. Jurgio bažnyčią. Čia su lenkų dvasininkais buvo aukojamos padėkos šv. Mišios. Joms vadovavo Kauno I dekanato dekanas mons. Vytautas Grigaravičius (nuotraukoje).

Šv. Adalbertas (Vaitiekus) yra vyskupas ir kankinys, gyvenęs apie 956–997 metus. 982 metais tapo Prahos vyskupu, 997-aisiais kaip misionierius išvyko skelbti Evangelijos į Prūsiją. Jis yra pirmasis baltų genčių misionierius. Šv. Adalberto Prahiškio pavyzdys yra uždegęs ir šv. Brunoną Kverfurtietį, vyskupą ir tikėjimo kankinį, Evangelijos skelbėją mūsų krašte.

Pagal Kauno arkivyskupijos Informacijos tarnybos pranešimą
Ričardo ŠAKNIO nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija